GALERIE FOTO REPORTAJ | Frumoasele noastre după-amiezi în săli mai mult goale

REPORTAJ | Frumoasele noastre după-amiezi în săli mai mult goale Handbal

Un meci din subsolul clasamentului Ligii Naționale urmărit pe viu este mai frumos decât o partidă din Final Four-ul Ligii Campionilor văzută la televizor. 

Înaintea derby-ului etapei din Liga Națională de handbal feminin a avut loc un meci la fel de important, dar în cealaltă jumătate de clasament. Fără glorie, fără galerii înfierbântate și fără prea mulți spectatori. A fost doar handbal și un grup de suporteri, care a încăput într-un Duster. 

Miercuri după-amiază, Calea Giulești e ca o pistă de curse pentru miile de mașini care accelerează, depășesc, claxonează sau staționează în zonă, consumând carburantul scump în acest zile. Câteva actrițe fumează în fața fostului Teatru Giulești, astăzi Opera Comică pentru Copii, iar câțiva constructori au ieșit de pe șantierul noului Stadion Rapid-Giulești și se întorc cu pungile în care se află prânzul, în timp ce vorbesc și râd zgomotos. Alți muncitori așează migălos dalele noului trotuar din fața arenei și mai trag lacom din țigări. Aerul este rece și totul este gri în jur, în afară de vișiniul stadionului, parcă scos din țiplă și aproape inaugurat.

  • Reportaj Frumoasele Noastre Dupa Amiezi In Sali Mai Mult Goale 1

În fața Săli Polivalente Rapid se află câteva mașini de jandarmerie și un Duster cu număr de Argeș. Din el coboară cei cinci suporteri care astăzi au făcut deplasarea pentru meciul pe care Dacia Mioveni îl joacă în deplasare, contra Științei București. Deși atmosfera din cartier nu o arată, este un derby din handbal, e adevărat că al supraviețuirii. Știința, echipă nou-promovată, ocupă locul 13 în Liga Națională de handbal feminin, cu doar trei puncte în 18 meciuri jucate, doar cu CSM Deva sub ea în clasament, care nu a reușit încă să acumuleze vreun punct, în timp ce echipa oaspete se află doar un loc mai sus, pe 12, cu 18 puncte în 18 etape, la egalitate cu CSM Slatina și la cinci lungimi în spatele Gloriei Bistrița. 

În tribune, cu jumătate de oră înaintea partidei, se găsesc doar 10 spectatori, dintre care trei sunt agenți de pază. Handbalistele se încălzesc sârguincios, antrenorii privesc atenți sau dau ultimele indicații, din boxe se aude o muzică house antrenantă, iar angajații televiziunii care transmite meciul fac ultimele aranjamente tehnice. Cei cinci suporteri veniți de la Mioveni sunt urmăriți cu vigilență de forțele de ordine, deși sunt oameni în toată fire și nu dau semne că ar vrea să aprindă torțe sau să provoace scandal. Își leagă  eșarfele la gât, întind pe scaune un banner pe care scrie "Puriii Veseli" și spun cu mândrie că merg la toate meciurile echipei lor, în unele deplasări fiind și 25 de persoane. Astăzi, au încăput toți într-un Duster, dar gestul lor reprezintă la fel de mult sau poate mai mult decât al celor 500 de ultrași, care câteva ore mai târziu, vor ocupa aceleași scaune pentru a încuraja Rapidul.  

Ușor-ușor, în tribune se strâng aproape 60 de persoane, cu tot cu oficialii echipelor, cu angajații sălii, cu jurnaliștii, cu forțele de ordine și cu stewarzii, cu rudele sau prietenii sportivelor și cu handbalistele care nu au prins lotul. Adică foarte puțini spectatori adevărați, mult prea puțini pentru a recompensa efortul de o săptămână al handbalistelor, care au muncit și au strâns din dinți pentru a se pregăti pentru acest meci. Spre finalul partidei, în tribuna 1 apar și jucătoarele de la CS Rapid și Dunărea Brăila, care au jucat după această partidă, într-un derby al Ligii Naționle de handbal feminin, câștigat lejere de giuleștence, liderele campionatului, cu 33-22, în fața unei săli aproape pline, mai ales cu galeria echipei de fotbal. 

Meciul nu a suscitat interes, deși pentru gazde evoluează Jasna Boljevici-Toșkovici, campioană europeană cu Muntenegru, în 2012, Itana Ciavlovici, participantă în Final Foul Ligii Campionilor cu Buducnost, Magda Cazanga, angoleza de trei ori campioană a Africii, Alexandra Prodan, una dintre cele mai frumoase handbaliste din Liga Florilor și o portăriță talentată, sau foste speranțe ale handbalului feminin românesc, precum Andreea Chiricuță, Andreea Tecar, Andreea Tetean, Amalia Coman, Anamaria Șerban, Adina Grigoraș sau Andreea Gădăleanu. De partea cealaltă, argeșencele le au în lot pe internaționala poloneză Sylwia Lisewska, spanioloaica Judith Vizuete, internaționala Cynthia Tomescu, puternicele Irina Ivan, Andreea Ivan și Roxana Cîrjan și talentatele Raluca Nicolae, Madălina Predoi, Mădălina Ion sau Alexandra Georgescu. 

Dacă Rapid și Brăila au fiecare un buget de peste 1.5 milioane de euro pe sezon și au în lot o colecție de vedete internaționale, obișnuite cu meciurile din Liga Campionilor sau medaliate la diverse competiții cu naționalele lor, partida dintre Știința și Mioveni ar fi trebuit urmărită pentru că reprezintă o radiografie fidelă a handbalului feminin românesc. Fără infuzii masive de capital, cu loturile alcătuite preponderent din jucătoare românce, majoritatea foste internaționale de tineret și de junioare, cu doi antrenori dedicați, Sorin Bârză și Goran Kurteș, în jumătatea de clasament care nu are pretenții de cupe europene și nu cheltuie bani în consecință. Dacă se întreabă cineva de ce nu mai ajungem în ultimele faze ale competițiilor internaționale, poate e pentru că nu arătăm interes pentru meciurile mai puțin glamouroase, precum Știința - Mioveni, echipe care ar trebui să formeze jucătoare pentru forțele campionatului și viitoare internaționale.  

Meciul, unul frumos și aprig disputat, a fost câștigat de Mioveni, o echipă mai omogenă și mai agresivă, poate și mai bine pregătită fizic, după ce a adus de curând un prepartor fizic din Serbia. A fost 9-9 (min. 15), 12-14 (pauză), 16-22 (min. 45) și 22-28 (final). Cu acest rezultat, Știința se încadrează într-o traiectorie către Divizia A, în timp ce Mioveniul speră la un reviriment și o urcare către jumătatea clasamentului. S-a depus un efort uriaș, au fost lovituri și dueluri aprige, aruncări și goluri spectaculoase, faze desfășurate într-o succesiune rapidă, parade extraordinare ale Mădălinei Ion, indicații vocale date de Kurteș, în timp ce Bârză a suferit în tăcere, pe banca cealaltă, un arbitraj foarte bun al cuplului de arbitri Ghiorghișor - Harabagiu, dar și greșeli omenești. Per total, un spectacol agreabil. 

Dar sportul românesc, în general, și handbalul, în special, unul dintre cele mai iubite discipline, sunt văduvite de prezența spectatorilor, care fie preferă să stea în fața televizorului, fie vin la sală doar pentru echipe la modă și la meciurile importante. Ce nu știu mulți e că un meci din subsolul clasamentului Ligii Naționale urmărit pe viu este mai frumos decât o partidă din Final Four-ul Ligii Campionilor văzută la televizor.    

Text și foto - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro   

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!