E groasa: EHF ancheteaza 6 tentative de miturie a arbitrilor, printre care si cea de la Romania-Muntenegru!
Federatia Europeana de Handbal (EHF) a dat publicitatii, miercuri, un raport asupra anchetei in derulare in privinta acuzatiilor de mita la adresa mai multor arbitri care au condus meciuri oficiale la nivel de cupe europene sau intertari.
"In 17 martie, EHF a trimis un chestionar cu intrebari unui numar de 304 arbitri si 137 de delegati activi, privind ultimele patru sezoane. EHF confirma un feed-back pozitiv in privinta actiunii sale, 276 de arbitri raspunzand deja intrebarilor. Cele 124 de raspunsuri primite pana acum din partea delegatilor EHF vor fi folosite pentru a verifica incrucisat informatiilor provenite de la arbitri. Dupa o analiza atenta, EHF poate confirma faptul ca sase cupluri de arbitri au raportat incercari de manipulare in perioada mentionata", se arata in comunicatul forului european.
Doua dintre cele sase cupluri de arbitri analizate, prezente la meciuri din cupele europene din 2006 si 2008, sunt deja examinate de comisiile EHF. Alte doua cazuri, printre care se numara si cel al arbitrilor danezi Martin Gjeding si Mads Hansen, care au denuntat incercarea de mita din partea oficialilor romani, cu cate 30.000 de euro, la returul cu Muntenegru din iunie 2008, au fost raportate de mass media europeana saptamana trecuta. "Aceste cazuri vor fi evaluate detaliat si se vor lua masurile ce se impun prin sistemul legal al EHF", mai sustine forul de la Viena.
Ultimele doua cazuri de manipulare a arbitrilor au fost identificate chiar pe baza raspunsurilor din chestionarul trimis de catre EHF, urmand proceduri similare ca si in cazurile raportate de presa. "Analiza chestionarelor este doar prima masura de acest gen initiata de EHF. Vor urma alte investigatii pentru a dovedi activitati ilegale, unele poate neraportate inca, ce ar putea influenta competitiile organizate de federatia europeana", se mai arata in comunicatul EHF.
Conducerea forului continental va extinde investigatiile si asupra cluburilor angrenate in cupele europene in ultimele patru sezoane, dar si asupra federatiilor nationale, miercuri fiind trimise chestionare diferite fata de cele folosite in cazul arbitrilor si delegatilor.
Comitetul Executiv al EHF va primi si va analiza un raport detaliat la intrunirea din 28-29 martie.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News