CADE ZIDUL! Cea mai frumoasa Peluza din Europa isi schimba fata fortat! Nemtii au adoptat o lege care ii va infuria pe fani!
Imaginea fantastica de pe Westfalenstadion, cu Peluza plina cu 25.000 de fani in picioare, va fi doar istorie.
In urma cu cateva zile publicam un articol pe site cu titlul "Zidul pe care nemtii nu il vor darama niciodata". Era povestea celei mai mari peluze din Europa - cea de pe Westfalenstadion, stadionul Borussiei Dortmund.
25.000 de locuri in peluza, toate in picioare, alcatuiesc o imagine care iti taie respiratia, la meciurile de pe teren propriu ale Borussiei. O tablou care acompaniaza perfect acest club - fara sponsori din Qatar, fara sute de milioane de euro investite in transferuri, fara zeci de milioane de fani in Asia. Dar cu mult suflet si o traditie impresionanta in spate.
Ei bine, tot acest peisaj romantic, ocolit de ultimele norme impuse de UEFA, se va schimba in perioada urmatoare. Zidul de pe Westfalenstadion cade, odata cu legea adoptata ieri de Liga Profesionista Germana.
Proiectul "Safe Stadium Experience", prevede, printre altele, interzicerea peluzelor fara scaune si sisteme moderne, cu scannere, la intrarea pe fiecare stadion din Bundesliga.
Suporterii nemti au primit cu multa reticenta aceasta veste.
"Nu intentionam sa schimbam mare lucru, nu punem in pericol fotbalul. Ne dorim mai multa singuranta in tribune, atat", a declarat seful Ligii Germane, Reinhard Rauball.
APOCALIPSA GALBENA!
Pare greu de crezut ca echipa asta era in faliment acum 7 ani. In 2005, Dortmund isi pierdea stadionul - cel mai mare din Germania si al saselea din Europa, casa uneia dintre cele mai spectaculoase galerii din lume. Aceeasi galerie care si-a salvat pana la urma echipa de la disparitie.
La inceputul mileniului, Dortmund devenea primul club din Germania care se lista la bursa. In 2002 reusea sa castige titlul, dar au urmat ani de declin care au dus in cele din urma la faliment. Ratarea Ligii din 2003 si managementul defectuos au dus la scaderea actiunilor si la datorii de peste 120 de milioane de euro.
Istoricul Westfalenstadion a ajuns in mainile Commerzbank iar Borussia era fortata sa plateasca o chirie imensa de 17 milioane de euro pe an. Au urmat luni de chin pentru conducere, care a facut eforturi imense sa readuca clubul pe linia de plutire. Singurele garantii? Suporterii, acei minunati suporteri si palmarestul cu 8 titluri interne si Liga Campionilor plus primul trofeu european castigat vreodata de o echipa din Germania - Cupa Cupelor din 1966.
FANII, CEA MAI MARE AVERE!
Directorul Hans-Joachim Watzke a reusit insa sa-i convinga pe cei de la Morgan Stanley ca un club cu un asemenea suport nu are cum sa moara si a facut un plan prin care sa readuca echipa in topul fotbalului european. A primit 150 de milioane de euro si a rascumparat stadionul cu 80 de milioane.
Cu arena plina la fiecare meci, 80.000 de spectatori la meciurile din Germania si 66.000 in Europa, Dortmund a reusit sa-si sporeasca incasarile din drepturile si TV si alte sponsorizari pana la 60 de milioane de euro si sa adune in total 215 milioane de euro. Luna trecuta au anuntat profit de 34 de milioane de euro si o scadere a datoriei de la 143 de milioane la doar 11 milioane.
"Am realizat in 2007, cand nu aveam niciun ban, ca avem nevoie de un nou drum. Am decis sa cumparam doar jucatori tineri care sa le ofere oamenilor din Dortmund ceea ce isi doresc: tot efortul lor!", povesteste Watzke in Guardian.
Antrenorul de atunci, Thomas Doll a fost inlocuit cu Jurgen Klopp de la Mainz din liga a doua iar acesta a inceput din start reforma. "Am vrut un antrenor care sa se plieze pe filosofia noua de la Dortmund cu jucatori tineri, sa aiba o structura solida si sa dea totul pentru club. Ne-am uitat la Mainz si ne-am dat seama ca Jurgen Klopp e omul potrivit pentru noi. Din 2008 de cand l-am pus antrenor am mers doar in sus!", mai povesteste Watzke.
Pe langa fotbal, Klopp e un adverat mentor pentru tinerii sai jucatori. Acestia il idolatrizeaza. "Se vede cat de pasionat este. Se bucura ca un nebun la victorii, e foarte furios cand ratam sau nu ne iese jocul. N-ai cum sa nu-l iubesti. Traieste si respira fotbal, la antrenament si la meciuri. E si un psiholog foarte bun", povesteste vedeta din atac - Lewandowski.
Acelasi Klopp si-a invatat elevii sa fie modesti. Anul trecut la un meci de Liga, unul dintre tinerii jucatori din lot a facut o poza pe furis cu Robin van Persie, care se incalzea de meci. Un altul, Moritz Leitner - 19 ani, s-a declarat coplesit de ideea ca ar putea juca cu Xavi, Iniesta si Messi in Champions League. "Antrenorul mi-a zis insa sa fiu obraznic pe teren", a recunoscut acesta.
Borussia Dortmund a castigat doua titluri la rand in Germania si acum e favorita la marele trofeu al Ligii Campionilor. Au spus-o Mourinho, Ferguson si acum si Roberto Mancini. Italianul si-a plecat capul in fata nemtilor dupa ce a primit o lectie de pasiune fotbalistica din partea acestora.
CADE ZIDUL?
Dortmund se mandreste cu cea mai mare peluza din Europa, denumita si "Zidul galben" de 25.000 de locuri in picioare. Introducerea unei legi prin care sa interzica accesul in picioare la meciuri, plus tortele si alte materiale pirotehnice, e ofensa suprama adusa miilor de oameni care au cotizat meci de meci ca sa-si salveze echipa de la disparitie. Pe langa asta, pentru multi e un stil de viata ce se preda din tata in fiu.
Acelasi Hans-Joachim Watzke anunta o batalie dura cu autoritatile, care ridica problema securitatii in fata traditiei.
"Asta e cultura nemtilor in fotbal. Sa vindem bilete ieftine si locuri in picioare, iar cluburile sa fie controlate de membri. Noi vrem ca fiecare sa se simta inclus in club, asta e foarte important pentru noi. Am stat in picioare 20 de ani, stiu cum e sentimentul, discutiile pe care le ai acolo. In Germania, fotbalul e putin mai romantic. Suporterul neamt vrea sa simta ca e clubul lui. Nu clubul lui Qatar sau Abu Dhabi.
Asta e metoda noastra. Sa vindem bilete ieftine. Avem 28.000 de locuri in picioare in stadion. Daca transformam locurile alea in 15.000 de scaune putem strange 5 milioane de euro in plus pe an din bilete. Dar nu se pune problema sa facem asa ceva. Asta e cultura noastra. Tinerii vin aici si stau in picioare, asa incepe aventura lor pe stadion. Ei se gandesc ca e clubul lor si nu il vor dezamagi niciodata".
iubire adevarata - sloganul Borussiei Dortmund
Gotze, Reus si Lewandowski sunt vedetele echipei, jucatori cu oferte de zeci de milioane de euro.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News