Handbalul feminin a fost, probabil, ultimul sport de echipă, în afară de fotbal, în care România a contat cu adevărat la nivel înalt, în ultimii ani. De fapt, fetele au fost mult peste fotbaliștii noștri, dacă e să fim corecți.
Condusă de Cristina Neagu, printre cele mai mari handbaliste ale lumii, România și-a început seria rezultatelor spectaculoase, cu argintul cucerit la Mondialul din 2005. Au urmat un loc 4 la aceeași competiție, în 2007, plus un bronz mondial, în 2015. De asemenea, fetele au tot strălucit la Europene, cu un bronz câștigat în 2010, un loc 5 în 2016 și un loc 4 în 2018. Din păcate, acest ultim rezultat, de la care au trecut deja șase ani, a și fost ultimul cu adevărat notabil pentru handbalistele noastre.
Apoi, au început să curgă dezamăgirile la turneele finale. Din ce în ce mai mari! Și rateurile. În condițiile în care România a lipsit de la Jocurile Olimpice din 2020 și 2024. Pe fondul acestei căderi, au venit și retragerile unor vedete. În aceste condiții, vom aborda Europeanul din acest an, care stă să înceapă în Austria, Ungaria și Elveția (28 noiembrie – 15 decembrie) fără Cristina Neagu, Crina Pintea și Eliza Buceschi, toate retrase de la națională. Dar și fără Cristina Laslo, aflată într-un conflict aprins cu selecționerul Florentin Pera, atât la Gloria Bistrița, cât și la prima reprezentativă. Din acest motiv, Laslo a și dispărut de pe teren, la ambele formații, fâcând tușa acum, când colegele ei se pregătesc de marile meciuri din acest final de an.
La problemele României se adaugă și pierderile lui Dumanska și Lixăndroiu, două handbaliste experimentate care, din păcate, s-au accidentat chiar recent.
Trofeul Carpați, un avertisment pentru ce urmează
Dacă iubitorii handbalului din țară sperau, totuși, ca România să se mențină pe linia de plutire, inclusiv în condițiile actuale, din păcate, aceste speranțe s-au spulberat, în octombrie, la Trofeul Carpați. Pentru că, la Cluj, România a făcut niște meciuri extrem de slabe, iar rezultatele de mai jos vorbesc de la sine:
*36-25 cu Macedonia de Nord
*27-36 cu Elveția
*31-34 cu Brazilia
Mai ales înfrângerea cu Elveția, o formație care nu contează la nivel înalt, ne-a reconfirmat că urmează vremuri foarte grele pentru fetele noastre la Euro 2024!
Golden League, un turneu infernal
Între timp, selecționerul Florentin Pera a definitivat lotul pentru Campionatul European, reducând lista de 35 de jucătoare la doar 18. Cu acest lot, România a plecat, marți, spre Danemarca. Aici, tricolorele vor disputa ultimul turneu de pregătire, înainte de Campionatul European.
Vorbim despre Golden League, o întrecere de un nivel foarte ridicat. Aici, la Randers, vom juca următoarele partide:
*Astăzi, ora 18.30: România – Țările de Jos (locul 5 la Jocurile Olimpice de la Paris)
*Sâmbătă, ora 17.00: Danemarca (vicecampioana europeană) – România
*Duminică, ora 14.30: România – Norvegia (campioana europeană)
Vom juca la Debrecen, la Euro 2024
Aceste partide din cadrul Golden League ne vor arăta, în mod cert, unde ne aflăm înainte de Campionatul European. După cele trei partide de la Randers, fetele pregătite de Florentin Pera se vor întoarce în țară, urmând să facă o pregătire centralizată, la Oradea, între 25-27 noiembrie.
Apoi, România va merge la Debrecen (Ungaria), unde va juca cele trei partide din prima fază a grupelor, după următorul program:
*29 noiembrie, ora 19.00: România – Cehia
*1 decembrie, ora 19.00: Muntenegru – România
*3 decembrie, ora 19.00: Serbia – România
După aceste două meciuri, primele două clasate vor avansa în Grupele Principale.
Șeful FRH a confirmat războiul Laslo – Pera
Din păcate, situația tensionată din cadrul lotului României, înainte de Campionatul European, a fost confirmată și de șeful Federației Române de Handbal (FRH), Constantin Din.
„Dacă Laslo a declarat că Pera e un antrenor slab, atunci e doar părerea ei. Din fericire pentru Pera, rezultatele pe care le-a obţinut, ca antrenor, spun altceva despre activitatea lui. Dacă există aceste neînţelegeri între Cristina Laslo şi Florentin Pera, probabil şi sper să fie doar de ordin profesional şi tehnic. Şi cred că lucrurile astea se pot remedia foarte uşor. Ei au această putere de înţelegere şi ei trebuie să găsească soluţia cea mai bună, noi îi ajutăm“, a declarat Constantin Din.
Lotul României
*Portari: Curmenţ (Corona Braşov), Ciucă (Rapid), Hosu (CSM Bucureşti);
*Extreme dreapta: Borş (Dunărea Brăila), Seraficeanu (Gloria Bistriţa);
*Interi dreapta: Bucur (Gloria Buzău), Gogîrlă (Râmnicu Vâlcea);
*Centri: Necula (Râmnicu Vâlcea), Popa (Dunărea Brăila), Boiciuc (Corona Braşov);
*Interi stânga: Bazaliu (Gloria Bistriţa), Grozav (Rapid), Stoica (Rapid);
*Extreme stânga: Dindiligan (CSM Bucureşti), Lupei (Dunărea Brăila);
*Pivoţi: Ostase (Rapid), Coteţ (Dunărea Brăila), Jipa (Gloria Buzău).
Stafful naționalei feminine
*Antrenor principal: Florentin Pera
*Antrenor secund: Burcea Bogdan
*Antrenori portari: Barbu Kerkeles Ildyko
*Preparator fizic: Ștefan Ciuntu
*Medic: Florin Oancea
*Fizioterapeuți: Daniel Constantin Oprea și Victor Baciu
*Analist video: Ioan-Radu Cheregi
*Psiholog: Florentina Tonița
*Antrenor federal: Nicoleta Alexandrescu