Health & Fitness | Cafeaua, ingredientul secret pentru performanta sportiva? Ce nu stiai despre prepararea cafelei perfecte
Cafeaua joaca un rol important in dieta sportivilor, fie ca sunt ei atleti, culturisti sau practicanti de crossfit. Pe langa "micicle placeri", cafeaua aduce multe beneficii sanatatii si performantei sportive, inlaturand si stresul, arata ultimele studii.
Un ingredient extrem de important intr-o dieta echilibrata, cu accentul pe echilibrata, cafeaua poate lucra in beneficiul tau, aceasta fiind nu doar o sursa de energie, insa ajutand organismul in nenumarate moduri, de la procesul de digestie, pana la cel de metabolizare a nutrientilor.
Specialistii Men's Health spun, insa, ca exista mai multi pasi importanti pe care fiecare consumator de cafea trebuie sa ii urmeze, acestia fiind legati de prepararea sanatoasa a cafelei.
Fiecare tip de cafea are beneficiile sale, iar alegerea atenta a boabelor, pastrarea si macinarea acestora sunt deosebit de importante. De asemenea, acestia avertizeaza asupra modului in care este prajita cafeaua.
Astfel, acestia spun ca efectele antioxidante, cele care lupta si impotriva bolilor precum cancerul, ale cafelei sunt legate de compusii numiti acizi clorogenici. Prajirea boabelor verzi de cafea duce la transformarea acestor acizi in antioxidanti mai buni. Exista insa si "reversul medaliei", boabele prea prajite pierzandu-si din proprietati, asa ca cele mai bune boabe de cafea sunt cele usor maronii.
Boabele de cafea au radicali liberi care se inmultesc atunci cand sunt expuse la aer, arata studiile efectuate de cercetatorii si specialistii in chimie alimentara. Iar pentru ca numarul radicalilor liberi creste, antioxidantii se pierd incercand sa-i inlature.
Astfel, cel mai bun mediu pentru a pastra cafeaua este unul in care sa nu intre aerul, un borcan care se inchide ermetic fiind foarte bun.
Filtrul este ales pentru comoditate, dar pentru a te bucura de beneficiile antioxidantilor, ibricul Moka ramane cea mai buna varianta. Cercetatorii italieni au testat o seried e metode de preparare a cafelei, acestia ajungand la concluzia ca prepararea "la ibric" este cea mai buna. Explicatia este aceea ca antioxidantii se pierd atunci cand trec prin filtrul de cafea, lucru care nu se intampla si in cazul prepararii la ibric.
Iar daca "espresso-ul" nu este pe placul tau, daca il consideri prea tare, poti oricand sa adaugi putina apa si sa obtii un "americano" delicios.
De asemenea, specialistii spun ca cel mai bun mod de a consuma cafeaua este fara zahar. Orice ai adauga duce la pierderea calitatilor nutritive. Indulcitorii artificiali nu fac decat sa-ti umple cana cu agenti chimici si calorii nedorite, iar laptele reduce cantitatea de antioxidanti. Astfel, cel mai recomandat ingredient pe care sa-l adaugi ar fi scortisoara.
Nu uita! Nu depasi doza zilnica recomandata de cofeina, adica cel mult 3 cesti medii de cafea, daca vrei sa nu de vii dependent!
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News