Vestea care va pica precum un trăsnet în capul fanilor CSA: „Singura lor soluție este să cadă la un acord cu FCSB!”
FCSB și CSA luptă de mai bine de opt ani pentru palmaresul, culorile și tradiția echipei Steaua, care în 1986 câștiga Cupa Campionilor Europeni.
Legislația în vigoare nu le permite cluburilor de fotbal finanțate de stat să evolueze în prima ligă fotbalistic din România, iar după ce Vasile Dîncu a retras inițiativa legislativă de modificare a legii, „militarii” nu mai au acum decât soluția asocierii cu un privat. Adică să revină la ceea ce s-a întâmplat în 1998.
Virgil Boglea, avocatul Asociatiei Salvați Steaua, crede că niciun privat n-ar avea de câștigat de pe urma asocierii cu CSA, deoarece nu poate prelua brand-ul ci doar să-l cesioneze, însă e greu să facă bani de pe urma lui, deoarece cei mai mulți fani steliști au rămas alături de clublui lui Gigi Becali.
În acest context, Boglea este de părere că cea mai bună variantă ar fi ca cele două părți să se împace și să fuzioneze.
„Să va spun cum vad eu lucrurile. În 1998, s-a întâmplat exact ceea ce vor domnii să facă astăzi. În sensul că, au făcut asocierea cu Asociația Fotbal Club Steaua București, care a preluat tot ce se putea prelua de la Clubul Sportiv al Armatei în materie de fotbal, pe baza unui ordin de ministru: tradiții glorioase, continuitate sportivă, lot de jucători, baze de antrenament, bază sportivă, stadion. Toate astea în concesiune, ca asociație, fără să fie sub autoritatea Ministerului Apărării Naționale.
În 2003, AFC, ca asociație independentă, a cedat aceste drepturi, printr-o tranzacție, către SC Fotbal Club Steaua București SA. Din păcate, în tranzacția din 1998, nu s-a specificat, ”cu subiect și predicat ”, că se cedează și marca Steaua. Prin urmare, în 2014, exact asta au obținut ei, anularea mărcii Steaua pentru societatea care activează neîntrerupt și în prezent în Liga I, marcă pe care au înregistrat-o ulterior în patrimoniul CSA. Deci, practic, asta e istoria.
Revenind la zilele noastre, înseamnă că ar face exact același lucru pe care îl contestă astăzi la echipa din SuperLigă. Înseamnă că dacă echipa de fotbal CSA Steaua ar fi preluată de un privat, iarăși s-ar transforma într-o altă echipă care nu ar mai fi Steaua.
Deci, după logica lor și după cum au pus problema, și în procesul cu privire la palmares și în expunerile publice ale domniilor lor, o asemenea împrejurare de asociere public-privat s-ar transforma din nou în situația din 1998.
Trecând peste toate lucrurile astea, mai exista o problemă legata de aceasta posibilă, sau potențială, asociere. Pentru că acel privat va trebui să-și raporteze costurile pe care le-ar avea pentru închirierea mărcii Steaua, la prejudiciul de 37 de milioane de euro din dosarul privitor la prejudiciu. Ceea ce ar însemna că, pe an, ar trebui să plătească undeva la 3,7 milioane. Doar pentru închirierea mărcii Steaua! Nu mai punem investițiile la stadion, nu mai punem costurile pe care le-ar presupune o echipă de fotbal, nu mai punem salarii de jucători, nu mai punem transferuri.
Dar, în caz contrar, în care ei nu s-ar asocia cu un privat, din nou lucrurile sunt încurcate, pentru că CSA nu poate justifica aceste cheltuieli în materie de fotbal. Personal am legături cu alte secții ale clubului, care au fost vitregite, de când s-a înființat această secție de fotbal, de bonificații financiare, de salarii la un nivel decent. Avem cazul David Popovici, care a părăsit Steaua pentru Dinamo, din cauza acestor probleme financiare. Prin urmare, dacă Curtea de Conturi sau altă autoritate națională s-ar sesiza cu privire la cheltuielile făcute strict pentru fotbal, pentru unele persoane care, atenție, nu sunt bugetare, nu sunt funcționari publici, și nu sunt personal militar, nu știu care va fi o eventuală soluție.
Sunt foarte încurcați și probabil că singura lor soluție, ca să se ajungă la un consens cu privire la această echipă, ar trebui să se cadă la un acord cu echipa din SuperLigă și să se revină la situația din 1998”, a spus Virgil Boglea, potrivit iAMSPORT.
Detalii noi despre posibila asociere dintre CSA Steaua și un privat
Iulian Miu a dezvăluit că, în această perioadă, oficialii clubului sunt în legătură cu avocați specializați, dar și cu cei de la FRF, pentru a fi siguri că asocierea cu un privat se va face așa cum trebuie, pentru a putea obține dreptul de promovare în sezonul viitor.
„Se discută. Am înţeles că se discută cu nişte avocaţi specializaţi care ştiu exact legislaţia. Cred că se discută şi cu juriştii federaţiei, pentru ca lucrurile să se facă corect cap-coadă.
Ordinul de a ne asocia cu un privat a fost dat de domnul Dîncu, pe vremea când era la minister. Până la 1 august ar trebui să se facă această asociere, dar ar fi bine mai devreme”, a spus oficialul de la CSA Steaua, potrivit Orangesport - mai multe detalii AICI.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News