INTERVIU Ambasadorul Franței în România: "Se spune că suntem pretențioși, aroganți. Dar va fi o ediție a Jocurilor Olimpice ecologică și întrucâtva modestă"
Domnul Nicolas Warnery a preluat funcția de Ambasador al Republicii franceze în România pe 8 septembrie 2023. Acesta a vorbit cu PRO TV Sport și Sport.ro despre importanța organizării Jocurilor Olimpice 2024 de către Paris și alte orașe și teritorii franceze. Competiția se va desfășura în perioada 26 iulie - 11 august.
Este pregătit Parisul și este pregătită Franța pentru JO 2024?
Da, ne pregătim de mai mulţi ani pentru aceste jocuri. Parisul, şi în general Franţa, pentru că alte probe care vor avea loc, fie în regiunea pariaziană, de exemplu Versailles, fie în provincie, ca de exemplu, Marsilia, Lille, Bordeaux, Saint-Etienne, fie în Teritoriile de peste mări, de exemplu, în Polinezia. Aşadar, Franţa în general se pregăteşte pentru această mare sărbătoare a Jocurilor. Franţa a dorit să le organizeze având un anumit obiectiv, dar este, înainte de orice, o mare sărbătoare a sportului. Este şi un fel de armistiţiu, care nu întrerupe războaiele, ştim asta foarte bine, dar care introduce un fel de prospeţime într-o lume care este foate dură şi într-o perioadă foarte grea.
Franța este cunoscută pentru ospitalitatea sa. Va fi cea mai frumoasă ediției a Jocurilor Olimpice?
Nu trebuie să fim pretenţioşi. Se spune adesea că francezii sunt puţin pretenţioşi sau chiar foarte pretenţioşi, chiar un pic aroganţi. Mascota noastră, care este aici, lângă noi, arată că nu ne luăm prea în serios. Vrem să organizăm Jocuri ecologice, durabile, aş spune întrucâtva chiar modeste. Nu vrem să organizăm Jocuri foarte costisitoare. Vrem să fie totul durabil, să aducă beneficii populaţiei care locuieşte în zonele în care vor avea loc competiţiile. În special în departamentul Seine-Saint-Denis, care este în nordul Parisului şi este unul dintre cele mai sărace, unul dintre cele mai dificile, cu cartiere dificile.
Vrem ca evenimentul să fie unul ecologic, respectuos în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe, vrem ca Jocurile să fie exemplare în ceea ce priveşte accesul în locurile în care au loc competiţiile pentru persoanele cu dizabilităţi. Pe scurt, avem obiective mai generale şi adaug încă un aspect mai recent. Şi anume că Sena a fost în mare parte decontaminată. Primarul din Paris, prefectul regiunii Ile-de-France, Tony Estanguet, preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, doamna ministru al Sporturilor, au făcut baie în Sena acum câteva zile, pentru a demonstra că obiectivul a fost atins. Este un vechi obiectiv al nostru. Sena a fost decontaminată, deci vedeţi că aceste obiective depăşesc zona Jocurilor Olimpice şi Paralimpice.
Ce ar trebui să viziteze un fan român care se duce la Paris? Și ce ar trebui să nu piardă din experiența franceză?
Aş da două sfaturi contradictorii. Mai întâi, mergeți să vedeți competiţiile! Dacă suporterii sunt la Paris, ei se află acolo probabil pentru a vedea competiţiile sportive. Profitați la maxim! Dacă din întâmplare sunt bilete care se repun în vânzare, se schimbă, în funcţie de rezultatele campionilor, mergeți până la capăt! Şi aş avea şi un alt sfat, la polul opus: dacă nu mergeți pe stadioane, mergeți în locurile în care nu este nimeni. În locurile în care nu este prea multă lume, luați cina pe terasa unui restaurant care nu este prea aglomerat. Profitați de faptul că marea masă de turişti clasici va fi mai redusă, pentru că ei vor fi, în mare parte, în locurile în care se desfășoară competiţiile.
Ne puteți da câteva date despre ce înseamnă organizarea acestui eveniment?
În ceea ce priveşte cheltuielile, obiectivul, care nu ştim dacă va fi atins, este să fie costuri de două ori mai mici decât cele ale ediţiilor precedente (n.r. - Tokyo 2020 a costat aproximativ 12.1 miliarde de euro, iar Rio de Janeiro 2016 a costat 11.8 miliarde de euro), tocmai pentru că aceste Jocuri se doresc a fi durabile şi relativ sobre, din punct de vedere ecologic.
În al doilea rând, poate părea contradictoriu, un anumit număr de instalații sunt durabile. Există linii de metrou suplimentare care au fost construite, nu în Paris, ci la periferia orașului, pentru a permite oamenilor să circule prin Paris, nu doar pe şosea, ci şi cu trenul, pentru a se ajunge la diferite locuri unde au loc competiţiile. Bineînţeles, aceste trenuri vor rămâne. Există locuinţe care au fost construite. Satul Olimpic va rămâne, mai multe instalaţii sportive vor rămâne, bineînțeles pentru ca populaţia să beneficieze de ele.
Sena a fost decontaminată durabil. Şi sunt multe astfel de lucruri care vor fi în beneficiul populaţiei, pe termen lung. Sunt şi altele care sunt efemere. De exemplu, probele de echitaţie sunt organizate la capătul marelui canal de la Versailles, pe un fel de peluză. În mod evident, este doar pe durata Jocurilor, apoi ea fi demontată, dar nu a costat foarte mult. Sunt 30.000 de voluntari implicați pentru a-i întâmpina pe vizitatori şi există un număr semnificativ de agenţi ai forţelor de ordine. De altfel, am făcut apel la solidaritatea internaţională. România trimite aproximativ 20 de poliţişti şi jandarmi pentru a ne ajuta să securizăm zona, pentru ca totul să se deruleze în parametri optimi.
Cunoașteți personal vreun sportiv român care va participa la Olimpiadă?
Recunosc că nu ştiu. Ca să fiu sincer, sportivii din trecut sunt foarte cunoscuţi, iar în Franţa descoperim atleţii olimpici în timpul ediţiilor, şi asta face parte din bucuria evenimentului. Descoperim brusc o gimnastă, de exemplu, cum a fost în 1976, descoperim scrimeri, descoperim mulţi atleţi despre care nu am auzit nimic în timpul anului, deoarece în timpul anului, în Franţa, acordăm mai multă atenţie fotbaliştilor, rugbiştilor, cicliştilor. Alte competiţii sunt mai puţin cunoscute şi îi descoperim pe campionii lor în ultimul moment şi asta, cred, face parte din bucuria evenimentului.
Cine sunt cei mai cunoscuți sportivi români în Franța?
Nu-i cunosc pe sportivii care pleacă la această ediţie a Jocurilor, pentru că atunci când am încercat să-i vedem ni s-a explicat că se antrenează, că trebuie să-i lăsăm să-şi vadă de munca lor şi că tot ce putem face mai bun pentru ei este să-i lăsăm să se antreneze. Pe de altă parte, am avut chiar aici, la Ambasadă, de trei ori, foști campioni și campioane ai României (n.r. - printre invitați au fost Mihai Covaliu, Ana Maria Brânză, Andreea Răducan), care ne-au făcut plăcerea de a veni special pentru a lucra alături de noi la pregătirea Jocurilor.
Pentru a vorbi cu presa, pentru a sensibiliza jurnaliștii despre importanța evenimentului, sau despre dimensiuni precum nutriția sportivilor, faptul că sportul de elită trebuie să fie de asemenea benefic pentru toată lumea. Iar exemplul sportivilor este stimulant. Și apoi exemplul igienei sau alimentației sportivilor este benefic pentru toată lumea, pentru noi toți. Așadar am organizat aici trei evenimente, cu mari campioni si campioane ai României, care, ezit să spun că sunt prieteni, nu-i cunosc suficient de bine pentru a-i descrie ca prieteni, dar care sunt niște personalități pe care le admir foarte mult.
Vă place sportul? Ați practicat vreun sport în adolescență?
Schiez și fac drumetii, deci sporturi în natură, în care ești puțin departe de zgomote, sporturi în care îți poți doza efortul. Poti merge foarte repede până în vârf de munte sau dacă ești mai puțin confortabil, poți merge mai încet, poți schia cu viteză sau poți încetini când simți că nu ești în formă. Iată, sunt sporturi de munte și în natură.
Există anumite obiceiuri care ar trebui urmate în Franța? De exemplu, italienii nu beau cappuccino după prânz și la Euro 2024 fanii rivali au rup spaghetele în fața lor ca îi enerveze. Ce nu trebuie făcut în fața unui francez?
Cred că nu există nicio interdicție, dar cred că putem, pe de altă parte, să sfătuim, atunci când participăm la evenimente sportive fie pe stadioane, fie într-o cafenea, pentru că de multe ori asistăm la evenimente sportive într-o cafenea alături de public, să fim sportivi, cu alte cuvinte să fim corecți, salutând, aplaudând loviturile frumoase, golurile, reușitele, victoriile. Și foarte repede, întreaga cafenea începe să rezoneze în același fel și să aplaude ambele părți, atunci când este vorba de un sport de echipă, cu două echipe pe teren.
Am avut norocul să trăiesc această experiență o dată, pe Stade de France, în timpul unui meci de rugby. Am văzut că suporterii englezi erau extrem de corecți, purtau berete basce, o caricatură a francezilor, și aplaudau de fiecare dată. Și astfel, prin contagiune, toată lumea a aplaudat loviturile englezilor și pe cele ale francezilor. Iată, această stare de spirit poate fi foarte ușor regăsită. Și asta este, în general, ceea ce este atât de plăcut în acest gen de lucruri. Acesta este sfatul pe care l-aș da. Fiți fair-play.
Dezamăgit sau mulțumit de participarea echipei naționale a Franței la Euro 2024?
În mod obiectiv, mulțumit, pentru că am ajuns în semifinale, ceea ce este un rezultat onorabil. Dezamăgit pentru că, evident, din punct de vedere ofensiv, echipa nu a marcat multe goluri, iar uneori nu a marcat deloc în anumite meciuri și avem o problemă de rezolvat din acel punct de vedere. Cu niște jucători foarte buni, echipa nu a fost suficient de ofensivă și nu a avut suficient succes în fața porții.
Cum se pregătește ambasada pentru JO 2024?
Ei bine, ca și alții din întreaga lume, ne-am pregătit pentru aceste Jocuri în colaborare cu Parisul și, mai ales, cu dumneavoastră, cu mass-media și cu publicul din spatele dumneavoastră, pentru a vorbi despre acest mare eveniment. În special într-o perioadă în care cea mai mare parte a atenției lumii este concentrată pe războaie și crize, pentru că ele există.
Este important să ne amintim din când în când că sunt și evenimente frumoase. Jocurile Olimpice, Euro, Cupa Mondială de fotbal peste doi ani, campionatele mondiale la diferite discipline, acestea sunt evenimente extraordinare. Prin urmare, ne-am pregătit din timp pentru ele, pentru aceste evenimente care au fost organizate aici, și care au fost legate în primul rând de voi, jurnaliștii, jurnaliștii sportivi, care iubesc sportul, ca și noi, și care au vorbit despre el publicului.
Ce le transmiteți tuturor sportivilor și oficialilor care participă la această Olimpiadă?
Încercați să faceți din asta o adevărată petrecere. Cred că pentru sportivi, este atât o provocare incredibilă, cât și o sărbătoare. Toți spun acest lucru. Toți spun că a fost minunat. Și pentru public, este minunat, pentru șefii de delegații, pentru șefii de stat și de guvern sau pentru miniștrii care urmează să se deplaseze, și pentru ei, pentru jurnaliști, desigur, este mult de lucru. Sper că pentru toată lumea, va fi un prilej de euforie și de bucurie timp de 15 zile, trei săptămâni.
Și apoi să nu uităm de Jocurile Paralimpice, care au devenit absolut incredibile, dând naștere la performanțe absolut spectaculoase, și care se vor desfășura două săptămâni mai târziu, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Așadar, sărbătoarea durează de fapt toată vara. Începe la sfârșitul lunii iulie și durează până la jumătatea lunii septembrie.
Ce au în comun sportul și diplomația?
Cred că există două lucruri în comun. Trebuie să-i respectăm pe ceilalți și trebuie să "intrăm în joc". În diplomație, ca și în sport, trebuie să îți respecți adversarul, sau interlocutorul în diplomație. Dacă doi sportivi nu se respectă reciproc, lucrurile scapă de sub control. Și asta dă naștere la derapaje, chiar la bătăi pe stadioane, lucruri absolut anti-sportive. Pot să vă asigur că în diplomație, dacă nu există respect reciproc, nu se obține nimic. Așa cum doi sportivi sau două echipe trebuie să se respecte reciproc, așa și diplomații trebuie să se respecte reciproc. Apoi trebuie să „intrăm în joc”.
Cu alte cuvinte, dacă nu o faci, nu există sport, nu există joc, nu funcționează. Și în diplomație, dacă nu intri în joc, în sensul că dacă nu discuți cu celălalt, dacă nu faci schimb de propuneri, dacă nu încerci să obții un rezultat, nu va fi niciun rezultat. Va fi doar o discuție sterilă și absolut inutilă. Deci, din acest dublu punct de vedere, este o situație similară. Și apoi îți permite să întâlnești pe cineva și îți permite să ai o imagine diferită despre celălalt decât cea pe care o aveai la început. Mi s-a întâmplat adesea să am o imagine oarecum rezervată despre o persoană sau o țară - trebuie să fiu sincer - și apoi am descoperit prin intermediul diplomaților că această imagine trebuia reevaluată și că poate ar trebui să fim mai puțin severi.
Text - Gabriel Chirea, Mihaela Simion
Foto - Ambassade de France en Roumanie, capturi video
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News