GALERIE FOTO Top 5 momente-reper din cariera Cristinei Neagu. Motivele pentru care nu va fi uitată niciodată în handbal

Cum a ajuns Cristina Neagu în handbalul feminin echivalentul argentinianului Lionel Messi în fotbal. 

Cristina Neagu nu juca pentru CSM București în primăvara anului 2016, când echipa din capitala țării noastre a câștigat Liga Campionilor, dar o singură nesincronizare nefericită nu doboară atât de ușor una dintre cele mai puternice handbaliste - psihologic și fizic - din istoria acestui sport.

Messi, de opt ori câștigător al Balonului de Aur în fotbal, iar Ronaldo, în cinci ani diferiți, aduc aminte de Neagu, care a primit premiul pentru cea mai valoroasă jucătoare din lume în patru ani: 2010, 2015, 2016 și 2018. 

  • Retrospectiva Cele 10 Mari Dezamagiri Din Sportul Romanesc In Anul 2023 10

Cum a câștigat Cristina Neagu de patru ori premiul pentru cea mai bună handbalistă din lume

  • Câștigarea de patru ori a titlului de cea mai bună jucătoare din lume (2010, 2015, 2016, 2018).
  • Medalia de bronz la Campionatul Mondial din 2015 și titlul de MVP al turneului.
  • Golgheter all-time la Campionatele Europene de Handbal Feminin
  • Câștigarea Ligii Campionilor EHF cu Budućnost Podgorica (2015).
  • Constanță de campioană, în ciuda adversităților mari: două rupturi de ligamente și un umăr distrus nu au ținut-o departe de scenele elitei handbalului feminin

În 2010, meritul a fost adus inclusiv de cele 53 de goluri marcate la Campionatul European de Handbal, ediție în care România a ocupat locul al treilea, după o finală mică adjudecată în detrimentul țării-gazdă, Danemarca, chiar la Herning, scor 16-15.

Cinci ani mai târziu, Neagu a câștigat distincția după ce a purtat la gât medalia de câștigătoarea Ligii Campionilor, în tricoul grupării Buducnost Podgorica.

Nu mai puțin important a fost succesul ei alături de România, la Campionatul Mondial, unde „a chinuit” Norvegia în semifinale, împingând-o în prelungiri și a încheiat turneul cu o medalie de bronz, dar și cu un total de 63 de goluri înscrise. A strălucit în finala mică, în care a punctat de zece ori împotriva Poloniei, în victoria scor 31-22.

Cu Neagu în teren, România a dominat Danemarca la ea acasă și a obținut victorii cu Norvegia și Rusia

În 2016, Neagu a supralivrat individual, dar a subperformat în echipele în care s-a regăsit. A înscris 108 goluri pentru Buducnost în Liga Campionilor, ocupând locul doi în acea ediție, în clasamentul golghterelor, pe când în tricoul naționalei României a punctat de 40 de ori, în cadrul Campionatului European din 2016, în care România a învins Germania, 23-22, pentru a-și apropia locul cinci. 

2018 a fost anul în care Neagu a ajuns cu CSM București în Final Four-ul Ligii Campionilor. A fost cea mai bună marcatoare a ediției 2017/18, marcând 110 goluri în competiția-emblemă a handbalului feminin intercluburi european. La Campionatul European, a înscris 44 de goluri, a ajutat România să câștige o grupă din care mai făceau parte Germania și Norvegia, dar și-a rupt ligamentele în partida cu Ungaria, ultima jucată în faza grupelor principale.

Echipa a continuat parcursul cu un loc patru, ocupat după înfrângeri cu Federația Rusă și Olanda, în semifinale, respectiv finala mică. 

5 realizări-cheie din cariera Cristinei Neagu, care o fac de neuitat în ochii iubitorilor de handbal

1. Numită în patru ani diferiți „cea mai bună jucătoare din lume” (2010, 2015, 2016, 2018) - un record istoric în handbalul feminin

Cristina Neagu a ajuns o legendă a handbalului mondial, după ce a fost desemnată de patru ori cea mai bună jucătoare din lume de către Federația Internațională de Handbal (IHF), o performanță unică în istoria acestui sport.

În 2010, la vârsta de doar 22 de ani, Neagu a primit pentru prima dată acest titlu după ce a impresionat cu evoluțiile sale la Campionatul European, unde a fost desemnată și cea mai valoroasă jucătoare a întrecerii. 

În 2015, Neagu a reconfirmat valoarea sa excepțională după performanțele remarcabile de la Campionatul Mondial din Danemarca, unde a condus România spre medalia de bronz, marcând 63 de goluri.

În 2016 și 2018, a câștigat din nou acest titlu datorită constanței și influenței sale majore atât la nivel de club, cât și internațional. Pe teren, Neagu a strălucit prin aruncările sale puternice de la distanță, viziunea de joc și capacitatea de a coordona atacurile echipei sale, fiind liderul incontestabil al naționalei României.

2. Medalia de bronz la Campionatul Mondial din 2015, unde a fost și MVP-ul competiției. Cu 15 goluri, Neagu a împins România deasupra Danemarcei, chiar la ea acasă, în sfert de Mondial. 

La Campionatul Mondial din 2015, desfășurat în Danemarca, Cristina Neagu a fost motorul echipei României, demonstrând o formă fizică și mentală de excepție.

În semifinala cu Norvegia, deși România a pierdut după prelungiri, Neagu a marcat 8 goluri și a reușit să își inspire colegele înspre una dintre cele mai impresionante prestații din istoria recentă a naționalei noastre.

În meciul pentru locul 3 împotriva Poloniei, Neagu a fost din nou decisivă, conducând echipa spre o victorie clară și obținerea medaliei de bronz.

La finalul turneului, Cristina Neagu a fost desemnată - încă o dată - MVP-ul competiției, fiind apreciată nu doar pentru abilitățile sale de a fi decisivă în atac, ci și pentru capacitatea de a-și motiva coechipierele și de a rămâne calmă sub presiune. 

3. Adversarele i-au căzut „în plasă”: Neagu, golgheter all-time al Campionatelor Europene de Handbal Feminin, cu 303 goluri în opt ediții la care a participat - o medie de 37 de goluri per ediție

Cristina Neagu deține recordul de cele mai multe goluri marcate în istoria Campionatelor Europene de Handbal Feminin, o mărturie a eficienței sale istorice în handbal. Mingile sale au găsit plasele porților adverse în 303 de ocazii. 

  • Neagu a marcat, în cariera sa, 936 de goluri în 213 de meciuri pentru România.

În 2010, ea a terminat competiția ca golgheteră cu 53 de goluri, performanță pe care a repetat-o în 2014 și 2016, unde a fost din nou în topul marcatoarelor.

Pe teren, Cristina Neagu a combinat tehnica superioară cu o forță fizică impresionantă, având o precizie incredibilă în aruncările la poartă, ceea ce a făcut-o aproape imposibil de apărat.

4. Câștigarea Ligii Campionilor EHF cu Budućnost Podgorica (2015)

În sezonul 2014-2015, Cristina Neagu a avut o evoluție de excepție în Liga Campionilor EHF, ajutând echipa Budućnost Podgorica să câștige cel mai prestigios trofeu al cluburilor de handbal din Europa. Neagu a fost principala marcatoare a echipei și a contribuit decisiv în toate fazele turneului, inclusiv în meciurile eliminatorii.

În finală, Budućnost Podgorica a învins formația norvegiană Larvik, cu un scor de 26-22, iar Cristina Neagu a marcat 8 goluri, demonstrând încă o dată capacitatea ei de a performa în momentele importante. În acea perioadă, Neagu a fost considerată de multe ori „generatorul ofensiv” al echipei, prin capacitatea sa de a crea oportunități de gol și de a-și motiva coechipierele să își depășească limitele impuse de apărările echipelor oponente. 

Această victorie în Liga Campionilor a fost momentul care i-a confirmat definitiv Cristinei Neagu statutul de jucătoare de elită la nivel internațional intercluburi. 

5. Constant în elită, în ciuda accidentărilor de ligament și a găurii din umăr

Poate mai presus de orice număr, Cristina Neagu a impresionat prin capacitatea sa de a reveni în forță după accidentări grave.

De-a lungul anilor, Neagu a suferit două rupturi de ligamente încrucișate (în 2013 și 2018), ambele necesitând operații complicate și luni întregi de recuperare.

De fiecare dată, ea a revenit pe teren mai puternică și mai determinată, demonstrând o forță mentală extraordinară și o pasiune fără margini pentru handbal.

În urma accidentărilor, mulți au crezut că performanțele sale nu vor mai fi aceleași, dar Neagu a reușit să se reinventeze, adaptându-și stilul de joc și continuând să fie una dintre cele mai bune jucătoare din lume.

Această revenire spectaculoasă a arătat nu doar abilitățile sale tehnice, ci și caracterul puternic și dorința sa de a se autodepăși, devenind un exemplu de perseverență și determinare pentru sportivii din întreaga lume.


Urmărește interviul oferit de Cristina Neagu în direct și în exclusivitate la Știrile PRO TV, unde și-a anunțat retragerea din handbal

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!