„Dacă nu luăm exemplul ungurilor, adio fotbal!” Strigătul de disperare al românului care a participat la ultimul Campionat Mondial
Fostul internațional român deplânge situația în care a ajuns sportul românesc.
Pe 30 iunie 1998, România a jucat ultimul meci la Campionatul Mondial. Tricolorii erau eliminați în optimi de Croația, 0-1, și nu au mai putut egala performanța obținută în urmă cu 4 ani, de la turneul final din SUA.
În trei din cele patru meciuri, Anghel Iordănescu (72 ani) a mizat la mijlocul terenului pe Gabriel Popescu (48 ani). Fostul jucător al Universității Craiova și Valencia, la fix 24 de ani de la ultima prezență a României la un Campionat Mondial susține că dacă nu vom investi în copii și infrastructură, sportul va muri.
Gabi Popescu: „Copiii noștri nu au unde să mai alerge!”
„Dacă noi nu ne pricepem, să luăm exemplul altora. Al ungurilor, de pildă, că nu-i nicio rușine! Ce fac vecinii noștri de ani de zile?! Investesc în sport. Investesc în stadioane, în bazine, în patinoare. Investesc în copii. Iar rezultatele se văd. Refuz să cred că sunt întâmplătoare cele două victorii ale maghiarilor cu Anglia, în decurs de numai 10 zile. Exact în perioada în care Muntenegru ne dădea cinci în dublă manșă... Ați văzut sala în care s-a disputat finala Ligii Campionilor la handbal feminin? Vă vine să credeți că există așa ceva la Budapesta? Ei bine, da, există. Ați văzut așa ceva în România?! Nu vă încearcă un sentiment de jenă că Bucureștiul nu are o sală polivalentă decentă în 2022?!
Atunci... adio, fotbal! Adio, sport românesc! Vă spun, fără un plan bine pus la punct, fără implicarea tuturor celor care știu cu ce se mănâncă fotbalul, sportul, nu vom realiza nimic. Sigur, mai apare de nicăieri câte o minune, gen David Popovici, sau Simona Halep. La sporturile individuale mai merge, dar la cele colective e imposibil. Oricum, și la cele individuale, dacă nu ai o familie cu bani care să te susțină, să cheltuiască sume imense cât ești mic, n-ai nicio șansă.
Nu vedeți că ai noștri copii nu au unde să mai alerge?! Așa cum era Ceaușescu, dar în fiecare cartier construia o școală. Iar fiecare școală avea măcar un teren, unde puteam zburda, sări, fugi după o minge. Acum, după ce că aproape nimeni nu vrea să mai lase smartphonul din mână, nici să vrea nu are unde face sport. Măcar de plăcere, nu neapărat profesionist. incredibil ce am văzut la U19, mai ales în ultimul meci, cu Slovacia. Deși adversarul ne era clar inferior, ne-au bătut din elan și din ambiție. Și pentru că ne lipsesc niște lucruri elementare”, a declarat Gabi Popescu pentru gsp.
Totodată, fostul internațional român susține că noua generație nu mai beneficiază de idoli, care să le stimulească ambiția de a-i depăși. Gabi Popescu povetește că atunci când era copil abia aștepta să-i vadă la treabă pe Balaci, Cămătaru sau Cârțu.
„Copiii din ziua de azi nu mai au idoli, trebuie lucrat și la asta, nu numai să demolăm. Eu am crescut lângă 'Centralul' din Craiova. Când eram mic, nu aveam mereu bani să intru pe stadion. Totuși, când juca Universitatea, stăteam prin preajmă din două motive. Primul: să aud freamătul tribunelor, cu care mă încărcam emoțional. Al doilea: să apuc să-i văd pe Ilie Balaci, pe Cămătaru, pe Cârțu, pe Ștefănescu, fie și de la distanță. Erau idolii noștri. Erau eroii noștri. Puștii din ziua de azi cine vor să fie?!”, a mai spus Gabi Popescu.
Echipa României din meciul cu Croația: Stelea - Gică Popescu, Ciobotariu, Filipescu - Dan Petrescu, Hagi, Gâlcă, Gabi Popescu, Dorinel Munteanu - Adrian Ilie, Viorel Moldovan
Au mai intrat pe parcurs Gică Craioveanu, Radu Niculescu și Lucian Marinescu.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News