SPECIAL | „Di Vaio… Pesteee!” 18 ani de la FCSB - Valencia 2-0: unde sunt și ce fac azi eroii calificării de pe Ghencea

SPECIAL | „Di Vaio… Pesteee!” 18 ani de la FCSB - Valencia 2-0: unde sunt și ce fac azi eroii calificării de pe Ghencea Fotbal intern

Pe 24 februarie 2005, FCSB obținea una dintre cele mai dramatice calificări ale sale în Europa: 2-0 și victorie la penalty-uri cu Valencia, în 16-imile Cupei UEFA.

După 0-2 pe Mestalla în fața deținătoarei la zi a trofeului, românii răsturnau calculele calificării pe stadionul Ghencea, în fața a 30.000 de spectatori. Andrei Cristea, în minutele 50 și 71, a înscris golurile care au trimis partida în prelungiri și mai apoi la lovituri de departajare.

FCSB s-a impus cu 4-3, după ce Rădoi, Lovin, Boștină și Dică au transformat, Dorinel Munteanu fiind singurul care a ratat de la români. Baraja și Di Vaio n-au găsit ținta pentru spanioli, iar trupa lui Walter Zenga a mers mai departe, în optimi, unde avea să fie eliminată de Villarreal (0-0 și 0-2).

  • Special Zdi Vaio Pesteee 18 Ani De La Fcsb Valencia 2 0 Unde Sunt Si Ce Fac Azi Eroii Calificarii De Pe

La 18 ani de la acea performanță, majoritatea jucătorilor au devenit antrenori. Unii lucrează la cel mai înalt nivel, alții pregătesc copii și juniori. 

Unde sunt și ce fac acum jucătorii care au eliminat Valencia pe Ghencea

Vasili Hamutovski - La 44 de ani, portarul din Belarus a fost pe primele pagini ale ziarelor în toamna trecută, din cauza problemelor cu regimul autoritar de la Minsk. Hamutovski l-a criticat pe Aleksandr Lukașenko, a fost arestat și condamnat la doi ani de „chimie la domiciliu”, o pedeapsă cu suspendare, pentru apartenență la grupări care periclitează ordinea publică. Bielorusul s-a retras în 2016 și de atunci e antrenor cu portarii, trecând inclusiv pe la Steaua, în 2022.

George Ogăraru - Fostul fundaș dreapta este acum managerul Centrului de Copii şi Juniori de la Steaua și un critic vehement al lui Gigi Becali și al FCSB-ului. Ogăraru a avut o carieră de succes, jucând patru sezoane la Ajax. A strâns 11 selecții pentru naționala României și și-a încheiat cariera la Sion, în Elveția, în 2012. Ca antrenor, le-a pregătit pe „U” Cluj, Ajax U18 și Jong Ajax.

Sorin Ghionea - Apărătorul central s-a retras în 2013, iar din 2015 are o școală de fotbal împreună cu Petre Marin. Ghionea a jucat la FCSB până în 2010, adunând 181 de meciuri pentru club. A mai evoluat apoi, pe rând, la Rostov, Poli Timișoara, ASA Târgu Mureș, Concordia Chiajna și Viitorul Constanța.

Mirel Rădoi - Fostul selecționer este acum antrenor în Arabia Saudită, la Al Tai. Are deja trei meciuri la noua echipă, câștigând până acum o singură partidă. Căpitanul din acea seară de 24 februarie 2005 a plecat din România în 2009, la Al Hilal, și până în 2014 a evoluat la mai multe cluburi din lumea arabă: Al Ain, Al Ahli și Al Arabi. După retragere, a antrenat FCSB, România U21, echipa mare a României și Universitatea Craiova.

Petre Marin - Alături de Ghionea, fostul fundaș de bandă stânga se ocupă astăzi de școala de fotbal New Stars. Petre Marin a jucat la FCSB până în 2010, când a plecat la Unirea Urziceni. A mai trecut pe la Chiajna, iar în 2011 s-a retras din fotbal. 

Sorin Paraschiv - La 41 de ani, Paraschiv este acum director sportiv la Chindia Târgoviște. Fostul jucător a ocupat același post în trecut la Academica Clinceni și a mai fost președinte la Voința Târgu Măgurele. Ca jucător, a plecat de la FCSB în 2007 și s-a retras în 2014, după experiențe la Rimini, Urziceni, Volyn Lutsk, Farul, Chiajna și Juventus Bascov.

Dorinel Munteanu - Fostul mijlocaș al Generației de Aur este acum antrenor la Oțelul Galați, club unde a obținut cea mai mare performanță a sa ca antrenor: titlul în Liga 1, în 2011. Dorinel a devenit antrenor încă din vara lui 2005, imediat după ce a părăsit-o pe FCSB pentru CFR Cluj. De-a lungul anilor, a pregătit multe echipe din România, Rusia, Azerbaijan și Irak.

Nicolae Dică - După o experiență de uitat la FCSB, Nicolae Dică trăiește o perioadă foarte bună ca antrenor, la Mioveni. După cinci meciuri, echipa lui e neînvinsă: două victorii și trei egaluri. Ca jucător, Dică a evoluat la FCSB până în 2008, apoi a trecut pe la Catania, Iraklis, CFR Cluj, Manisaspor, Mioveni și Viitorul Constanța, unde și-a încheiat cariera, în 2014. Ca antrenor, a avut trei mandate la FCSB, le-a mai pregătit pe SCM Pitești și FC Argeș, fiind și secund al lui Rădoi la naționala României.

Daniel Oprița - La fel ca Ogăraru, Oprița este azi angajat la Steaua, unde îndeplinește funcția de antrenor principal. La 41 de ani, fostul atacant are deja experiență bogată ca tehnician. Le-a pregătit pe Metalul Reșita, Juventus București, CSM Reșita, FC Voluntari și Mioveni. După plecarea de la FCSB, în 2007, Oprița a jucat la Dinamo, UTA, Lorca Deportivo, Aarau, FK Baku, Petrolul, Mordovia Saransk, Universitatea Craiova și Metalul Reșita.

Andrei Cristea - Eroul serii de pe Ghencea este astăzi antrenor în Liga 4, la ACS FC Dinamo, clubul lui Nicolae Badea. Cristea are 38 de ani și a fost jucător activ până în februarie 2022, când s-a retras. A jucat la FCSB până în 2006, apoi a plecat la Poli Timișoara. De-a lungul carierei a mai evoluat pentru Poli Iași, Dinamo, Karlsruher, Brașov, Gabala, Salernitana, Martina Franca, Craiova și Mioveni.

Laurențiu Diniță - La 47 de ani, Diniță este antrenor, ultima oară lucrând ca secund la Turris Turnu Măgurele. În trecut a fost principal la Alexandria, Concordia Chiajna, Berceni, Poiana Câmpina, Dinamo II și CS Balotești. 

Gabriel Boștină - Intrat în minutul 84 al partidei cu Valencia, în locul lui Diniță, Boștină a transformat fără probleme penalty-ul executat. Astăzi, fotbalistul originar din Mehedinți lucrează la Steaua, unde din ianuarie 2023 ocupă funcția de manager tehnic. Anterior, el a fost secund timp de trei ani la clubul Armatei. Fostul mijlocaș, ajuns la 45 de ani, a agățat ghetele în cui în 2012, după o ultimă experiență la „U” Cluj.

Eugen Baciu - Apărătorul din Vaslui a jucat în prelungirile întâlnirii cu spaniolii. A intrat în minutul 94, în locul lui Cristea. Baciu a rămas la FCSB până în 2011, fără să se impună niciodată ca titular. A mai jucat un an la Bacău, de unde și plecase în fotbalul mare, după care s-a retras, la 31 de ani. Astăzi, fostul fundaș este profesor de educație fizică și antrenor de copii la Bacău.

Florin Lovin - Mijlocașul defensiv a intrat târziu cu Valencia, în minutul 114, dar are meritul să fi transformat un penalty. Lovin, retras din fotbal în 2017, este astăzi analist TV. A jucat la FCSB până în 2009, apoi s-a transferat în Germania, la 1860 Munchen. A mai evoluat în Grecia și Austria, apoi a revenit în România și a mai semnat condica la Oțelul, Chiajna și Astra Giurgiu.

Walter Zenga - Tehnicianul de care se leagă performanța din 2005 are acum 62 de ani și nu a mai antrenat din 2020. Ultima oară a fost pe banca lui Cagliari. De-a lungul anilor, cele mai importante formații pe care le-a pregătit italianul cu cetățenie română sunt Steaua Roșie Belgrad (cu care a luat titlul în Serbia), Dinamo București, Palermo, Sampdoria și Wolverhampton. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!