6 absurdități ale regulamentelor FRF din acest sezon! Locul 7 e peste locul 4, echipa cu mai multe jocuri acasă promovează și VAR e doar pentru ”bogați”
Ediția 2022-2023 din Liga 1, Liga 2 și Liga 3 se va încheia în curând, după un sezon plin de inechități în primele trei divizii, dar și în Cupa României.
- 1. Barajul pentru Europa din Liga 1 între locul 3 din play-off și locul 1 din play-out
- 2. Sezonul regulat din Liga 2, în care unele echipe joacă mai multe meciuri acasă
- 3. Primul criteriu de departajare din play-off-ul Ligii 2 este sezonul regulat
- 4. Grupele din Cupa României în care nu toate echipele din aceeași grupă joacă între ele
- 5. VAR în Cupa României doar la meciurile dintre echipele de Liga 1, chiar dacă în aceeași fază joacă și echipe din ligile inferioare
- 6. Campioanele din Liga 3 își câștigă degeaba seria, pentru promovare trebuie să mai joace încă 4 meciuri
Regulamentele Federației Române de Fotbal cu privire la desfășurarea Ligii 1, Ligii 2 și Cupei României cuprind o serie de inechități, criterii discrimnatorii și prevederi care sfidează meritul sportiv al echipelor participante.
1. Barajul pentru Europa din Liga 1 între locul 3 din play-off și locul 1 din play-out
Pentru ultimul loc al României din Conference League joacă locul 3 din play-off (CFR Cluj) cu locul 1 din play-out, deci locul 7 la general (FC U Craiova).
Echipa de pe locul 4, de pildă, CS Universitatea Craiova, sau cea de pe 5, Rapid, mai bune deci decât locul 7 (FC U Craiova), nu au șansa de a juca vreun baraj pentru Europa.
CS Universitatea Craiova și Rapid au jucat în play-off cu Farul, FCSB sau CFR Cluj, FC U Craiova a jucat în schimb în play-out cu CS Mioveni sau Chindia Târgoviște.
De ce așa-zisa campioană a play-out-ului are șansa să evolueze în cupele europene în dauna unor echipe mai bune, situate mai sus în clasament?
2. Sezonul regulat din Liga 2, în care unele echipe joacă mai multe meciuri acasă
În Liga 2, sezonul regulat nu se joacă tur-retur, astfel că, inevitabil, în cele 19 etape unele echipe joacă mai mult fie în deplasare, fie acasă!
Dintre candidatele la promovarea directă, de exemplu, Dinamo a avut 10 meciuri în deplasare, Oțelul în schimb doar 9, pentru că a jucat mai mult pe teren propriu.
3. Primul criteriu de departajare din play-off-ul Ligii 2 este sezonul regulat
Deși promovarea din Liga 2 în Liga 1 se decide în play-off, primul criteriu de departajare rămâne, inexplicabil, cel reprezentat de prestația și locul final din sezonul regulat, unde unele echipe joacă acasă mai mult decât alte formații!
În caz de egalitate de puncte între Oțelul și Dinamo la finalul campionatului (ceea ce nu s-a întâmplat), gălățenii ar fi fost avantajați pentru că bifează primul criteriu de departajare, locul ocupat la finalul sezonului regulat (3 - Oțelul vs 6 - Dinamo), deși în play-off Oțelul a pierdut în fața ”câinilor”, 0-5 la general după 0-3 la București și 0-2 la Galați!
Pentru ce mai organizezi play-off dacă primul criteriu de promovare în caz de egalitate este sezonul regulat?
4. Grupele din Cupa României în care nu toate echipele din aceeași grupă joacă între ele
Cupa României, ”rebranduită” de FRF în acest sezon, are un sistem de desfășurare de neînțeles. Se ajunge, la un moment dat, la o fază a grupelor în competiția altădată KO, în care însă nu toate echipele joacă între ele!
6 echipe într-o grupă, dar doar 3 meciuri pentru fiecare formație! Din grupe, primele două se califică în sferturile de finală ale competiției.
Pe scurt, conform regulamentului competiției, echipele din aceeași grupă nu se vor întâlni fiecare cu fiecare, deși la final se vor califica mai departe primele clasate!
5. VAR în Cupa României doar la meciurile dintre echipele de Liga 1, chiar dacă în aceeași fază joacă și echipe din ligile inferioare
”Ca urmare a unei înțelegeri între FRF și EAD, prima etapă din faza grupelor a Cupei României Betano va avea primele meciuri cu VAR în această competiție. Partidele ce vor beneficia de acest sistem sunt cele în care se vor întâlni echipele din prima ligă”, a explicat FRF.
Este vorba despre un un criteriu discriminatoriu al FRF pentru ca un meci din Cupă să beneficieze de VAR, având în vedere faptul că în grupele Cupei au jucat și mai multe echipe din ligile inferioare.
6. Campioanele din Liga 3 își câștigă degeaba seria, pentru promovare trebuie să mai joace încă 4 meciuri
Liga 3 are 10 serii, implicit 10 câștigătoare sau campioane, însă sistemul de promovare în Liga 2 este unul anevoios spre absurd: câștigătoarele seriilor joacă în cele 10 semifinale contra echipelor de pe locul 2 (totuși, perdante în competiție, nu?), iar abia învingătoarele din cele 5 finale ajung în divizia secundă.
Sezonul trecut, CSM Reșița și Corvinul au zburdat în seriile lor, fiind neînvinse (Hunedoara - doar un egal, Reșița - două remize), au câștigat - tot neînvinse - și play-off-ul, dar au pierdut finalele (culmea, Reșița tot neînvinsă, după 0-0 și 1-1 cu Dumbrăvița, la loviturile de departajare).
Și la final o întrebare retorică: cum ar fi dacă, în competițiile internaționale, reprezentativa României ar fi obligată să evolueze cu astfel de reguli?
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News