Locuri in care poti deja schia: 10+ statiuni de toamna din Europa
Nu mai ai rabdare pana ninge la noi? Nu vrei sa astepti perioadele clasice de schi pentru o vacanta pe partie? Iti permiti o evadare inca de pe acum? Exista solutii.
Sunt statiuni care isi deschid partiile inca din toamna. Se poate schia deja in mai multe locuri din Europa in octombrie si noiembrie. Chiar daca nu sunt deschise toate partiile peste tot, chiar daca zapada inca nu e abundenta pe tot domeniul, exista locuri foarte bune pentru schi chiar si in aceasta perioada, iar ele vin cu propriile avantaje: mai putina aglomeratie si preturi mai mici la cazare si skipass. In plus, ai sanse sa te intalnesti cu cu schiori de top mondial, care in aceasta perioada pregatesc debutul de sezon.
In majoritatea cazurilor, este vorba de statiuni cu domeniul schiabil pe ghetari, deci si la inaltimi mai mari. Desigur, chiar si in aceste locuri sunt imposibil de anticipat cu exactitate conditiile de schi, adica stratul de zapada, conditiile meteorologice.
Exista sase statiuni care isi deschid partiile inca de la inceputul toamnei, unde se poate schiar chiar din septembrie.
Doua sunt deschise chiar permanent: Zermatt, in Eveltia, care opereaza si intalatiile de cablu aflate la cea mai mare inaltime (pana la 3.899 de metri), respectiv ghetarul Hintertux in Valea Ziller a Austriei.
In apropiede de Zermatt, "vecinii" de la Saas Fee deschid la jumatatea lunii iulie, deci au un sezon de 10 luni pentru sporturile de iarna.
O alta varianta este Pitztal, unde se afla instalatiile de trasport pe cablu la cea mai mare altitudine in Austria. In mod normal se inchide in mai si se redeschide inca din septembrie, la fel cu statiunea sora, Kaunertal.
A sasea posibilitate este in Italia, la Val Senales, care deschide partiile in septembrie daca sunt intrunite conditiile meteo.
Incepand din octombrie si noiembrie, optiunile cresc semnificativ
Cele mai multe variante sunt in Austria, unde, la jumatatea lui octombrie, exista opt zone deschise. Data exacta de deschidere depinde de stratul de zapada din fiecare, dar majoritatea incearca sa lege inaugurarea sezonului de schi de sarbatorile locale ale berii. In afara de Hintertux, Pitztal si Kaunertal, amintite si mai sus, apar la dispozitie ghetarul Kitzsteinhorn din Kaprun, ghetarul Molltal, ghetarii din Soelden, ghetarul Stubai din apropiere de Innsbruck si Dachstein, in apropiere de Schladming. Soelden si Stubai se pot deschide si ele chiar din septembrie uneori. De altfel, Soelden tocmai a gazduit primele etape din noul sezon al Cupei Mondiale la schi alpin, atat la feminin, cat si la masculin, in conditii ideale. Dintre statiunile care n-au la dispozitie un ghetar, Obergurgl este printre primele, undeva la mijlocul lui noiembrie, datorita inaltimii la care se afla.
In Elvetia, pe langa Saas Fee si Zermatt, in octombrie se deschid portile mai multor zone cu ghetari. Este posibil insa ca ele sa fie deschise doar in weekend-uri pana la inceputul sezonul de varf. Este vorba de Ghetarul 3000 intre Les Diablerets si Gstaad, ghetarul Titlis de la Engelberg, ghetarul Vorab la Laax si ghetarul Diavolezza, in valea Engadin din apropiere de Pontresina si St Moritz.
In Franta, doar Tignes este deschisa toata toamna, incepand, in principiu, din ultimul weekend din septembrie, la cateva saptamani dupa ce a inchis zona de schi de vara de pe ghetarul Grande Motte. Les 2 Alpes deschide domeniul pentru un festival de zece zile la sfarsitul lui octombrie si inceputul lui noiembrie, dar apoi se inchide pana la inceputul sezonului oficial, in decembrie.
In Italia, pe langa Val Senales, Cervinia are partiile disponibile la sfarsitul lui octombrie, oferind acces de pe partea italiana la ghetarul Klein Matterhorn de deasupra de Zermatt. Centrul de schi Passo Stelvio se deschide si el in mod normal in octombrie, avand baza de plecare la 2.760 de metri.
In Scandinavia sunt cele mai rapide zone fara ghetari. Ruka (Finlanda) se lauda cu cel mai lung sezon fara ghetar, din octombrie pana in iunie. Doua mici statiuni de vara din Norvegia raman deschise pana in octombrie sau noiembrie - Galdhopiggen, pe cel mai inalt varf din Scandinavia (2.469 de metri), respectiv Folgefonn, care poate ajunge la un strat de zapada de pana la 10 metri. Aici insa partiile au insa lungimea de doar in jurul unui kilometru.
Daca bugetul permite ceva mai excentric, in afara Europei, optiunile cresc. Emisfera sudica se afla in sezonul de primavara. Multe din centrele de schi din Australia, Argentina si Chile se inchid la sfarsitul lunii. Cateva rezista pana in octombrie, cum e Ruapehu, in Noua Zeelanda.
In America de Nord, doar Timberline din Oregon (SUA) sta deschisa aproape tot anul, se inchide doar pentru 3-4 saptamani in septembrie. In Colorado, tunurile de zapada incep sa lucreze din octombrie in zone ca Arapahoe Basin, Copper Mountain, Breckenridge, Keystone si Loveland. In Canada, primele se deschid Norquay, Sunshine si Lake Louise, dar la inceputul lui noiembrie.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News