Razvan Burleanu e sigur: "Castigam alegerile si cu Gica Popescu candidat!" In cati ani ajunge Romania in top 10 mondial
►Incepe saptamana mare in fotbal. Se poate intampla ORICE! Miercuri, 20.30: Astra - Petrolul, joi, 20.30: Dinamo - Steaua, in direct la ProTV
Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu, a acordat un interviu exclusiv pentru agentia Mediafax.
Reporter: - Sunt unii care spun ca a venit unul destept la federatie, altii ca ati avea mai multe diplome decat carti citite. Sunteti un om destept?
Razvan Burleanu: - Sunt o persoana care si-a facut scoala la momentul potrivit. Sunt persoana care considera ca nu trebuie sa arzi etape, la fel cum consider ca nu am ars etape candidand la presedintia Federatiei Romane de Fotbal si castigand-o totodata. Celor care spun ca nu am citit le spun ca am citit, sunt o persoana care citeste in continuare din diferite domenii. Sunt un cititor de literatura, de literatura sud-americana cu precadere.
R.: - Ce carte cititi acum?
R. B.: - In momentul de fata nu am o carte, de cand am intrat in campanie nu am mai avut timp sa mai citesc. Iar de cand sunt la federatie citesc statute, regulamente UEFA, FIFA, proceduri de finantare a diferitelor proiecte.
R.: - Sunteti mai tanar cu cinci ani decat Mutu, puteti conduce fotbalul romanesc?
R. B.: - Nu cred ca varsta este importanta. Vedem foarte multe proiecte de pe on-line, Facebook, Google, companii de top sunt conduse de oameni tineri. Dar putem avea si contraexemple, de oameni care la 80 de ani, precum Konrad Adenauer, conducea Germania spre democratie si prosperitate. Deci nu cred ca varsta este o problema, ci competenta. Sunt una dintre persoanele care considera ca avem foarte multi oameni din generatia tanara care au capacitatea si abilitatea de a-si asuma functii de luare a deciziilor in Romania.
R.: - Pe cine deranjati cel mai mult de cand ati castigat alegerile? "Generatia de aur" s-a rasculat...
R. B.: - In niciun caz nu sunt intr-un razboi cu "Generatia de aur". Situatia lui Daniel Prodan este o situtaie total diferita. Am fost obligat sa fac o analiza a personalului administrativ al Federatiei Romane de Fotbal si cine nu corespunde noilor standarde nu mai poate ramane. O sa vedeti ca Belodedici si Vladoiu, in urma discutiilor cu ei si rapoartelor lor, sunt persoane care confirma si vor ramane in Federatia Romana de Fotbal.
R.: - Apropo de Prodan, l-ati santajat?
R. B.: - Exclus. Am clarificat lucrul acesta. A fost o discutie pe care am avut-o alaturi de doi colegi, care au fost martori. Daniel Prodan este santajistul, este cel care a solicitat suma de o suta de mii de euro ca sa plece pe o cale amiabila din interiorul Federatiei Romane de Fotbal. Asta pare sa fie o procedura a modului in care oamenii din vechiul sistem prin care vad ca trebuie guvernat fotbalul romanesc. Aici ma refer inclusiv la pozitia domnului Adalbert Kassai, care a cerut salariile pe trei ani de zile.
R.: - Cum comentati plangerea facuta de Daniel Prodan impotriva dumneavoastra?
R. B.: - Este dreptul fiecarui roman sa faca asa ceva. Este vorba de libertate de exprimare, este o libertate a dialogului pe care o incurajez. Sunt sigur insa ca Daniel Prodan si presedintele AJF Giurgiu sunt doua persoane care sunt manevrate.
R.: Ati adus aminte de Adalbert Kassai, pe care la un anumit moment il numeati un personaj toxic, la ce anume va refereati?
R. B.: - La modul in care a condus fotbalul romanesc in toata aceasta perioada de timp. Un mod defectuos, total in dezavantajul Federatiei Romane de Fotbal.
R.: - Ce legatura exista intre 4 martie, decizia in "Dosarul transferurilor" si 5 martie, ziua alegerilor la FRF? Sunt voci care spun ca Popescu e acolo pentru ca dumneavoastra sa fiti aici.
R. B.: - Este exclusa o astfel de asociere. Cei care fac o astfel de legatura uita poate motivul pentru care el a fost urmarit penal si condamnat, evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune si asa mai departe. Eu as fi castigat alegerile si cu Popescu candidat.
R.: - Sunteti convins de asta.
R. B.: - Cert, suta la suta, si membrii afiliati confirma lucrul acesta.
R.: - Tot din zona zvonisticii, se spune ca LPF e a PSD-ului si ca federatia tine de Cotroceni. Care este legatura dintre dumneavoastra si Traian Basescu? Cum ati ajuns sa lucrati la Cotroceni?
R.B.: - inainte de Cotroceni am lucrat la nivel local, la Primaria Municipiului Bacau, apoi in Parlamentul Romaniei, in Senat, la Comisia Juridica, Autoritatea Electorala Permanenta si apoi la Administratia Prezidentiala. Niciodata nu am fost membru de partid, nu voi fi membru de partid. Federatia Romana de Fotbal trebuie sa se disocieze, sa stea deoparte de disputele si mizele politice.
R.: - V-ati intalnit vreodata cu presedintele Traian Basescu?
R.B.: - Cat am lucrat la Administratia Prezidentala da, dupa nu. si am plecat in noiembrie 2011.
R.: - Organizatia de tineret a PDL-ului a fost singura care a salutat alegerea dumneavoastra, se poate spune ca sunteti un om de dreapta?
R. B.: - E dificil de spus daca sunt un om de dreapta sau de stanga. Am convingerile mele in ceea ce priveste modul de a guverna fotbalul romanesc, dar atat.
R.: - Aveti prieteni in PDL?
R. B.: - Am prieteni in toate partidele politice, care m-au asigurat de tot sprijinul lor in ceea ce priveste demersurile legislative pe care vrem sa le facem in perioada urmatoare, de a modifica cadrul normativ in care si fotbalul romanesc isi desfasoara activitatea.
R.: - Nu credeti ca folositi un limbaj total diferit de cel din lumea fotbalului. Nu va e teama ca nu veti fi inteles?
R. B.: - (rade) Dumneavoastra nu m-ati inteles pana acum? Nu am aceasta perceptie din partea oamenilor, ca nu m-ar intelege.
R.: - Ati folosit vreodata apelativul "bre" sau "nea"?
R. B.: - Niciodata nu o sa ma auziti vorbind astfel. Astea sunt niste lucruri care tin de cu totul alt mod de a gandi si a vedea lucrurile. Modul de abordare a conduceriii Federatiei Romane de Fotbal , asa cum mi l-am asumat si cum voi face in acest mandat este puternic racordat la ceea ce inseamna fotbalul european. Inclusiv modul de actiune, acesta este modelul pe care vreau sa-l urmez nu fotbalul anilor ’90. Vreau sa schimb fotbalul din toate punctele de vedere. Am avut trei vizite foarte importante, al UEFA, FIFA si federatia din Germania, unde am vazut fotbal la cel mai inalt nivel, la standarde foarte inalte. Acesta este nivelul la care vreau sa raportam Federatia Romana de Fotbal, sa devina un actor important in fotbalul european, sa nu mai fie la periferia Europei.
R.: - Care este ultimul meci din Liga I care v-a placut?
R. B.: - Pot sa va spun ultimul meci din Liga I la care am asistat, Petrolul – Dinamo.
R.: - si care v-a placut?
R. B.: - Doar cel la care am asistat.
R.: - Mergand pe modelul cine e mai tare Bruce Lee sau Van Damme, care este cel mai bun fotbalist roman, Dobrin sau Hagi?
R. B.: - (zambeste) Cu singuranta... indiferent ce raspuns voi da iarasi voi fi catalogat ca si cum as fi avut ceva impotriva lui Hagi. As prefera, tinand cont ca suntem intr-o saptamana foarte importanta, sa nu raspund acestei intrebari. in mod cert, Nicolae Dobrin a fost un mare jucator.
R.: - si Hagi?
R. B.: - La fel.
R.: - Care este diferenta intre minifotbal si fotbal?
R. B.: - Orice organizatie sportiva se conduce dupa aceleasi principii. Atat timp cat ai stabilit niste reguli clare, organizatia incepe sa functioneze. La nivelul FRF lucrurile trebuie rezolvate din mers. Federatia e un organism viu, care a functionat in aceasta perioada de timp. in timp ce la Federatia Europeana de Minifotbal am luat totul de la zero. A fost mult mai usor sa o asez pe niste fundamente solide. Dar vom reusi si aici in mod cert. Deja sunt schimbari majore in 30 de zile, pentru cei care spun ca nu s-a facut nimic.
R.: - E vorba de coabitare in relatia cu Mircea Sandu? E termenul corect?
R. B.: - E un termen care a facut cariera in mediul politic. Putem sa o numim coabitare. Eu am mai spus-o si o repet, Federatia Romana de Fotbal are un presedinte in momentul de fata, are un presedinte de onoare si daca interesele federatiei o vor solicita nu voi ezita sa il consult pe domnul Mircea Sandu.
R.: - Considerati ca fotbalul romanesc ar trebui subventionat de stat, ca in Franta de pilda?
R. B.: - E o tema sensibila. Ceea ce ne dorim in perioada urmatoare inainte sa solicitam o subventionare a Federatiei Romane de Fotbal este un cadru legislativ mult mai clar, prin care putem sa atragem mult mai usor resurse financiare dinspre mediul privat. Altfel spus de o modificare a codului fiscal cu referire directa la capitolul legat de sponsorizari.
R.: - Ar trebui luat in considerare numarul de sportivi legitimati in subventionare federatiilor?
R. B.: - Este o procedura absolut normala prin care absolut orice federatie sportiva trebuie finantata in Romania. Modelul ceh aplica deja acest sistem cu numarul de practicanti si performantele obtinute. Federatia Romana de Fotbal va accesa in perioada urmatoare orice resursa financiara posibila pentru un parcurs spre performanta.
R.: - Ati avut vreodata afaceri cu statul, ati luat terenuri de la primarii pentru minifotbal?
R. B.: Daca asta inseamna afaceri cu statul, da. Dar nu am contractat niciodata servicii oferite de statul roman. Aici probabil vorbim de cazul cunoscut de la sfarsitul campaniei, implicarea pe care am avut-o in amenajarea a doua baze sportive.
R.: - Sunteti un om bogat?
R. B.: - Depinde cum definim bogatia. Da, ma consider un om bogat daca ne referim la valorile si prinicipiile pe care le am.
R.: - Revenind la fotbal, care considerati ca e cel mai bun meci al nationalei Romaniei?
R. B.: - In mod cert istoria meciurilor din anii 90 de care ne aminitim cu placere toti. Sunt momente pe care niciun suporter al echipei nationale nu le poate uita. Imi doresc sa avem cele mai bune meciuri ale nationalei in aceasta campanie de calificare pentru Euro 2016.
R.: - Se poate?
R. B.: - Este posibil, inclusiv parcursul pe care mi l-am asumat, ca in opt ani Romania sa ajunga intre primele zece tari. Si aici fac referire la situatia Columbiei si a Elvetiei.
R.: - Sa avem deci o generatie asemanatoare celei "de aur"...
R. B.: Daca ne referim la Columbia, acum patru ani erau pe locul 34 iar acum sunt pe patru.
R.: - Fotbalul e tabloidizat cumva, nu va e teama de paparazzi? Nu va deranjeaza intrebarile legate de "prima doamna a fotbalului"?
R. B.: - Nu imi este. Am inceput deja sa ma obisnuiesc. Nu sunt una dintre persoanele care sa foloseasca aceste subiecte pentru a fi pe prima pagina a ziarelor. in acelasi timp inteleg si sunt constient ca viata privata atata timp cat ai devenit o persoana publica se confunda cu viata publica. Dar eu voi fi foarte deschis fata de paparazzi, le comunic eu unde sunt.
R.: - La nivel de control al maselor, fotbalul poate fi o unealta? Suporterii pot fi o masa de manevra pentru politicieni?
R. B.: - In niciun caz. Aceste lucruri nu trebuie confundate.
R.: - Aveti o lucrare de doctorat cu tema "europenizarea partidelor politice din Romania". Credeti ca aceasta europenizare este benefica statului roman sau Romania va ajunge sa fie condusa in functie de interesele marilor familii politice europene?
R. B.: - In mod cert sunt o persoana puternic patrunsa de ceea ce inseamna principiile si valorile europene. Conceptul de europenizare e un concept care tine de transferul de practici sau proceduri de la nivel european la nivel national. Lucru care este de asteptat sa se intample si la nivelul Federatiei Romane de Fotbal. Astfel putem vorbi de o europenizare a fotbalului romanesc, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Ma refer al adoptarea tuturor normelor si procedurilor dupa care UEFA isi ghideaza activitatea.
R.: - Referindu-ne la mediul politic, credeti ca e posibil ca un stat sa ajunga sa fie condus in functie de interesele marilor familii politice europene?
R. B.: - Este exclus. Inclusiv modul de luare a deciziilor la nivelul Parlamentului European este total diferit de ceea ce avem practic in Parlamentul Romaniei. Procedura de consultare este una mult mai larga si ma opresc aici.
R.: - Daca peste 10 ani cand veti fi probabil un lider politic...
R. B.: - Nu, nu ma intereseaza si as dori sa nu continuati ideea, nu ma intereseaza sa intru in politica. Scopul meu pentru care am ales sa candidez este doar binele fotbalului romanesc si posibilitatea ca Federatia Romana de Fotbal sa devina un actor in societatea romaneasca. Nu ma intereseaza o cariera in mediul politic.
R.: - Continui totusi ideea, peste 10 ani, cand veti fi ceea ce va doriti doriti dumneavostra, va va acuza cineva de plagiat a lucrarii de doctorat, cum veti reactiona?
R. B.: - (rade) O poate face si in perioada urmatoare, nu trebuie sa astepte zece ani. Plagiatul e... ma gandesc, incerc sa ma gandesc la situatia descrisa... Chiar nu ma asteptam... Deci daca ma va acuza cineva de plagiat peste zece ani.... Plagiatul e la fel ca atunci cand vorbesti despre oameni care nu si-au luat diplomele pe merit... Acestea practic sunt niste elemente foarte importante care stau la baza societatii. in niciun caz nu trebuie avut un parcurs de tipul acesta. Din start plagiatul este o chestiune care imi repugna.
R.: Ce va vedeti a face peste 10 ani, daca nu veti fi implicat in politica?
R. B.: - Nu m-am gandit. in momentul de fata ma gandesc doar la ceea ce trebuie sa fac in acesti patru ani de zile, ce trebuie sa fac in fiecare zi pentru a putea sa-mi duc mandatul conform proiectului pe care mi l-am asumat. si va asigur ca obiectivele pe care mi le-am propus vor fi vazute inainte de finalizarea mandatului. Nu m-am gandit niciodata ce voi face peste 10 ani. in mod cert va trebui sa am copii atunci.
Razvan Burleanu a fost ales, la 5 martie, in functia de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal (FRF), el primind 113 voturi in turul doi de scrutin, fata de 59 cate a avut fostul arbitru Vasile Avram. La alegeri nu a mai participat candidatul Gheorghe Popescu, cu o zi inaintea alegerilor fostul international fiind condamnat in Dosarul transferurilor la trei ani, o luna si zece zile de inchisoare cu executare.
Razvan Burleanu este absolvent al Facultatii de stiinte Politice si fost angajat in cadrul Parlamentului Romaniei si Administratiei Prezidentiale.
Nascut la 1 iulie 1984, la Focsani, Razvan Burleanu este fiul fostului fotbalist al echipei FCM Bacau, Gheorghe Burleanu. A practicat fotbalul in paralel cu arbitrajul, iar la 19 ani a decis sa renunte la sportul de performanta urmand cursurile Facultatii de stiinte Politice din cadrul din cadrul scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti. Razvan Burleanu a urmat de asemenea cursuri de specializare in domeniul politicilor si strategiilor de securitate la Universitatea Nationala de Aparare Carol I, Colegiul National de Aparare, definitivandu-si studiile prin sustinerea tezei de doctorat in cadrul SNSPA.
Fara sa fie membru al vreunui partid politic, candidatul la presedintia FRF a lucrat succesiv in urmatoarele institutii: Primaria municipiului Bacau, Parlamentul Romaniei - Comisia juridica, Autoritatea Electorala Permanenta - controlul respectarii legalitatii in procesele electorale si Administratia Prezidentiala - Departamentul pentru minoritati nationale. Din 2008, Burleanu este co-presedinte al Institutului European pentru Democratie Participativa - Qvorum.
Pana in prezent s-a ocupat, din functia de presedinte, de Federatia Romana de Minifotbal, care reuneste peste 30.000 de jucatori si peste 2.000 de echipe din 37 de judete. in acelasi timp, el este din 2012 presedintele Federatei Europene de Minifotbal, for cu 29 de federatii nationale afiliate printre care se numara Anglia, Germania, Spania, Italia, Rusia, Polonia, Cehia, Grecia, Turcia si peste un milion de jucatori legitimati.
Sursa: Mediafax
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News