SPECIAL / CSA Steaua va intalni in noul sezon echipa cu cea mai mare medie a IQ-ului din fotbalul romanesc
Vezi cu cine va juca CSA Steaua in viitorul sezon al Ligii a 4-a.
Autor: Gabriel Chirea
Steaua lui Lacatus se va lupta in noul sezon al Ligii a 4-a din Bucuresti cu noua "Gasca Nebuna", o echipa formata numai din studenti sau absolventi de facultate, care a promovat in primul sezon de la infiintare, a interzis injuratul si este preferata arbitrelor din ligile inferioare.
Asociatia Club Sportiv Unirea Politehnica Bucuresti este denumirea completa a unei echipe infiintate in vara anului trecut, care este alintata "Poli" de catre fani. Dupa turul de campionat, echipa era pe locul 6, dar "studentii" au facut un retur de exceptie, reusind 10 victorii consecutive. Clubul a terminat sezonul pe locul al treilea si a promovat in Liga a 4-a (ocupantele primelor 4 locuri din Liga a 5-a Bucuresti promoveaza in esalonul superior). Ei au avut al doilea cel mai bun atac, cu 72 de goluri inscrise, si a doua cea mai buna aparare, cu doar 27 de goluri primite, in 22 de partide.
"Ideea infiintarii clubului a plecat de la domnul rector al Politehnicii din Bucuresti, la care ne-am dus initial ca sa il anuntam ca aveam oferta se mergem la clubul Venus, in Liga a 4-a. Si domnul rector ne-a spus <Dar nu mai bine faceti voi echipa Politehnicii?>. Exact in iunie 2017, ne-am strans 4 studenti si am luat-o pas cu pas. Ne-am facut site, ne-am facut pagina de Facebook, am inceput sa promovam echipa printre studenti si printre colegii pe care i-am avut si au inceput sa vina studentii de la Politehnica la noi. Avem studenti si de la alte universitati, dar mai putini. Majoritatea jucatorilor sunt de la Politehnica, plus cate un student la Medicina si UNEFS. Sprijinul foarte mare din partea Politehnicii este terenul de joc, pentru ca in Bucuresti, daca nu ai teren, trebuie sa platesti si atunci costurile sunt mult mai mari. Ne disputam gratuit jocurile de pe teren propriu in Baza Sportiva Leu, nu platim chirie. Noi am vrut sa ii bagam in acte pe cei de la Politehnica, dar s-a opus doamna de la catedra de Sport, a spus ca nu vor sa aiba echipa de fotbal. Am inteles, mai ales ca exista discutiile astea din ultima vreme cu privire la cluburile departamentale. Nu a fost o problema, pentru ca ne-am autofinantat, cei 4 membri fondatori au platit toate cheltuielile de joc, iar unii jucatori si-au platit singuri transferul si au venit gratis la noi. Cand am infiintat clubul, am zis ca vrem ca toti sa vina sa joace din placere, fara a avea presedinti sau patroni care sa ne impuna obiective si fara sa se plateasca cotizatii lunare, care se cer la celelalte echipe din Bucuresti. Anul acesta, staff-ul s-a marit de la 4 la 12 oameni. In plus, cei care termina Automatica si Calculatoare au niste venituri destul de mari, pentru ca lucreaza in IT, asa ca isi permit sa cotizeze la cheltuielile curente", a declarat Nicolae Tunsoiu, presedinte, antrenor si membru fondator al clubului.
ANTRENORUL ESTE DOCTORAND, GOLGHETERUL A FOST HOCHEIST, SINGURUL STRANIER ESTE MAROCAN, IAR CINE INJURA FACE FLOTARI
Nicolae Tunsoiu e antrenor, presedinte, membru fondator si veteranul clubului, la cei 26 de ani pe care ii are. El detine si recordul de cel mai tanar antrenor din Romania, la 17 ani antrenand in campionatul judetean din Buzau, iar acum este doctorand la Scoala Doctorala de Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice (IMST) din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. Golgheterul echipei, Iani Jugurica, care a dat 32 de goluri in sezonul recent incheiat, nu a jucat deloc fotbal pe teren mare si nu a fost legitimat niciodata la un club de fotbal, ci a facut hochei si a jucat doar in "miutele" cu prietenii. De asemenea, "Poli" Bucuresti este cunoscuta in competitiile AMFB ca una dintre echipele care exceleaza la capitolul fair-play, deoarece la meciurile sale nu a izbucnit niciun scandal, iar regulile echipei spun ca jucatorul care are chiar si o tentativa de a injura in timpul meciului, trebuie sa faca imediat 10 flotari, altfel va fi scos de pe teren. Lipsa trivialitatilor si atmosfera relaxata au facut ca multe dintre brigazile de arbitri formate din femei sa fie delegate la meciurile echipei. "Poli" a inceput sa atraga si studenti straini, in lotul echipei gasindu-se marocanul Laarsi El-Mehdi, care a venit in Romania pentru a-si continua studiile.
AU FACUT CANTONAMENT LA MARE INTR-O TABARA STUDENTEASCA
Obiectivul oficial pentru primul sezon de Liga a 4-a este mentinerea in aceasta divizie si o clasare onorabila. "Este un obiectiv pe care noi credem ca il vom indeplini fara niciun fel de problema. Insa, in sufletul tuturor cred ca exista dorinta de a ajunge in play-off, in primele 4. E destul de greu, pentru ca va conta cate antrenamente vom reusi sa facem pe saptamana, nu partea financiara, desi noi nu avem buget ca alte echipe, de 2-300.000 de euro. Avem oameni care nu sunt din Bucuresti, unii stau la camin, altii au si serviciu, in afara de fotbal si de scoala. Noi jucam de placere, facem 1-2 antrenamente pe saptamana. In septembrie 2017, am reusit sa ajungem in cantonament la mare, la Costinesti, multi fiind studenti bursieri si am reusit sa mergem intr-o tabara. Am fost intr-o tabara ca studenti sau ca voluntari... Am prins acest cantonament, am tras din greu acolo, s-au legat niste prietenii stranse si asta ne-a ajutat foarte mult de-a lungul sezonului. Un alt obiectiv este gasirea unui sponsor care sa ne sprijine din punct de vedere financiar. Stim ca o sa jucam si cu Steaua, dar, din punctul nostru de vedere, voiam sa se duca si ei in Liga 3-a, alaturi de Rapid, pentru frumusetea fotbalului si pentru ca sunt doua echipe cu multi suporteri. Eu personal sunt dinamovist, dar nu prea vorbim de lucrurile astea, cine tine cu Steaua, Dinamo, Rapid sau Craiova. La noi exista decat <Poli> Bucuresti. Sigur ca ne-am dori sa jucam pe un stadion mare. Am ratat ocazia sa evoluam pe Giulesti, contra Academiei Rapid, asa ca un meci contra Stelei ar fi ceva extraordinar pentru noi", a dezvaluit Nicolae Tunsoiu.
SPUN CA SUNT NOUA "GASCA NEBUNA" SI CA AU ECHIPA CU CEA MAI MARE MEDIE A IQ-ULUI DIN ROMANIA
Intrebati daca echipa e mai vulnerabila in perioada examenelor, pentru ca pierd noptile ca sa invete pentru examene sau nu pot ajunge la meciurile care se suprapun cu orele de curs, "studentii" spun ca duc o lupta continua cu timpul si le este tot anul destul de greu sa imbine scoala cu sportul. "De exemplu, am avut si meciuri intermediare, care iarna se joaca miercurea, la ora 14.00. In perioada aceea, unii dintre jucatori aveau cursuri sau laboratoare, dar ne-am mai invoit, am mai chiulit, am recuperat, i-am lasat sa mearga la scoala... Ne-am descurcat. I-am rugat pe studenti sa se ocupe serios si de scoala si mereu ne-am ajutat unii pe altii. Nu avem studenti de la cele mai slabe facultati, iar la Politehnica chiar se face carte. Lucram cu altfel de oameni, cu alte mentalitati. Multa lume ne asociaza cu Sportul Studentesc, daca echipa nu mai exista acum. Cred ca noi suntem noua <Gasca Nebuna> si vrem ca studentii din Bucuresti sa se alature proiectului, sa joace fotbal de placere sau sa ne incurajeze. La noi, studentii nu trebuie sa aleaga intre facultate si fotbal, pot sa le faca pe amandoua. Nu vrem sa ne laudam si nu stim cum se prezinta celelalte cluburi, dar cred ca ne putem face reclama ca fiind echipa cu cea mai mare medie a IQ-ului din Romania. Echipa este formata doar din studenti si absolventi, iar antrenorul este doctorand", a precizat acelasi oficial al echipei.
VOR INFIINTA O ECHIPA SECUNDA SI AU NEVOIE DE MAI MULTI JUCATORI
Pentru a se putea inscrie in Liga a 4-a, "Poli" trebuie sa aiba fie echipa de copii si juniori, fie o echipa secunda. Tunsoiu a vorbit si despre cum va fi rezolvata acesta dilema: "Preferam sa facem o echipa a doua formata tot din studenti, pentru ca in acest sezon am rulat un lot de 38 de jucatori, decat sa avem echipa de juniori si sa nu ne ocupam cum trebuie de ei, sa nu avem un teren unde sa facem antrenamente serioase. Nu vrem sa ne batem joc de nimeni. Vrem sa angrenam si niste cadre didactice, chiar am vorbit cu directorul general de la Politehnica, pentru a crea o emulatie generala in institutie. Pentru sezonul acesta vrem sa ii cooptam in lot si pe Rectorul Politehnicii, Mihnea Costoiu, si pe Directorul General, Mihai Corocaescu, dar sa vedem daca vor avea timp, pentru ca sunt doua persoane foarte ocupate. Noi deja avem un grup de 40-50 de suporteri care vin tot timpul la meciuri, dar punem si multe informatii pe retele sociale, pentru ca studentii se poata intra acolo pentru informatii. Chiar vrem sa putem in aplicare ce am invatat la cursurile de statistica si sa urcam informatii pe site si pe pagina de Facebook dupa fiecare meci".
VOR SA MAREASCA NUMARUL DE SECTII SPORTIVE
Culorile clubului sunt alb-rosu-negru-albastru, culorile traditionale ale Politehnicii din Bucuresti. Initial, s-a intentionat folosirea stemei institutiei de invatamant, dar momentan s-a decis sa se folosesca un logo original pentru echipa. "Au existat niste probleme si cu numele echipei, pentru ca mai exista un club ACS Poli Bucuresti, unde se practica karate. Nu este foarte clar daca are si activitate sau exista doar pe hartie. Am depus de 3 ori actele pentru denumire si am ramas cu <Unirea Politehnica>, nu a mers nici cu <Poli Students>, nici <Politehnica> simplu... S-a intarziat putin si cu obtinerea personalitatii juridice, pentru ca eu am antrenat inainte la VK Soccer, am demisionat si am contactat 7 jucatori, care erau prietenii mei si eu ii adusesem acolo. Cei de acolo au spus ca nu e nicio problema daca plecam, dar ne-au facut cerere de interventie la tribunal. De asta ne-am mai lungit cu actele si au aparut zvonuri ca nu am fi fost inscrisi regulamentar in campionat. Puteam alege o cale mai usoara, dar am ales sa avem CIS-ul de la MTS, personalitate juridica, sa fim in regula. Dar s-a rezolvat si am revenit la relatii bune cu fosta echipa. Acum vrem sa mai dam drumul la niste sectii, cu sport gratuit pentru studenti - badminton, sah, table... Deocamdata, e un proiect care ne-a depasit asteptarile, ne-am indeplinit toate obiectivele", spune presedintele-antrenor Tunsoiu.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News