Hocheiștii americani au intrat furioși pe gheață, după ce spectatorii canadieni le-au fluierat imnul. 

Canadienii au fluierat copios imnul SUA

Meciul dintre Canada și SUA, găzduit de arena Bell Centre din Monteral, trebuia să fie evenimentul de gală al turneului 4 Nations Face-Off din acest an. Dar partida a început cu o tensiune neobișnuită chiar și pentru durii jucători de hochei. Mare parte din cei 21.105 spectatori au fluierat copios imnul Statelor Unite, iar sportivii lui Mike Sullivan s-au răzbunat pe gheață. Ei au provocat trei bătăi în primele nouă secunde ale partidei, ceea ce pare să-i fi scos din mână pe mai bine cotații adversari. 

SUA s-a impus cu 3-1, prin reușitele lui Jake Guentzel (10:15, 58:41) și Dylan Larkin (33:33), în timp ce pentru gazde a punctat Connor McDavid (5:31). În primele meciuri, canadienii câștigaseră contra Suediei (4-3, după prelungiri) și americanii se impusese în fața Finlandei (6-1). Ca să joace finala cu SUA, Canada trebui să câștige ultimul meci al grupei, costa Finlandei (20 februarie). 

Hockey Canada cred că declarațiile lui Trump au înveninat atmosfera

Oficialii Hockey Canada au cerut scuze omologilor lor de la sud de graniță pentru fluierarea imnului, dar au justificat gestul prin animozitatea cu care e privit în țara lor Donald Trump, președintele SUA. 

Pe 20 ianuarie 2025, Trump a fost instalat la Casa Albă ca cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite (avusese și mandatul corespunzând celui de-al 45 președinte american) și a declarat că vrea să facă din Canada al 51-lea stat al SUA. 

De asemenea, controversatul politician republican vrea să impoziteze cu 25% toate mărfurile care vin din Canada și s-a pus în antiteză cu guvernul de la Ottawa în aproape toate domeniile de negociere, de la imigrație, probleme de mediu, relația diplomatică cu Rusia și planurile NATO până la ajutorul militar acordat Ucrainei.  Conform istoricilor, perioada actuală este cea mai tensionată dintre cele țări de la războiul din 1812-1815, purtat între abia formatele State Unite ale Americii și armata britanică și aliații săi nord-americani.

Foto - Getty Images