E oficial: echipa unde Nicolae Dică a trăit „coșmarul” carierei s-a desființat
Tribunalul din Catania a decis, pe 9 aprilie, încetarea activității clubului Catania Calcio, care nu va disputa ultimele patru etape rămase din Serie C, a treia ligă din Italia.
de Ionuț AXINESCU
Gruparea siciliană se afla deja în faliment, încă din decembrie 2021, din cauza datoriilor de peste 50 de milioane de euro. Odată cu decizia irevocabilă a judecătorilor, pusă imediat în practică de către Federația Italiană, toți jucătorii de la Catania au devenit liberi de contract și pot acum semna cu orice club care îi ofertează.
Clubul sicilian, care a retrogradat din Serie A în 2014, avea șanse importante să prindă un loc de play-off și să se lupte pentru promovarea în Serie B. Înființată în 1929, Catania a evoluat 17 sezoane în prima divizie din „Cizmă”.
- Catania este prima echipă pe care Diego Simeone a antrenat-o în Europa
„Coșmarul” trăit de Nicolae Dică la Catania
De-a lungul anilor, trei jucători români au evoluat pentru Catania: Gyula Emil Mikossi (în 1939), Nicolae Dică (între 2008 și 2009) și portarul Florin Logofătu (în 2016).
După ce impresionase la FCSB și reușise performanțe notabile inclusiv în Champions League, Dică a fost transferat de Catania pentru 2,5 milioane de euro, în iulie 2008. Adus la dorința expresă a lui Walter Zenga, românul era văzut drept „magicianul” care va ridica trupa siciliană.
Numai că aventura lui Dică la Catania a însemnat o dezamăgire cruntă. După doar câteva luni, în noiembrie 2008, fostul jucător de la FCSB era deja pe picior de plecare. Românul nu prindea prea multe minute în Serie A și își dorea să revină de urgență în Liga 1, ca să nu piardă echipa națională.
„Trebuie să rămână calm, o să vină și vremea lui. Fiecare antrenor și-ar dori un fotbalist cu calitățile lui, dar în Italia e nevoie de o perioadă de acomodare”, spunea Walter Zenga la acel moment.
Probleme mari cu limba și un bilanț dezamăgitor
Doar că Dică a devenit tot mai neliniștit și nemulțumit de statutul său la club. Într-un material dedicat „coșmarului” trăit de român în Serie A, jurnaliștii de la Goal Italia subliniau că Dică a avut și mari probleme cu limba italiană. Atât de mari, încât coechipierul său Giuseppe Mascara a încercat să învețe el limba română pentru a-l ajuta pe Dică să prindă ceva italiană.
Aventura lui Dică în Serie A s-a încheiat practic înainte de a începe. La finalul sezonului, românul a fost împrumutat în Grecia, la Iraklis, apoi la CFR Cluj și Manisaspor (Turcia), după care și-a încheiat contractul cu Catania și s-a întors la FCSB.
În total, „Nick” a strâns doar șase prezențe (trei în Serie A și trei în Cupa Italiei) în tricoul sicilienilor, care au însumat 320 de minute. A reușit un gol și un assist, ambele într-un meci de Cupă, cu Padova, o echipă de Serie C (4-0).
Într-un material realizat în 2018, Dică este considerat cel mai slab transfer din istoria Cataniei.
Mitul antrenorului Diego Simeone a început la Catania
Catania este primul club din Europa unde a antrenat argentinianul Diego Simeone. „Cholo” a preluat gruparea din Sicilia în ianuarie 2011 și a condus-o până la finalul acelei stagiuni. În acel moment, nu mai puțin de 14 jucători din lotul Cataniei erau argentinieni.
Când „Cholo” a venit pe Angelo Massimino, Catania era pe poziția a 15-a, cu doar 22 de puncte în 20 de runde. Simeone a reușit prima victorie abia după cinci etape, în fața lui Lecce, o contracandidată la retrogradare.
Până la final, Catania lui „Cholo” a adunat 46 de puncte și a încheiat sezonul fără emoții, pe locul al 13-lea. A fost cel mai de succes sezon din istoria sicilienilor în Serie A. În Sicilia, tehnicianul lui Atletico Madrid și-a conturat stilul de fotbal energic și direct, care peste ani l-a transformat în unul dintre cei mai apreciați antrenori din Europa.
De-a lungul anilor, mai mulți fotbaliști importanți au îmbrăcat tricoul echipei „roș-albastre”, precum Maxi López, Papu Gomez, Mariano Izco, Luis Oliveira, David Suazo, Graziano Pellè, Nicola Legrottaglie sau Jaroslav Plasil.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News