EXCLUSIV Strategia "Pimp My Ride" pentru Superligă! "Poți doar să iei un Ferrari stricat. Îl repari, îi dai un chit, o vopsea, îl revinzi" 

Strategia Pimp My Ride pentru Superligă! Poți doar să iei un Ferrari stricat. Îl repari, îi dai un chit, o vopsea, îl revinzi   Fotbal intern

Unul dintre cei mai importanți agenți de jucători români dezvăluie unde greșesc cluburile din România în privința strategiei din perioada de mercato. 

Impresarul Florin Manea crede că nivelul ridicat al jucătorilor pe care cluburile autohtone încearcă să îi atragă nu are acoperire în situația financiară din fotbalul românesc. Conducătorii de club și patronii au pretenția de a transfera fotbaliști valoroși deja formați, dar vor ca aceștia să vină liberi de contract și să accepte salarii derizorii. Soluția agentului ar fi ca cluburile românești să descopere diamante neșlefuite, pe care să le prelucreze în întrecerea internă, apoi să le vândă în profit.     

CFR Cluj și-a construit un tipar, FCSB vrea să desființeze din nou academia

"Dan Petrescu este un antrenor mult peste media României, ține la disciplină, are experiență. Clubul are bani. Și scoate bani. Știu să-și aleagă jucătorii. Eu cred că modelul pe care l-a făcut CFR Cluj e cel mai bun. Să mergi în Africa și să găsești jucători tineri, care nu au apucat încă să fie remarcați de alte echipe din campionate mai bogate. Ăștia sunt jucătorii pe care ni-i permitem, cei care nu au fost încă remarcați de cluburile mari.  

  • Gigi Becali A Anuntat Ca L Da Afara De La Fcsb Apoi L A Desfiintat M Am Saturat De Jucatori Din Astia 2

Cei de la FCSB vor să desființeze academia, am înțeles. Gigi Becali vrea să desființeze din nou academia. Nu facem lucrurile cum trebuie, e clar. Meme (n.r. - Mihai Stoica, managerul sportiv al FCSB) e prietenul meu, dar i-am spus în față că ei nu lucrează cum trebuie. Nivelul este foarte slab în Liga 1. Debeljuh juca în Serie C, înainte să vină în România și să fie printre cei mai buni atacanți (n.r. - Gabriel Debeljuh a jucat în Italia la Piacenza, Mantova și Calcio Este). Compagno juca la Trei Fiori, în Malta, și acum e golgheterul României.

Compagno nu juca în liga treia din Italia, iar FCSB a plătit 1.5 milione de euro pentru el

Compagno a venit de la liga a patra din Italia, nu juca în liga a treia (n.r. - în Italia, Compagno a jucat doar pentru echipe din Serie D, respectiv ASD Due Torri, Pinerolo FC, SSD Argentina Arma, Bergosesia Calcio și Nuorese Calcio. A fost crescut de Catania, retrogradată în Serie C, în sezonul 2014-2015, care nu l-a păstrat în lotul echipei de seniori)! 

Gigi Becali a dat 1,5 milioane de euro pe Compagno. Dacă îmi dădea mie banii ăștia, mă duceam în Uruguay sau Argentina și îi aducem ceva foarte bun. Cavani a fost cumpărat cu 1 milion din Uruguay, Pastore cu 1.5 milioane în Argentina. La banii ăștia poți găsi calitate mare, dacă știi unde să cauți. Aș putea să aduc sud-americani de mare valoare. 

"Dacă un fotbalist a jucat și a dat goluri, nu vine în România"

Dar sunt mulți conducători de club care nu vor să audă de jucători din Serie C, zic că e nivelul foarte slab. Sunt ignoranți. Noi ne supraevaluăm și campionatul, și jucătorii. Dă unul un exterior și vrem 50 de milioane pe el. Apare nea Mitică (n.r. - Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF) cu 'Ăsta e fenomen, domne! Ăsta e de Barcelona, domne!'. Ne amăgim singuri.  

Toți conducătorii, patronii, directorii sportivi spun că vor jucători care au jucat, care au dat goluri, care au confirmat în alte campionate. Păi, dacă au jucat și au dat goluri nu vin în România! Cred că ar trebui să aducem mai puțini străini, dar mai buni. Să plătim sume de transfer, să dăm salarii decente. Aducem gratis, dăm salarii de 3.000 de euro pe lună și vrem să fie Messi.

Eu dau mereu exemplul lui Juliano Spadacio. Înainte să vină în România, dăduse trei goluri în toată cariera (n.r.- mijlocaș central brazilian, înainte de a semna cu Rapid marcase 8 goluri, toate înscrise pentru Nacional Madeira, de-a lungul a trei sezoane. Mai fusese legitimat la XV Novembro de Jau, Uniao Sao Joao, Corinthians, Austria Salzburg și Atletico Paranaense. Pentru Rapid a marcat 21 de goluri în 93 de meciuri). A venit la 27 de ani la Rapid și a fost unul dintre cei mai buni marcatori ai Rapidului și unul dintre cei mai buni fotbaliști din campionat (n.r. - 16 goluri marcate în sezonul 2008-2009, locul al treilea în clasamentul golgheterilor, după atacanții Florin Costea și Gigel Bucur, ambii marcatori a 17 goluri).

"Chiar dacă primești un Ferrari gratis nu ai bani să-i faci revizia și să-i bagi benzină"

Pentru situația fotbalului românesc, eu fac următoarea comparație. Nu poți să-ți iei un Ferrari, că n-ai bani pentru el. Și dacă îl primești gratis nu poți să-i faci revizia și nu ai să-i bagi benzină. Poți să-ți iei un Ferrari stricat, cum a fost Ongenda. Ongenda a fost un Ferrari. 

Nu mai e acum un Ferrari, și-a rupt planetarele, nu se mai aprind bujiile ca pe vremuri. I-am mai dau un chit și o vopsea, l-am revândut. S-a mai luat 200.000 de euro pe el. I-am mai pus un ciorap la transmisie, s-a rupt ciorapul și prin Italia, s-a rupt și prin Cipru. Dar a fost un star pentru nivelul campionatului nostru, s-au luat bani frumoși pe el. A adus un plus fotbalului românesc. Botoșaniul a câștigat bani cu el.

"Hagi a tot scos jucători, nu e vina lui că aia nu au jucat pe unde s-au dus"

Gică Hagi a tot scos jucători, nu e vina lui că aia nu au jucat pe unde s-au dus. I-a băgat la 15-16 ani, a avut curaj, a făcut primul academia aia. E cel mai aproape de Dinamo Zagreb, de Steaua Roșie, de Partizan, de cluburile de lângă noi, care ar trebui să ne fie modele. Noi vorbim de Leipzig, Salzburg, Barcelona, de alte cluburi cu academii de top, dar nu avem banii lor, specialiștii lor. Trebuie să înțelegem că suntem intermediari de jucători, ăsta e nivelul nostru actual, nu putem mai mult. 

Chiar și Salzburg a înțeles că este un club intermediar. I-au format pe Haaland, Szoboszlai, Minamino, Keita, Upamecano, Caleta-Car, Schlager, Wolf sau Adeyemi, i-au propulsat pe scena mondială. Dar nu țin de ei, și-au asumat că sunt intermediari. Noi putem să facem la fel, dar la o scară mai mică. 

"În toată România nu avem un departament de scouting ca la carte"

Trebuie să avem oameni care se pricep, pentru că terenuri amenajezi în câteva luni de zile. Nu am nimic cu nimeni, dar nu înseamnă cu toți foști mari jucători sunt și buni președinți sau antrenori. Toată lumea vrea antrenor, președinte, manager sportiv, să facă echipa, să facă transferuri, să tragă sforile. Nu vrea nimeni să fie scouter, pe partea de imagine, de comunicare, antrenor de juniori și tineret.

În toată România nu avem un departament de scouting ca la carte. Singurii care fac transferuri bune sunt cei de la CFR Cluj, dar nu au departament de scouting ca la carte, îl au pe Răzvan Zamfir, un om care se pricepe. Cum s-a deschis perioada de transferuri, CFR-ul anunță patru transferuri dintr-un foc, pentru că ei urmăresc din timp. Zamfir aduce jucătorii din Africa, gen Traore sau Yeboah.        

La Rapid, când eram în Liga 3, după jumătate de sezon era clar că promovăm. I-am zis lui Pancu să facem lotul pentru Liga 2. 'Stai, bă, să ajungem acolo, să ne vedem promovați!'. Am ajuns să facem transferuri după telefon, în ultima zi. Cu foile în brațe... Ăsta este nivelul din România. 

"Dinamo îl dădea pe Gnohere la FCSB și aducea alt atacant de zece ori mai bun" 

Cum aș face eu? Îți faci o bază de date serioasă, cu jucători care îți plac, pe posturi, pe vârste, din ce campionate vin, caracteristici. Dacă e vreunul pe care nu poți să-l iei, pentru că te costă 500.000 de euro, îl pui în baza de date. Iei unul gratis, îi crești valoarea, îl vinzi cu 500.000 de euro și îl aduci pe ăsta pe care îl remarcasei de prima dată. Dar trebuie să ai și oamenii potriviți pentru asta. 

La Dinamo era Gnohere, au avut ofertă de 800.000 de euro de la Gigi Becali. Nu l-au dat pe 800.000, l-au dat apoi pe 200.000 de euro. Dacă aveai o listă de patru-cinci atacanți urmăriți, îl dădeai fără probleme. Luai 800.000 și aduceai unul cu 200.000 de euro, de zece ori mai bun ca Gnohere. Încercăm să copiem ceva de afară, dar nu facem pașii corecți, e un haos total", a declarat Florin Manea pentru Sport.ro

Text - Gabriel Chirea / Foto - Gabriel Chirea, Getty Images

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!