Am inaugurat Arena Națională contra Franței, cu un gazon execrabil

După ce Asociația Argentiniană de Fotbal a anulat meciul amical dintre România și Argentina, programat pe 11 august 2011, Arena Naționala a fost inaugurată oficial pe 6 septembrie 2011, cu un meci al echipei naționale împotriva reprezentativei Franței din preliminariile Euro 2012.

Întâia partidă de pe stadionul de 55.634 de locuri, primul din România din categoria UEFA Elite, a rămas în memorie prin gazonul de o calitate foarte slabă, problemă care s-a menținut până în 2020, când suprafața de joc a fost schimbată cu una mixtă, cu fibre sintetice. Doar Vlad Chiricheș mai este fotbalist activ la nivel profesionist, el fiind unul dintre căpitanii FCSB, campioana din stagiunea trecut, actualul lider al Ligii 1 și formație calificată în optimile de finală ale Europa League. 

În cei peste 13 ani scurși de la inaugurare, Arena Națională a găzduit finala Europa League (2012), meciuri de la Euro 2020, numeroase partide importante de fotbal din competițiile interne și internaționale, dar și concerte Red Hot Chili Peppers, Depeche Mode, Metallica, Ed Sheeran, Guns N' Roses și Coldplay


România - Franța 0-0

6 septembrie 2011 / Arbitru - Howard Webb (Anglia)

România:

Primul "11" - Ciprian Tătărușanu - Srgian Luchin, Dorin Goian, Vlad Chiricheș, Răzvan Raț - Alexandru Bourceanu, Costin Lazăr - Bănel Nicoliță, Răzvan Cociș, Cristian Tănase - Ciprian Marica

Rezerve utilizate - Bogdan Stancu, Gigel Bucur

Rezerve neutilizate - Costel Pantilimon, Cosmin Moți, Iasmin Latovlevici, Alexandru Mățel, Marius Niculae

Selecționer - Victor Pițurcă 

Franța: Hugo Lloris - Bacary Sagna, Adil Rami, Eric Abidal, Patrice Evra - Marvin Martin, Yann M'Vila - Mathieu Valbuena, Franck Ribery, Yohan Cabaye - Karim Benzema / Rezerve - Steve Mandanda, Laurent Koscielny, Anthony Reveillere, Alou Diarra, Samir Nasri, Florent Malouda, Loic Remy / Selecționer - Laurent Blanc

Ce fac acum "tricolorii" din 2011:

Ciprian Tătărușanu - S-a retras pe 11 septembrie 2024, după ce a fost legitimat la Fiorentina, Nantes, Lyon, AC Milan și Abha FC. Are afaceri în domeniul piețelor imobiliare, dar și în zona agricolă.

Srgian Luchin - A mai evoluat la Dinamo, Botev Plovdiv, FCSB, ASC Poli Timișoara, Levski Sofia, CFR Cluj, Viitorul Constanța, Dunărea Călărași, Hermannstadt și "U" Cluj. S-a retras din activitate în 2021, iar acum este antrenor de juniori la CSC Dumbrăvița, după ce a fost secund la ASU Poli și Timișul Șag. 

Dorin Goian - S-a retras din activitate în 2016, mai evoluând la Rangers, Spezia șI Asteras Tripoli. Acum e director tehnic la Cetatea Suceava (Liga 4 Suceava), în trecut fiind atrenor la Foresta Suceava și Bucovina Rădăuți. 

Vlad Chiricheș - Joacă încă la FCSB. A fost mulți ani căpitanul "tricolorilor". După meciul de inaugurare al Arenei Naționale a mai jucat la FCSB, Tottenham, Napoli, Sassuolo și Cremonese. 

Răzvan Raț - După plecarea de la Șahtior Donețk, a mai evoluat pentru West Ham United, Rayo Vallecano, PAOK Salonic șI ACS Poli Timișoara. A deschis Academia Răzvan Raș din Slatina, se ocupă cu afaceri în domenii diverse și a fost de curând numit membru în Consiliul de Administrație de la Genoa, după cumpărarea clubului de către afaceriști români. 

Alexandru Bourceanu - S-a retras din activitate în 2019, după ce a mai jucat la Trabzonspor, FCSB, Arsenal Tula, Dunărea Călărași și Gloria Buzău. După afaceri eșuate în pandemie cu un restaurant într-o zonă selectă din Capitală şi o clinică de recuperare, el s-a reorientat către imobiliare și a devenit antrenorul echipei Speed Academy (Liga 3). 

Costin Lazăr - A mai evoluat la PAOK Salonic, Panetolikos, Iraklis Salonic, FC Voluntari și Mostiștea Ulmu, punând ghetele în cui în 2020. A fost antrenor la Mostiștea Ulmu, Cetatea Turnu Măgurele, Gloria Băneasa și AFC Câmpulung Muscel. 

Bănel Nicoliță - Este încă în activitate, dar joacă de plăcere la CSO Teleajenul Vălenii de Munte (Liga 4 Prahova). A mai fost legitimat la Saint-Etienne, Nantes, FC Viitorul, CS Făurei, ASA Tg. Mureș, Aris Limassol, și CS Amara. A fost simultan jucător, antrenor și finanțator la Făurei, localitatea natală. 

Răzvan Cociș - S-a retras din activitate în 2016, după aventuri la FC Rostov, Hoverla Uzhhorod și Chicago Fire. Este stabilit la Chicago, în SUA. 

Cristian Tănase - S-a retras din activitate în 2021, după ce a mai jucat la Tianjin Teda, Sivasspor, Karabukspor, FCSB, Giresunspor și Clinceni. A fost protagonistul unui episod regretabil, în feruarie 2024, când a fost filmat beat și sângerând, pe preșul din fața ușii. 

Ciprian Marica - A mai evoluat până în 2016, la Schalke, Getafe, Konyaspor și FCSB. Are afaceri în domeniul imobiliar, deține baza sportivă Năstase & Marica Sports Club (împreună cu fostul tenismen Ilie Năstase), Academia de Fotbal Ciprian Marica și este acționar la FCV Farul Constanța. 

Bogdan Stancu - S-a retras în 2022, după ce a fost sub contract cu Galatasaray, Orduspor, Genclerbirligi, Bursaspor și Eyupspor. A urmat cursuri de director sportiv. 

Gigel Bucur - A mai jucat încă cinci ani la Kuban Krasnodar și s-a retras din activitate de la Sportul Studențesc, în 2017. Mai joacă în competițiile de minifotbal și în meciuri demonstrative.  

Costel Pantilimon - A jucat până în 2021, la Manchester City, Watford, Deportivo La Coruna, Nottingham Forest, Omonia Nicosia și Denizlispor. A fost ultima dată președinte la Poli Timișoara, club de Liga 3. 

Cosmin Moți - A plecat de la Dinamo la Ludogoreț Razgrad, în 2012, evoluând pentru clubul bulgar până în 2021. Acum este director tehnic al formației din nord-estul Bulgariei. 

Iasmin Latovlevici - După meciul cu Franța, a avut o carieră lungă, până în 2023, fiind legitimat la FCSB, Genclerbirligi, Karabukspor, Galatasaray, Bursaspor, Kisvarda, CFR Cluj, FC Argeș și Petrolul. A pregătit echipa U17 de la Poli Timișoara și s-a dedicat obținerii licențelor de antrenor.  

Alexandru Mățel - A mai jucat la Astra Giurgiu, Dinamo Zagreb, Hermannstadt, CSU Craiova și Atletic United Ploiești, agățând ghetele în cui în 2022. La ultima echipă a fost jucător-antrenor, apoi fiind team manager la Farul, iar din 2024 este șeful departamentului de scouting al constănțenilor. 

Marius Niculae - A mai fost legitimat la FC Vaslui, Shandong Luneng, Hoverla Uzhhorod, Șanliurfaspor și Dinamo, retrăgându-se în 2015. Lucrează în cadrul FRF din august 2021, ca director sportiv al naționalelor U20 și U21, realizând și antrenamente individualizate la Academia de Fotbal CS Dinamo.  

Victor Pițurcă - A antrenat România până în 2014, pregătind apoi pe Al Ittihad și CSU Craiova. Are afaceri prospere în domeniul imobiliar.  

Foto - Sport Pictures, Gabriel Chirea