România a ajuns la Debrecen (Ungaria), pentru prima fază a grupelor Europeanului de handbal feminin, având un obiectiv nu foarte îndrăzneț stabilit de federație. Concret, într-un turneu final cu 24 de naționale, FRH și-a propus ca fetele să aibă o clasare între primele 12.
Acest obiectiv a fost îndeplinit deja, după calificarea în Grupele Principale ale competiției. În fiecare serie, sunt șase naționale și primele două vor avansa în semifinale. Ocupantele locurilor 3 se vor înfrunta, de asemenea, într-o partidă pentru a stabili naționala care se va clasa pe 5.
Avem o misiune infernală
Revenind la naționala României, selecționata pregătită de Florentin Pera a „aterizat“ în Grupa Principală I, cu zero puncte și cu un golaveraj negativ (25-27). Asta deși fetele au învins Cehia și Serbia în prima fază a grupelor.
Potrivit regulamentului însă, în Grupele Principale sunt luate în considerare doar rezultatele înregistrate cu celelalte formații calificate în această fază. În cazul României, cealaltă națională care s-a calificat din grupa noastră a fost Muntenegru. În fața căreia am pierdut cu 25-27.
Așadar, România va avea o misiune infernală în Grupa Principală I, având în vedere situația cu care se aliniază la start. În plus, tricolorele vor întâlni niște echipe formidabile, urmând să joace, pe rând, cu Franța (campioana mondială en-titre), Suedia (locul 4 la ultimul Mondial), Ungaria (printre gazdele turneului, alături de Austria și Elveția) și Polonia. Doar ultima echipă e, pe hârtie, de nivelul nostru.
În ciuda șanselor reduse de calificare pe care le avem, e clar că în sportul de performanță totul e posibil. După cum ne-au și demonstrat deja fetele, învingând Cehia și Serbia după niște prestații excelente. Acum, dacă vor reuși „imposibilul“ în Grupa Principală I și vor obține o clasare pe primele două locuri, atunci handbalistele noastre vor atinge o performanță uriașă, după șase ani!
Concret, ultima dată când România a trecut în semifinalele unui European se întâmpla în 2018. Atunci, o națională cu multe vede, precum Neagu, Buceschi, Pintea, Valentina Ardean-Elisei, Denisa Dedu și Melinda Geiger, a făcut furori în Franța. Și s-a clasat pe locul 2 în Grupa Principală II, avansând în semifinale. Din păcate, ulteior, tricolorele au pierdut atât prima partidă, 22-28 cu Rusia, cât și finala mică, 20-24 cu Olanda.
Cel mai bun rezultat al României la un European de handbal feminin a venit în 2010, la turneul găzduit de Danemarca și Norvegia, când fetele au cucerit medaliile de bronz.
Programul României la Campionatul European
Prima fază a grupelor
*Vineri: România – Cehia (29-28)
*Duminică: Muntenegru – România (27-25)
*Marți: Serbia – România (25-27)
Grupa Principală I
5 decembrie, ora 19.00: Franța - România
6 decembrie, ora 19.00: Suedia - România
8 decembrie, ora 19.00: Ungaria - România
10 decembrie, ora 16.30: Polonia - România
Meciurile se vor juca, la Debrecen (Ungaria) și vor fi televizate de Digi Sport și de Prima Sport și vor fi livetext pe sport.ro.
Lotul României
*Portari: Curmenţ (Corona Braşov), Ciucă (Rapid), Hosu (CSM Bucureşti);
*Extreme dreapta: Borş (Dunărea Brăila), Seraficeanu (Gloria Bistriţa);
*Interi dreapta: Bucur (Gloria Buzău), Gogîrlă (Râmnicu Vâlcea);
*Centri: Necula (Râmnicu Vâlcea), Popa (Dunărea Brăila), Boiciuc (Corona Braşov);
*Interi stânga: Bazaliu (Gloria Bistriţa), Grozav (Rapid), Stoica (Rapid);
*Extreme stânga: Dindiligan (CSM Bucureşti), Lupei (Dunărea Brăila);
*Pivoţi: Ostase (Rapid), Coteţ (Dunărea Brăila), Jipa (Gloria Buzău).
Stafful naționalei feminine
*Antrenor principal: Florentin Pera
*Antrenor secund: Burcea Bogdan
*Antrenori portari: Barbu Kerkeles Ildyko
*Preparator fizic: Ștefan Ciuntu
*Medic: Florin Oancea
*Fizioterapeuți: Daniel Constantin Oprea și Victor Baciu
*Analist video: Ioan-Radu Cheregi
*Psiholog: Florentina Tonița
*Antrenor federal: Nicoleta Alexandrescu