EXCLUSIV Cristian Gațu atrage atenția: "Avem o situație delicată cu Cristina Neagu. Să vedem cum va fi gestionată"

Cristian Gațu atrage atenția: Avem o situație delicată cu Cristina Neagu. Să vedem cum va fi gestionată Handbal

Fostul președinte al FRH a vorbit despre situația actuală a handbalului românesc. 

Prezent la Gala Sportivul Anului 2022, alături de foștii colegi de la Steaua și de la echipa națională, Vasile Stângă și Ștefan Birtalan, Cristian Gațu a precizat că marele său regret este că cele trei echipe românești din Liga Campionilor nu au în lot mai mulți sportivi autohtoni. De asemenea, fostul președinte al FRH crede că retragerea din activitate a Cristinei Neagu (34 de ani), câștigătoare a patru trofee IHF World Player of the Year awards (2010, 2015, 2016, 2018) și considerată cea mai bună hadbalistă a României din istorie, va un șoc dificil de gestionat, fără măsuri luate din timp. 

"Ăsta e oful meu, că nu avem mai mulți sportivi români la Dinamo, CSM și Rapid"

"E foarte bine că avem trei echipe în Liga Campionilor, că au rezultate bune acolo. E un pas înainte. Loturile sunt valoroase și concurența din cadrul echipelor aduce aceste rezultate foarte bune. Eu cred că mai e loc acolo de handbaliști și handbaliste din România. Ăsta e oful meu, că nu avem mai mulți sportivi români în aceste trei echipe. E clar că nu i-am pregătit pe sportivii noștri să facă față acestei concurențe cu sportivi străini de mare valoare, de nivel mondial. 

  • Cristian Gatu Atrage Atentia Avem O Situatie Delicata Cu Cristina Neagu Sa Vedem Cum Va Fi Gestionata

Cu salarii lunare de 10-15.000 de euro sau mai mult poți atrage cei mai buni handbaliști din lume. E greu ca un tânăr sau o tânără de 20-22 de ani să fie la nivelul unuia care joacă în fazele superioare la Mondiale și Olimpiadă. Îmi place ce joacă CSM București, Rapid și Dinamo. Am fost la multe meciuri, am apreciat calitatea jocului prestat. 

Dar câți români sunt pe teren? Eu, ca fost sportiv, antrenor, președinte de club și de federație, mă gândesc și la loturile naționale. Cred că naționala feminină are potențial de creștere, în perioada următoare, sunt câteva handbaliste tinere de la care am așteptări mari. La băieți, e un pic mai greu, pentru că decalajul față de echipele de top este încă destul de mare. Sper ca Dinamo să propună scheletul naționalei, iar concurența din campionat să mai ridice alți jucători de valoare.      

"Neagu e o sportivă unicat, o handbalistă de geniu"

La fete, avem și situația delicată cu Cristina Neagu, aflată pe final de carieră. Să vedem cum va fi gestionată activitatea de la echipa națională fără ea, pentru că în mod normal e nevoie de timp ca să fie înlocuită decent. Ea e o sportivă unicat, deocamdată, nu văd o altă handbalistă din România care să se apropie de valoarea ei. Să vedem, poate putem compensa la alte capitole, poate cu dedicare, joc de echipă, agresivitate, omogenitate. 

Cristina e o handbalistă de geniu, a dat tot ce a putut pentru România, dar nu a fost interesată să lucreze cu handbaliste mai tinere, colegele ei, să le ajute. Pentru noi era soluția ideală ca ea să se implice și să o lase să crească pe lângă ea pe cea care o va înlocui. Cam așa se procedează la mai toate naționalele de succes. Sorina Târcă sau Bianca Bazaliu, de exemplu, s-au descurcat singure, nu au avut parte de un mentorat care să le grăbească formarea. Să te învețe Cristina Neagu tot ce știe, cred că însemna enorm pentru ele și le ajuta foarte mult.         

Eu nu mai sunt la fel de activ ca pe vremuri (n.r. - Cristian Gațu a avut probleme de sănătate în 2020), dar mă uit la meciuri, la orice sport. Mai mult la televizor, mai puțin pe stadioane sau în săli. Am fost pe noul stadion Steaua, care îmi place foarte mult, e superb", a declarat Cristian Gațu pentru Sport.ro.   

Gațu, unul din liderii "Generației de Aur" a handbalului masculin românesc

Cristian Gațu (77 de ani) este fiu al gazetarului sportiv al anilor '40-'50 ai secolului trecut, Petre Gațu. El a jucat ca conducător de joc la Rapid București (1063-1964), Știința București (1964-1968), Steaua București (1968-1978) și Polisportiva Follonica (1981-1983 / Italia). 

A avut rezultate excepționate la Steaua (10 titluri de campion național / Cupa Campionilor Europeni în 1977, plus finală în 1971 și semifinale în 1970 și 1975) și cu naționala României (dublu campion mondial în 1970 și 1974 / vicecampion olimpic în 1976 / două medalii de bronz la JO 1972 și CM 1967). A fost membru al unei generații de excepție a handbalului masculin românesc, alături de Ștefan Birtalan, Cornel Penu, Gheorghe Gruia, Valentin Samungi, Ghiță Licu, Cornel Oțelea, Roland Gunesch Radu Voina și Alexandru Dincă, printre alții.  

Ulterior, el a fost instructor și antrenor, vicepreședinte al CSA Steaua (1984-1991), secretar de stat în MTS (1991-1993), președinte al clubului MApN (1997-1998), vicepreședinte al COSR (1996-2002) și președinte al FRH (1997-2014). Are gradul de general de brigadă în rezervă, iar acum este consilier sportiv al secției de handbal a clubului militar. 

Text - Gabriel Chirea 

Foto - CSM București (FB), Gabriel Chirea

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!