VIDEO EXCLUSIV S-a schimbat fotbalul! Marica a dezvăluit de ce jucătorii FCSB și Corvinul fac sprinturi după finalul meciurilor din Europa

Efortul nu este negociabil în fotbalul modern nici măcar pentru jucătorii care nu ajung să evolueze în meciurile oficiale. 

Există studii făcute în fotbalul modern, calculat până la ultima picătură de transpirație, care arată că, în Premier League, se sprintează cu 50% mai mult decât în urmă cu zece ani. 

Datele au arătat că inclusiv fotbaliștii de top acuză o stare notabilă de oboseală, în ultimele 20-25 de minute ale meciurilor oficiale.

  • S A Schimbat Fotbalul Marica A Dezvaluit De Ce Jucatorii Fcsb Si Corvinul Fac Sprinturi Dupa Finalul Meciurilor 8 1

Ciprian Marica explică motivul pentru care fotbaliștii fac sprinturi după finalul meciurilor

În plus, fotbaliștii care sprintează timp de 1-2 minute, în regim susținut, se chinuie să țină pasul cu ritmul jocului, în cele cinci minute care succedă acel efort. 

Știința care explică și capacitatea incredibilă de efort a jucătorilor, dar și cauza multor greșeli comise pe teren, în momentele importante, a ajuns să fie adoptată în detaliu și în fotbalul românesc.

După finalul meciului Sparta Praga - FCSB 1 - 1, fotbaliștii antrenați de Elias Charalambous au efectuat sprinturi. Strategia a fost aplicată și de Corvinul Hunedoara, după finalul partidelor cu Paks și Rijeka, din preliminariile Europa League.

În direct la Studio Sport, emisiune difuzată de VOYO, Ciprian Marica a explicat motivul din spatele acestui tratament aplicat jucătorilor, care, în viziunea unora, reprezintă un efort supraomenesc cerut.

„Suplimentează. Ca să nu faci antrenament a doua zi, atunci, după partidă, mai faci câteva sprinturi, lansate. Ăștia 50 sau 100 de metri... sunt urâte rău sprinturile de la final. Le fac cei care au rămas rezerve sau au intrat foarte puțin în meci,” a explicat Ciprian Marica.

O altă explicație care îi conduc pe preparatorii fizic la alegerea sprinturilor după finalul meciurilor constă în faptul că fotbaliștii trebuie să consume surplusul de carbohidrați acumulat în pregătirea jocului, iar lipsa efortului depus în ziua partidei le poate scădea nivelul condiției fizice generale. 

De notat, cu privire la sprinturile alergate de fotbaliști după încheierea meciului, că, de regulă, titularii sau integraliștii sunt excluși de la acest program, oboseala musculară putând provoca crampe sau chiar accidentări grave, precum rupturi musculare, în cazul în care s-ar supune acestor eforturi suplimentare. 

Apa rece, obligație modernă în recuperarea fotbaliștilor

Ciprian Marica a vorbit despre nevoia „tricolorilor” de a se reface corect, pe durata UEFA EURO 2024, competiție care a fost transmisă în direct și în excusivitate de PRO TV și VOYO.

Fostul atacant al echipei naționale a României a dezvăluit, în studioul EURO 2024, greșeala comisă ani la rândul de generația sa, care opta pentru apă caldă, și nu pentru apă rece, în procesul de recuperare care începea imediat după încheierea meciurilor oficiale.

„Foloseam greșit apa caldă,” a dezvăluit Marica, explicându-se: „Asta era recuperarea: apă caldă, săpun, iar dacă era și jacuzzi, era șmecherie. După care, ani mai târziu, ne-am dat seama că nu e bună caldă și că ne-ar trebui apă rece.

Nu e vrăjeală, e adevărat. După ani de zile ne-am dat seama că noi am făcut greșit. Rece trebuie, nu caldă. Toată lumea era reticentă. Ce, acum apă rece? Nu vrem rece, noi vrem caldă,” spuneau atunci fotbaliștii, își amintește Ciprian Marica.

Marica a marcat 25 de goluri în 72 de meciuri jucate pentru echipa României

  • Deși convocat, Marica nu a jucat niciun minut la EURO 2008, Daniel și Marius Niculae ocupându-i, alternativ, locul în teren. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!