Imaginea neputintei. Patru motive pentru care Romania a pierdut cu Norvegia. Cum putem merge in sferturile Mondialului

Urmarim si comentam impreuna parcursul Romaniei la Campionatul Mondial de Handbal (LIVE BLOG AICI)
Paradoxal, chiar si dupa doua esecuri cu Spania si Norvegia si un loc patru in grupa D a Mondialului, Romania poate spera la un sfert de finala. Indiferent de rezultatul meciului cu Rusia de vineri, tricolorele vor juca pentru un loc in primele opt echipe ale lumii cu Brazilia sau Franta. Cel putin pana acum, ambele potentiale oponente nu au aratat la fel de puternice precum adversarele din grupa ale echipei lui Tomas Ryde. Insa Romania are nevoie neaparata de un wake-up call. Indiferent de ceea ce spun suporterii care trimit ganduri pozitive fetelor, Romania are nevoie de un mic soc pentru a-si reveni. Pentru ca ceea ce a aratat in primele doua meciuri nu va fi nicicum suficient in vederea obtinerii unui loc in sferturi, menit sa aduca sansa nationalei de a fi prezenta la Jocurile Olimpice de la Rio. Pana in vara viitoare, insa, trebuie identificat rapid, pe fast-forward, ceea ce nu a mers. Aici, cel putin la meciul cu Norvegia, problemele sunt multiple.
Probleme in linia de 9 metri
Am scris imediat dupa meciul cu Spania ca Romania sufera de Neagudependenta. Ceea ce, teoretic, nu e chiar rau. Problemele apar, insa, atunci cand adversarele se pregatesc temeinic pentru a o bloca pe golghetera Ligii Campionilor din sezonul trecut. Inspirate, probabil, si de ceea ce a reusit Spania in ultimele 40 de minute ale partidei cu Romania, norvegiencele au iesit avansat la Neagu, blocand orice tentativa de aruncare a vedetei noastre. Rezultatul? Un meci bun facut de superstarul nationalei, cu opt goluri din 11 aruncari, trei pase decisive, dar si trei mingi pierdute. E clar, insa, ca Neagu nu poate supravietui de una singura in linia de 9 metri, fiind hartuita in permanenta de apararea adversa. Si de aici apar problemele.
E drept, Eliza Buceschi a facut unul dintre cele mai bune meciuri din cariera la nationala, fiind atat un centru inteligent, cu un singur turnover comis, dar si cu aruncari puternice, precise, si un procentaj imaculat, de 100%, dupa cinci goluri marcate din cinci aruncari. Dar lucrurile pozitive se opresc aici. Ceruta cu ardoare de suporterii echipei nationale an de an in tricolor, Melinda Geiger a capotat in fata presiunii. Trei aruncari, trei ratari! Plus cinci (!) mingi pierdute! Un bilant negru pentru interul dreapta de la Baia Mare, care la 28 de ani nu a invatat inca sa se apere, fiind un caz pierdut in aceasta privinta. Nici Mica Bradeanu (4 goluri din 6 aruncari) nu a reusit sa isi creasca evolutia de la meciul cu Spania, cele patru turnoveruri comise fiind decisive in economia partidei. Vizitiu pare a fi convocata doar pentru ca nationala sa dea la numar, Luciana Marin nu e mintea limpede care poate limpezi jocul echipei, in timp ce Gabriela Perianu si-a translatat forma mizerabila de la Baia Mare in Danemarca, ramanand doar o speranta frumoasa a handbalului romanesc. Cert e ca daca Romania vrea mai mult de la acest turneu, are nevoie de mai multa concentrare atat la aruncarile la poarta, dar mai ales la modul in care paseaza.
Extreme si pivoti care nu sunt in forma
Altadata cu cel mai bun cuplu de pivoti din lume si cu extreme letale pe contraatac, Romania a uitat, parca, sa mai joace cu pivotul sau cu extremele la acest Mondial. Poate si pentru ca Valentina Elisei, dar mai ales Adriana Nechita sau Oana Manea par iesite din forma. Pare inexplicabil, dar Nechita, altadata una dintre cele mai bune extreme de la turneele finale, si o sursa inepuizabila de goluri, a ratat toate cele trei aruncari incercate cu Norvegia. Nici inlocuitoarea sa, Laura Chiper, nu a fost in centrul ofensivei Romaniei, neavand nici macar o aruncare spre poarta adversa. La polul opus, Elisei a strans un gol din doua aruncari, in timp ce Ana Maria Tanasie demonstreaza ca nu e inca o solutie, cei 20 de ani ai sai fiind o adevarata piedica mentala, lipsa de experienta fiind dovedita in situatii clare de gol, extrema stanga ratand cu seninatate atat cu Spania, cat si cu Norvegia. O dovada a lipsei de forma prin care trec Nechita si Elisei este si absenta contraatacurilor finalizate de extreme. Daca Norvegia a marcat de cinci ori pe contraatac, prin Mork, Kurtovic ori Herrem, Romania a bifat doar doua goluri marcate pe tranzitie pozitiva rapida, in momentul in care nordicele conduceau deja detasat, marcatoarele fiind, insa, Neagu si Bradeanu!
Jocul cu pivotul sufera si el. Manea a marcat doar doua goluri din doua aruncari, reusind sa obtina, altfel, doar o aruncare de la sapte metri. Similar cu meciul cu Spania, cand Manea a terminat tot cu doua goluri. Evident, procentajul maxim de la meciurile tari este un lucru pozitiv, insa penuria de angajari pe pivot a nationalei noastre este un simptom al esecurilor. In trecut, atentia defensivei era mult mai ascutita pe semicerc. Insa cum Manea nu mai e in forma de acum patru-cinci ani, adversarele se pot concentra mai mult pe Neagu, care oricum e cunoscuta deja drept principalul pericol al Romaniei, dupa cum recunostea si Nora Mork inainte de partida.
Ryde, din nou absent in momentele-cheie
"Cred ca azi am arătat o fatat diferita fata de cea din meciul cu Spania. Am avut o cădere in repriza a 2-a, dacă mentineam diferența de 2, 3 sau 4 goluri poate reveneam. Chiar dacă am pierdut meciul, am castigat la moral, la spiritul de luptă. S-au dus la un moment dat la 7-8 goluri, dar am mai redus din diferenta”. Vorbele Cristinei Neagu par mult prea diplomate fata de realitatea din teren. In fapt, Norvegia nu a avut nici macar o emotie in a-si apropia victoria. Iar asta se datoreaza, din nou, si lipsei de reactie de pe banca. Este inadmisibil ca la un timeout, Valentina Elisei sau Cristina Neagu sa dicteze ceea ce trebuie sa se intample pe teren. E drept, la echipele mari, Anita Gorbicz sau Gro Hammerseng isi impulsionau, in trecut, colegele.
Dar parca niciodata nu a existat o asemenea lipsa de reactie din partea antrenorilor. Inert pe banca, intotdeauna cu un pas in spate, cu o idee in urma, selectionerul suedez nu pare capabil sa isi resusciteze echipa in momentele delicate. S-a intamplat cu Spania, s-a intamplat si contra Norvegiei. Iar asta nu poate fi benefic. Uneori, chiar daca pare grobian sau exagerat, un antrenor de tipul Tadici sau Trefilov isi readuce jucatoarele in teren prin ton, fara sa ofere un gameplan sofisticat. Ori Ryde, tipul antrenorului calm, nu aduce plusvaloare nici prin schemele dictate, nici prin modul in care se impune in fata vestiarului.
Convocarea lui Szucs, o eroare?
O importanta vina pentru esecurile din aceasta saptamana o are si defensiva Romaniei. Cu Tadici sau Voina, apararea era cea care ducea greul si prelua erorile din atac. De data aceasta, nici macar defensiva nu mai e ce a fost. E drept, Romania e pe locul cinci in topul defensivelor ca numar de goluri primite la acest Mondial, din 24 de echipe, insa Puerto Rico si Kazahstan sunt doua dintre cele mai slabe trei atacuri de la turneul final. In meciurile cu echipe „tari”, tricolorele au primit de fiecare data 26 de goluri, iar asta se datoreaza si lejeritatii cu care se apara, odata cu retragerea unor „tunari” precum Valentina Bese sau Steluta Luca.
Altadata titulara certa in defensiva, Crina Pintea a gresit de fiecare data cand a intrat in teren, primind eliminari rapide atat cu Spania, cat si cu Norvegia. Aparatoare de meserie, pentru ca in atac n-a mai jucat de ani buni, Gabriella Szucs a demonstrat de ce Ungaria a renuntat atat de usor la ea. E inexplicabil de ce Ryde mizeaza atat de mult pe fosta reprezentanta a Ungariei, cand e clar ca forma sportiva tinde spre zero, iar la echipa de club evolutiile nu sunt satisfacatoare. Iar poarta, oricat de mult ar incerca Paula Ungureanu sau Ionica Munteanu sa blocheze aruncarile adverse, a avut procentaje mediocre, de 28% cu Spania, respectiv de 21% cu Norvegia, insuficient pentru a pune cu adevarat probleme adversarelor. Mai mult, la fel ca in meciul contra Spaniei, unde Barbosa si Pena au fost principalele marcatoare ale ibericelor, Romania a suferit din nou contra liniei de 9 metri adverse, Mork, Kristiansen si Oftedal fiind golgheterele norvegiencelor.
Evident, tabloul pictat mai sus este unul negru. Insa Brazilia sau Franta ne asteapta luni pentru un loc in sferturile de finala. Si niciuna nu are forta Spaniei sau Norvegiei in acest moment. Paradox? Da. Sanse de calificare? Da. Dar e nevoie de mai mult!
Romania - Norvegia 22-26 (10-13)
Romania: Ungureanu 4 interventii, Munteanu 3 interventii - Neagu 8/11, Buceschi 5/5, Bradeanu 4/6, Manea 2/2, Marin 1/1, Elisei 1/2, Perianu 1/2, Vizitiu 0/1, Tanasie 0/1, Geiger 0/3, Nechita 0/3, Szucs, Pintea.
Norvegia: Grimsbo 5 intervetii, Solberg 5 interventii - Mork 7/10, Kristiansen 6/11, Oftedal 5/8, Herrem 3/4, Molid 2/2, Skogrand 1/1, Loke 1/2, Kurtovic 1/3, Sulland 0/1, Wibe, Solberg.
Text: Adrian Costeiu
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News