Atac catastrofa, psihic resemnat, aparare diletanta! Tabloul rusinii cu Brazilia: cum am ajuns la cel mai dur esec
Esecul contra Angolei, 19-23, din primul meci de la turneul olimpic de la Rio, a fost vazut de multi drept un accident. De ce nu ar fi fost asa, avand in vedere “lectia” precedenta, de la Mondialul din Danemarca, atunci cand nationala lui Ryde a pierdut la debut, pentru a-si reveni spectaculos si a obtine rezultate importante in fata Braziliei si Danemarcei?
Esecul contra Angolei, 19-23, din primul meci de la turneul olimpic de la Rio, a fost vazut de multi drept un accident. De ce nu ar fi fost asa, avand in vedere “lectia” precedenta, de la Mondialul din Danemarca, atunci cand nationala lui Ryde a pierdut la debut, pentru a-si reveni spectaculos si a obtine rezultate importante in fata Braziliei si Danemarcei? Semnele erau, insa, clare. Ritmul de joc era mult, mult sub ceea ce aratase nationala in decembrie, poate chiar sub ceea ce arata chiar in era Tadici, defensiva era total absenta, iar Neagu venea dupa o luna in care facuse doar trei antrenamente, lipsind la toate jocurile de pregatire.
Ryde"N-am mai pierdut niciodată în acest fel în toată cariera, trebuie să jucăm cu inima urmatoarele 3 meciuri" pic.twitter.com/YQiJgfgrMw
— Nedelcu iulian (@IulianNedelcu) August 8, 2016
O reteta pentru dezastru, care a implodat chiar in bratele selectionerului, la 10.000 de kilometri distanta, cand asteptarile erau uriase, avand in vedere dezastrele pe linie inregistrate la judo sau scrima... A fost 26-13, una dintre cele mai usturatoare infrangeri pentru Romania la acest nivel! si cea mai usturatoare din istoria moderna a Jocurilor Olimpice!
7% procentaj de reusita in ofensiva de la 9 metri!
Asadar, esecul rusinos si neasteptat cu Angola putea fi sters doar printr-un joc bun in fata Braziliei, fosta campioana mondiala in 2013, care fusese eliminata de Romania in optimile Mondialului de anul trecut. O echipa care se mula pe stilul Romaniei, cu o aparare foarte puternica, masiva, dar cu un atac la fel de imobil, in care stralucea doar Ana Paula Rodrigues. Rezultatul? Un esec la 13 goluri diferenta, comparabil cu infrangerea usturatoare cu Franta (20-39), de la CM 2011. Practic, dintre echipele care au jucat pana acum doua meciuri la JO, Romania are cel mai slab atac de la Rio, cu doar 32 de goluri marcate, doar Franta fiind relativ aproape in acest clasament, cu 43 de goluri inscrise.
20,6% este procentajul de reusita al Romaniei de la linia de 9 metri in primele doua meciuri (6 goluri din 29 de aruncari)
Problemele din ofensiva sunt majore si aproape imposibil de corectat pe termen scurt. In primul rand, Neagu si Buceschi, cele mai importante jucatoare din linia de 9 metri, sunt nerefacute dupa accidentari mai vechi. Daca Neagu e supravegheata atent de orice aparare, Buceschi a fost unul dintre principalele motive pentru care Romania a „supravietuit” in atac la Mondialul de anul trecut. Iar la Rio e total absenta! A terminat meciul cu zero goluri din doua aruncari, prima venind in minutul 54! Procentajul de la linia de 9 metri al Romaniei e si mai dezastruos: 1 gol din 14 aruncari!!!!
Fetele de la scrima. Mulți sportivi au venit să facă galerie handbalistelor pic.twitter.com/QF7oVudqV9
— Nedelcu iulian (@IulianNedelcu) August 8, 2016
Dolniceanu cu steagul României în tribună. Se comportă ca un suporter, unul trist. pic.twitter.com/3qRqYvgc1t
— Nedelcu iulian (@IulianNedelcu) August 8, 2016
Adica doar 7% eficienta, in conditiile in care interii tin greul in ofensiva. Deja nici nu mai merita mentionate ratarile Laurei Chiper, singura extrema dreapta de meserie din lot, care a marcat un singur gol din patru aruncari, avand, deocamdata, cinci goluri din 14 aruncari la Rio, un procentaj catastrofal pentru o extrema! Cum nici pe extrema cealalta, unde Elisei e total iesita din forma, lucrurile nu stau mai bine, nu e de mirare ca Romania a marcat doar 32 de goluri!
Unde-i apararea din Danemarca?
Probleme sunt, insa, si in defensiva. Ne-am obisnuit deja la turneele finale cu faptul ca o victorie vine, in mare masura, gratie defensivei. Ori la Rio, nationala Romaniei parca a uitat sa se apere. Tricolorele nu au cea mai slaba aparare de la Jocurile Olimpice din punct de vedere al golurilor primite, insa lucrurile nu stau deloc bine pe aceasta faza. In ciuda lipsei lui Amorim, care a vazut rosu in minutul 17, Brazilia a zburdat pe faza ofensiva, Ana Paula Rodrigues fiind lasata sa faca ce vrea in fazele de atac ale nationalei „carioca”.
14-9 pt Brazilia. România e debusolată. Repriza a 2-a cu schimbare în bine. Să sperăm... pic.twitter.com/Fkl68Km9gS
— Nedelcu iulian (@IulianNedelcu) August 8, 2016
Pesoa, portar de 7 m. Specialistă în apărarea acestor lovituri. Buceschi neputincioasă. pic.twitter.com/oqwG7OqG1k
— Nedelcu iulian (@IulianNedelcu) August 8, 2016
Surpriza nu ar fi trebuit sa fie majora, avand in vedere ca doua dintre membrele defensivei lui Ryde, Bradeanu si Manea, au fost colege cu centrul brazilian in ultimul sezon la CSM Bucuresti! Ori acest lucru trebuia speculat din plin la analiza dinaintea partidei, cand se „diseca” jocul adversarelor. Cu o Perianu care a iesit din joc in defensiva inca din minutul 20, dupa doua eliminari consecutive, cu Neagu care nu e la 100% si cu o poarta care nu a tinut in meciul de luni seara, nu e de mirare ca nationala s-a indreptat catre un colaps, care nu a putut fi evitat. A lipsit rautatea, agresivitatea, de care braziliencele au profitat din plin, dovada cele 13 goluri marcate de noi in acest meci, cele mai putine inscrise de nationala la o editie de Jocuri Olimpice din istoria moderna a competitiei.
De ce nu se cer timeout-uri, Tomas?
Daca la Mondialul din Danemarca, nationala a parut renascuta in urma unor discutii ample, la care a participat si Tomas Ryde, in Brazilia lucrurile stau total diferit. Ryde a anuntat inca de la conferinta de presa de dupa meciul cu Angola ca atmosfera din lot nu e una tocmai propice performantei si ca increderea in calificare e mica. Ori exact acest ingredient a fost cel care a schimbat totul la turneul de anul trecut, atunci cand tricolorele au luat bronzul mondial. Atat in meciul cu Angola, cat si in cel cu Brazilia, am vazut o echipa care nu a condus nici macar o secunda si care nici macar nu a incercat sa revina in momentele cu adevarat dificile. Totodata, in ambele reprize secunde, Ryde nu a cerut nici macar un timeout, desi avea dreptul la doua momente de intrerupere ale jocului in care putea sa transmita indicatii pretioase elevelor sale. Se ridica, asadar, o intrebare clara: de ce nu se incearca, macar, calmarea jucatoarelor in momentele de presiune majora? E deja o lupta pierduta?
Romania mai trebuie sa joace cu Muntenegru, Spania si Norvegia in grupa B a Jocurilor Olimpice de la Rio. Brazilia e lider, cu doua victorii din doua meciuri, in timp ce Spania si Norvegia au fiecare cate o victorie
Deocamdata nu stim, dar psihic asa pare. Timpul e scurt, iar urmatorul meci e chiar impotriva Muntenegrului, miercuri, de la 17:30. Pierdem, iar Romania e OUT de la Rio, cu trei esecuri in trei meciuri. E, oare, posibil? Daca vom avea o noua repriza precum cea cu Brazilia, cand am marcat doar de patru ori in 30 de minute, da!
Romania - Brazilia 13-26 (9-14)
Romania: Ungureanu 6 interventii, Munteanu 4 interventii - Neagu 6/12, Manea 2/3, Geiger 2/6, Elisei 1/2, Vizitiu 1/4, Chiper 1/4, Perianu 0/5, Bradeanu 0/2, Buceschi 0/2, Chintoan 0/1, Hotea, Szucs.
Text: Adrian Costeiu
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News