„Escrocherie, o înșelăciune!” Gigi Becali a răbufnit la adresa CSA Steaua în urma investigațiilor Corpului de Control
„Războiul” dintre CSA Steua și FCSB este departe să se fi încheiat, iar Gigi Becali este tot mai încrezător că va fi repus în drepturi după ce premierul Marcel Ciolacu s-a implicat personal în acest conflict.
Premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la CSA Steaua, iar potrivit unor informații scurse în presă, clubul Armatei ar fi cheltuit nu mai puțin de 100 de milioane de euro în 3 ani, lucru considerat inacceptabil de către Gigi Becali.
Gigi Becali a răbufnit la adresa CSA Steaua în urma investigațiilor Corpului de Control
„Eu nu consider că sunt într-o luptă. Aici nu e o luptă, e o escrocherie, o înșelăciune a statului român. Că dacă vorbiți de o instituție, atunci e statul român, care statul român, acum 23 de ani, a zis ‘UEFA, nu mai pot face fotbal profesionist’.
Ca atare, Armata de atunci a dat toate la o asociație de fotbal, adică asociație non-profit, adică o fundație. Și s-au transferat toate prin Hotărâre de Guvern. După 4 ani, ajunsese datoare, nu mai avea bani, nu mai putea face fotbal de performanță și au zis ‘am găsit pe cineva, Becali, care ne dă bani, 1 milion, 2, 3’.
Și s-a ajuns la 9,3 milioane de dolari. Acei generali de atunci ai Armatei spuneau și semnau procese verbale în adunări generale și consilii de administrație că Becali împrumută bani și va primi acțiuni, că se va transforma în asociație pe acțiuni”, a spus Gigi Becali, potrivit B1TV.
Becali susține că a preluat legal Steaua
Patronul FCSB a reiterat opinia în privința preluării clubului Steaua în anul 2003.
„După ce m-au ținut 3 ani, au convocat Adunarea Generală și acea societate mi-a dat acțiuni. Am renunțat la bani ca să iau acțiuni la o societate, la care statul, Armata, ministerul, Guvernul Adrian Năstase de atunci au semnat că se transformă în societate pe acțiuni. Eu așa știu că am făcut!
Vine statul român după 20 de ani și zice: ‘Știi, mă, ceva? Eu ți-am dat ție o echipă, Steaua, care e continuatoare – au semnat și Guvernul, și miniștrii, și toată lumea – și ai dat bani, dar acum uite care-i treaba: noi nu ți-am dat-o, te-am păcălit pe tine, nu ți-am dat Steaua, noi îți luăm Steaua și facem noi altă Steaua! Noi trebuie s-o luăm de la capăt, că nu putem să facem fotbal profesionist’. Păi de ce ați dat-o, măi, atunci?
Am plătit 2 milioane de euro impozite numai pe stadion, impozit pe clădirea stadionului! (…) Pe clădirile lor am plătit! (…) Escrocheria statului român! Ei funcționează ca unitate militară. Cum să angajezi africani și străini la unitate militară? Nu știu, nu înțeleg, întreb și eu”, a mai spus Gigi Becali.
De unde a pornit noul proces dintre CSA și FCSB
În iulie 2019, Tribunalul Bucureşti a atribuit CSA Steaua palmaresul echipei de fotbal "Steaua Bucureşti" de la înfiinţare, respectiv 1947, până în anul 2003.
FCSB a făcut apel, iar pe 28 iunie 2021 Curtea de Apel Bucureşti a dat parţial dreptate clubului patronat de Gigi Becali, în sensul că CSA Steaua a primit palmaresul doar pentru perioada 1947 - 1998.
FCSB a făcut recurs şi la decizia Curţii de Apel Bucureşti, potrivit Agerpres, iar Instanţa supremă a dispus ca procesul să se rejudece la CAB.
Luni, Curtea de Apel Bucureşti a decis să atribuie CSA Steaua palmaresul din perioada 1947 - 1998, însă este neclar ce se întâmplă cu intervalul 1998-2003.
„Admite apelul formulat de apelanta - pârâtă SC Fotbal Club FCSB SA (fostă Fotbal Club Steaua Bucureşti SA). Admite cererile de intervenţie accesorie formulate de Asociaţia Steaua 1947 LTD Bucureşti şi Asociaţia Salvaţi Steaua. Anulează în parte sentinţa apelată şi rejudecând: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului CSA în privinţa cererii având ca obiect dreptul la palmares pentru perioada 1998-2003 şi respinge această cerere în consecinţă. Respinge excepţiile inadmisibilităţii, a lipsei de interes, a lipsei calităţii procesuale active şi pasive invocate în legătură cu cererea conexă, ca neîntemeiate. Respinge cererea conexă privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada 2003-2017, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist "Steaua Bucureşti", ca neîntemeiată. Menţine dispoziţiile sentinţei referitoare la soluţia în privinţa constatării că palmaresul echipei de fotbal Club Sportiv al Armatei "Steaua Bucureşti" din 1947 şi până în 1998 aparţine reclamantului CSA şi referitoare la soluţia dată cererii conexe vizând perioada 1947 - 2003. Obligă intimatul-reclamant la plata către apelanta-pârâtă a sumei de 3000 lei, cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicarea deciziei, care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a III-a Civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie”, se arată în decizia CAB.
Cele două cluburi au mai avut şi alte subiecte de dispută în instanţă, printre care şi cine avea dreptul să folosească numele de "Steaua".
În mai 2018, Instanţa supremă a decis că echipa deţinută de Gigi Becali - Fotbal Club Steaua Bucureşti (FCSB) - nu mai are voie să folosească numele "Steaua" şi "Steaua Bucureşti" fără consimţământul Clubului Sportiv al Armatei (CSA) Steaua.
În consecinţă, FCSB nu are voie să utilizeze marca "Steaua" în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News