EXCLUSIV Situația dramatică în care se găsește Astra Giurgiu. Fosta campioană nu e nici vie, nici moartă
Astra este una dintre cele mai de succes echipe din Liga 1, în ultimii 10 ani, dar existența sa este în pericol, în acest moment.
Campioană (2015-2016) și vicecampioană (2013-2014) a primei divizii, câștigătoare (2013-2014) și de trei ori finalistă a Cupei României (2016-2017, 2018-2019, 2020-2021), cu două Supercupe în palmares (20014, 2016), de două ori calificată în grupele Europa League și o dată ajunsă în "16"-imile competiției europene, formația din Giurgiu a retrogradat surprinzător din Liga 1, la finalul sezonului 2020-2021, și a terminat sezonul trecut cu -1 punct, după ce a fost depunctată 20 de puncte din cauza restanțelor financiare către foștii angajați.
Echipa nu s-a reunit și nu are antrenor
În acest moment, nu se știe dacă clubul va continua în Liga 3. Echipa nu are antrenor încă de dinaintea terminării sezonului precedent, nu se știe dacă președintele Marian Costea se mai află în funcție, majoritatea angajaților au de primit salarii restante și nu au fost contactați să revină la serviciu, iar lotul de jucători e format doar din trei fotbaliști seniori și mai mulți juniori aflați încă sub contract. În această vară, echipa nu a efectuat niciun antrenament pentru pregătirea noului sezon, iar mare parte dintre jucători au părăsit deja echipa și au semnat cu alte formații.
Miliardarul Ioan Niculae va lua hotărâre, până pe 25 august
Patronul Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România, care a fost eliberat din închisoare la finalul lunii mai 2022, a fost plecat pentru mai multe săptămâni în Italia, pentru consultații și tratamente medicale. După revenirea în țară, el s-ar fi retras la Zimnicea și încă nu a hotărât dacă va investi pentru a readuce echipa la statutul de odinioară.
Miliardarul se va întâlni cu Petre Buduru, administratorul special al Astrei, și va hotârî viitorul echipei, având termen până pe 25 august, când FRF cere să aibă în cont suma de bani pe care cluburile participante în Liga 3 trebuie să o depună ca garanție financiară. În plus, clubul a început demersurile de intrare în insolvență, dar judecătorii vor hotărî dacă protejează societatea de creditori sau refuză procedura și se declară falimentul, la următorul termen, în toamna acestui an.
Astra deține procente din jucători importanți, precum Mihai Popa sau Vali Gheorghe
Cel mai probabil, Astra nu se va desființa, cel puțin deocamdată, și va continua să mențină măcar grupele de copii și juniori, dacă va renunța la formația de seniori, pentru că clubul deține încă drepturile federative pentru mai mulți jucători importanți. În cazul în care clubul va dispărea, Astra nu va putea intra în posesia procentelor pentru viitoarele transferuri pentru foștii săi jucători, printre care Mihai Popa (FC Voluntari), Dragoș Gheorghe (Petrolul), Valentin Gheorghe (FCSB, împrumutat la Umraniyespor), George Merloi (FC Voluntari), Albert Stahl (FC Rapid 1923, împrumutat la UTA Arad), Romario Moise (FC Rapid 1923) sau Silviu Balaure (FC Hermannstadt).
De asemenea, clubul are în componență și mai multe grupe valoroase de juniori, cu rezultate decente la nivel de campionate naționale și cu fotbaliști tineri curtați de echipe din primele două ligi, printre care extrema Ionuț Zaharia (18 ani). Portarul Popa, care este dorit de CFR Cluj, este deținut în proporție de 50% de Astra, iar transferul ar putea să aducă mai multe sute de mii de euro în conturile giurgiuvenilor. Din informațiile Sport.ro, Ioan Niculae și-ar fi dat acordul pentru transferul jucătorului în Gruia, dar negocierile dintre FC Voluntari și campioana din Liga 1 au intrat în impas, din cauza sumei mari cerute de ilfoveni.
Primăria Giurgiu vrea să readucă Dunărea în Liga 2
În același timp, primăria de pe malul Dunării a resuscitat proiectul Dunărea Giurgiu, rebrănduit SCM Dunărea 2020 Giurgiu, în urmă cu doi ani. Echipa istorică a orașul a fost înființată în 1948 și reînființată în 2013, a jucat mai multe sezoane în Divizia B, dar nu a ajuns la palmaresul stufos al Astrei, deși păstrează încă un grup important de suporteri în oraș. În ultimii 10 ani, echipa a evoluat în Liga 4 Giurgiu și ratat de mai multe ori promovarea în eșalonul superior.
Pentru sezonul actual, care a început cu o victorie cu 4-3 în fața AS ARD Snagov, în faza regională a Cupei României, echipa alb-albastră are sprijinul financiar al primăriei conduse de Adrian Anghelescu, l-a numit antrenor pe Andrei Nemțescu și i-a transferat deja pe Robert Cazaciuc (ex-Progresul Spartac, ACS Berceni) și Narcis Ioniță (ex-Carmen, Sportul Snagov, Dacia Unirea Brăila, Jiul Petroșani). În play-off-ul Ligii 4 și în faza inițială a Cupei României, Dunărea a jucat pe Stadionul "Marin Anastasovici", închiriat de AJF Giurgiu.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News