SPECIAL | Antrenorul legendar care „i-a ruinat spatele” lui Dan Petrescu revine în fotbal la 75 de ani
Zdeněk Zeman o va pregăti pe Pescara, din Serie C, până la finalul sezonului, și ar putea continua la Marea Adriatică și în viitoarea stagiune. Cehul va conduce primul antrenament luni, pe 27 februarie, anunță Gazzetta dello Sport, care notează că Zeman se va afla pentru a treia oară pe banca „delfinilor”.
Pescara a pierdut în weekend cu Audace Cerignola (0-1) și se află pe locul al treilea în clasamentul Grupei C din Serie C, cu 48 de puncte, la 28 de lungimi în spatele liderului Catanzaro.
Zdeněk Zeman, omul care a mizat totul pe atac într-o eră a apărării
Zeman, care și-a început cariera de antrenor în 1974, la tineretul lui Palermo, a fost cel mai recent pe banca celor de la Foggia, de care s-a despărțit în mai 2022. Tot la Foggia, dar la începutul anilor ‘90, cehul a început să-și scrie legenda.
Născut în 1947, Zdeněk Zeman s-a stabilit în Sicilia la finalul anilor ‘60. În 1989, cehul a preluat-o pe Foggia, pe care o mai pregătise cu doi ani în urmă. Venit într-un fotbal dominat de celebrul catenaccio, tactici defensive și apărători duri, Zeman a introdus sistemul 4-3-3, super ofensiv, în care jucătorii erau preocupați să marcheze mai mult decât adversarii. O opțiune radicală în Italia acelor ani.
Cu această filosofie, în doar doi ani, Foggia a ajuns din Serie C în Serie A, unde a continuat în același stil avântat și rapid. Timp de trei ani, echipa lui Zeman a făcut spectacol și a fost mereu ferită de orice grijă în privința retrogradării. „Decât un 0-0 plictisitor, mai bine să pierzi cu 4-5, e mai interesant”, obișnuia să spună tehnicianul născut la Praga. „Dacă marchezi 90 de goluri, n-ar trebui să te îngrijoreze câte primești”, a declarat cândva cehul.
Botezată „Miracolul Foggia” sau Zemanlandia, echipa din Puglia a lansat în acea perioadă numeroși jucători de clasă, precum Giuseppe Signori, Igor Shalimov, Igor Kolivanov, Luigi Di Biagio sau Dan Petrescu. „Unii antrenori doar antrenează, fără să încerce să-și îmbunătățească jucătorii. Doar puțini antrenori modelează jucătorii. Eu mă simt unul dintre ei”, zicea Zeman.
În 1994, Zeman a plecat la Lazio, iar Foggia s-a stins rapid fără el. Cehul a impresionat din nou cu tacticile sale ofensive, chiar dacă nu a reușit să câștige niciun trofeu cu lazialii. Nici cu Roma, pe care a preluat-o în 1997, nu a cucerit vreun titlu. De altfel, în ciuda ideilor sale mult apreciate, Zeman nu are în palmares niciun trofeu.
Declinul lui Zdenek Zeman, după ce a provocat un scandal de dopaj în Italia
În 1998, tehnicianul din Praga a declanșat un mic cutremur în fotbalul italian, când i-a acuzat pe cei de la Juventus că folosesc substanțe dopante. Doctorul torinezilor, Riccardo Agricola, a fost inițial găsit vinovat și condamnat la 22 de luni de închisoare, fiind apoi absolvit de vină, la Curtea de Apel.
După acest episod, Zeman a fost privit cu reticență de către conducătorii de cluburi, iar reputația lui avea să scadă vertiginos în următorii ani. După două aventuri nereușite, la Fenerbahce și Napoli, cehul a ajuns mai apoi să antreneze echipe mici, ca Salernitana, Avellino, Lecce sau Brescia.
În 2008, cehul a fost angajat de Steaua Roșie Belgrad, o șansă bună de a-și relansa cariera. Din păcate, Zeman a fost demis după doar cinci meciuri. Sub conducerea sa, Steaua Roșie a fost eliminată din Cupa UEFA de Apoel Nicosia, în timp ce în campionatul sârb nu a reușit să marcheze niciun gol în trei partide.
Roma i-a oferit banca din nou în vara lui 2012, doar că antrenorul din Praga avea să fie demis în februarie 2013. Rezultatele au fost mai degrabă modeste, dar principalul motiv al concedierii a fost că a pierdut vestiarul, ajungând să scoată din primul 11 starurile echipei, ca Daniele de Rossi, Maarten Stekelenburg și Pablo Osvaldo.
Dan Petrescu, despre Zeman: „Patru ore pe zi făceam numai scheme de atac!”
Cehul este cunoscut pentru faptul că e un fanatic al pregătirii fizice. Dan Petrescu, care a lucrat la Foggia cu Zeman, spunea în presa italiană că cehul „i-a ruinat spatele” cu antrenamentele sale spartane. „Dacă aș face în România antrenamentele pe care le făcea Zeman la Foggia, m-ar da afară după trei etape”, zicea Petrescu, în 2011.
„Bursucul” a povestit și cum decurgeau antrenamentele tactice la Foggia: „Pe Zeman nu-l interesa deloc apărarea. Cât ne ţinea pe teren la antrenamente, patru ore pe zi, făceam numai scheme de atac”. Epuizat fizic, Petrescu a plecat de la Foggia în 1993 și s-a dus la Genoa. „Ori mă iei de aici, ori mă las de fotbal. Nu mai rezist”, i-a zis atunci actualul tehnician de la CFR Cluj impresarului său, Giovanni Becali.
„Sistemul a zis ‘n-o să te angajăm’, iar cariera mea a luat atunci o altă direcție. Aș fi putut să antrenez Milan, Inter, Real Madrid”, spunea Zeman, întrebat despre momentul în care a provocat scandalul cu dopingul în fotbalul italian. În ultimii ani, cehul s-a învârtit pe la formații fără nume, antrenând un sezon inclusiv în Elveția, la Lugano.
Considerat un pierzător frumos în lumea fotbalului, cehul declara că obiectivul său nu sunt cupele, ci vrea ca echipele sale „să distreze fanii, să le provoace emoții puternice”. Pentru Zeman, nu conta dacă ai săi pierd sau încheie ultimii în clasament, câtă vreme joacă ofensiv.
- „Îmi place să cred că am dat ceva mai mult și diferit fotbalului” - Zdenek Zeman
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News