INTERVIU Vivi Răchită știe ce-i lipsește lui Markovici ca să devină fotbalist: ”Un nutriționist, un preparator fizic și să nu mai fie cocoloșit de patron” 

Vivi Rachita Jovan Markovic Nationala U21 Octavian Popescu Vivi Rachita interviu Fotbal intern Vivi Răchită și Daniel Oprița
Florin Caramavrov
Data publicarii: Joi 06 Iulie 2023, 10:45
Data actualizarii: Joi 06 Iulie 2023, 10:32

Valeriu (Vivi) Răchită (53 de ani), fost fotbalist al Stelei, al Petrolului și al lui Litex Loveci, este unul dintre puținii oameni din fotbalul românesc care spun lucrurilor pe nume fără menajamente.

În prima parte a discuției pe care am purtat-o cu actualul consilier pe probeme de sport al directorului general de la CSM Ploiești, Vivi are un discurs tranșant vizavi de „vedetele” naționalei de tineret a României.

Răchită a câștigat în cariera de fotbalist trei titluri cu Steaua (1997, 1998 și 2005), Cupa României și Supercupa cu aceeași echipă (1998), Cupa României cu Petrolul și Cupa Bulgariei cu Litex Loveci.

  • Vivi Răchită și Daniel Oprița

Ce mai faci, tot la Primărie lucrezi?
Eu sunt la Clubul Sportiv Municipal, nu am nicio legătură cu ACS Petrolul 52. 

Gazonul cum mai e pe stadion?
Perfect.

L-ați schimbat? 
Nu l-am schimbat. Am avut concert la jumătatea lui iunie pe stadion și n-aveam cum să-l schimbăm înainte de Supercupă (n.r. - Farul vs Sepsi se joacă la Ploiești pe 8 iulie). Dar l-am refăcut, l-am însămânțat, o să fie foarte bun.

Păi nu s-a stricat după concert?
Nu, pentru că am pus scena în afara gazonului. O să-l schimbăm probabil în septembrie, în pauza pentru meciurile naționalei. 

„Așteptam măcar un gol de la naționala de tineret”

De naționala de tineret voiam să te întreb. Ce zici de prestația asta foarte slabă de la Euro?
Așteptam și eu măcar un gol să marcheze. Laudele pe care le primesc anumiți jucători, de la patroni, de la președinți de cluburi, de la impresari, nu le fac bine. Ei trebuiau să demonstreze prin joc de ce sunt comparați cu Mbappe, cu Messi, dar s-au făcut de râs. Ne uităm și noi la Ucraina, la Israel... Noi rămânem doar cu gargara noastră balcanică. Am văzut că Arda Guler, turcul de 18 ani de la Fener, s-a transferat la Real Madrid pentru 20 de milioane de euro. Ăștia sunt jucători, s-au bătut Barcelona și Real Madrid pe el. La noi, doar prin presă se bat Barcelona și Real pe jucătorii noștri. 

Numai laudele astea îi fac să joace așa prost? O fi și lipsă de valoare.
Și lipsă de valoare, dar ai noștri sunt și prea protejați. Se plâng direct la patron sau la președinte de faptul că un antrenor este prea exigent cu ei... Chestiile astea nu se fac în fotbalul mare. Trebuie să-ți respecți antrenorul. Nu să dai tu telefon patronului... Numai la noi se întâmplă asta. 

E generalizată treaba sau doar la FCSB?
E generalizată. Patronii de la noi nu înțeleg să preia și ei modelul englezesc, unde proprietarii cluburilor stau in lojă, beau un ceai, se uită la spectacol, iar managerii sunt responsabili de rezultatele echipei.

Adică se întâmplă și la Craiova, și la Sepsi?
La toate echipele. Și la FC U, și la CSU, și la FCSB...

Doar la Farul nu se poate, fiindcă Hagi e și patron, și antrenor.
Gică a câștigat titlul prin rigoarea pe care a impus-o. N-a avut bugetul celor de la FCSB sau CFR, dar n-am auzit ca jucătorii lui să se plângă sau să se uite prin ziare ca să vadă ce-au mai zis unul și altul despre ei.

Louis Munteanu, un alt Alibec!

Da, dar, uite, Louis Munteanu a fost unul dintre cei mai buni jucători din campionat, dar la naționala de tineret – nimic.
Se pare că Louis Munteanu poate juca bine doar cu Hagi antrenor. Nu cred că va rămâne la Fiorentina. 

Aoleo, e tot un Alibec?
Da... Cam așa ceva... Spune-mi tu un jucător de la noi care să se apropie ca valoare de Arda Guler. Niciunul. Sau de Szoboszlai, pe care a dat Liverpool 60 de milioane.

Păi ungurii, turcii cum cresc astfel de jucători, iar noi nu putem?
Acești tineri jucători cresc într-un mediu profesionist. Bașkanul stă la oficială, nu dă telefoane. La noi, patronii fac echipe, fac schimbări, mai ascultă și de doleanțele unui răsfățat care are valoare doar în media. Când trebuie să-și arate valoarea pe teren, o lasă mai ușor. 

„Octavian Popescu să lase capul jos și să pună osul la treabă!”

Octavian Popescu, nimic și el la naționala de tineret...
Octavian Popescu era marea speranță a fotbalului românesc în opinia unora, 100 de milioane de euro, a ajuns la naționala mare, după care a regresat, a ajuns rezervă la FCSB, iar acum nu mai e nici măcar titular la naționala de tineret. Jucătorii tineri trebuie să înțeleagă că trebuie să muncească, să lase capul jos, să pună osul la treabă, să nu se uite prin alte părți, ci doar să-și facă meseria. Deci rigoare, disciplină. Trebuie să luăm de la sârbi. Ei sunt foarte muncitori și disciplinați. Și de-aia ajung fotbaliști și se transferă pe sume foarte mari. Și chiar rămân pe la echipele la care se duc, nu ca ai noștri...

Și ce naiba să facem?
Să începem să gândim ca ei. Să o luăm de la copii și juniori. 

La cât crezi că a ajuns Octavian Popescu de la suta de milioane?
El face 21 de ani în decembrie. La 21 de ani, Mbappe era campion mondial. 

Ia 5 milioane pe el?
Pe 5 milioane nu-l dă nici pe Șut. La forma la care este acum Octavian Popescu, nu prea văd să ia mare lucru. Ca să vinzi un jucător, trebuie ca acesta să fie cerut. 

Și de Markovici am zis că e supertalentat. Ce-i lipsește ca să fie și fotbalist?\
În primul rând, îi lipsește un nutriționist. Apoi, are nevoie de un preparator fizic care să-l facă să fie sprinten, nu să aibă țesut adipos. Și îi mai trebuie un patron care să nu fie așa de prietenos. Din dorința de a face bine, Mihai Rotaru le face mai mult rău jucătorilor. 

„Markovici trebuie să înțeleagă că fotbalul înseamnă restricții, sacrificiu, muncă...”

Îi protejează...
Mai bine zis, îi cocoloșește. Iar Markovici trebuie să se gândească la faptul că fotbalul înseamnă restricții, sacrificiu, muncă. Ai timp după ce te lași de fotbal să te distrezi, să faci tot ceea ce n-ai făcut în perioada în care erai profesionist. 

„Tîrnovanu ar trebui să fie titular și la naționala mare! E cel mai bun” 

Ți-a plăcut ceva sau cineva de la naționala de tineret a României?
Tîrnovanu a fost cel mai bun jucător al nostru. Mi se pare cel mai bun portar român la ora actuală și cred că ar trebui să fie titular și la naționala mare. În rest, mă așteptam mai mult de la Pitu, mă așteptam mai mult de la fundași. La Dican, pe care Iftime, de la Botoșani, l-a pus căpitan de echipă, doar-doar l-o vedea Gigi. I l-a arătat lui Gigi, dar la câte țepe a luat de la Botoșani, nu știu dacă mai transferă pe cineva de acolo. 

Băieții aceștia de la naționala de tineret s-au format datorită regulii Under21?
Țările arabe pot impune restricții la numărul de jucători străini. Noi nu putem, fiindcă suntem în Uniunea Europeană. Eu cred că regula Under 21 e bună. La noi vin jucători străini de o valoare îndoielnică, slabi, care ocupă locurile jucătorilor români tineri. Fără această regulă, mulți dintre tinerii din Liga 1 n-ar fi jucat. Deci, din punctul ăsta de vedere, e bună regula. 

Le e frică antrenorilor de la noi să bage titulari fotbaliști tineri?
Da, am văzut săptămâna trecută o declarație a unui fost antrenor al FCSB-ului, cum că lui îi place să lucreze cu jucători tineri, adică să vină la naționala U21. Când era la FCSB, le-a spus lui Ianis Stoica și lui Octavian Popescu că nu se bazează pe ei, fiindcă el are nevoie de fotbaliști cu experiență pentru câștigarea campionatului.  

La Dică te referi...
Nu mi-aduc aminte cum îl cheamă, dar știți voi mai bine. Antrenorilor le e frică să folosească  jucători tineri pentru că nu există obiective clare pe termen mediu și lung. La noi, doar ce faci săptămâna viitoare contează, iar dacă mai pierzi un meci, ești pe cracă. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!