Cine este Sabrina Voinea, vedeta echipei României de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

JO 2024
Alexandru Hațieganu
Data publicarii: Luni 05 August 2024, 14:08
Data actualizarii: Luni 05 August 2024, 14:08

Sabrina Voinea, în vârstă de 17 ani, este noua senzație a gimnasticii românești și una dintre cele mai promițătoare sportive ale țării la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Sabrina s-a calificat în două finale pe aparate: bârnă și sol.

Născută pe 4 iunie 2007 la Constanța, Sabrina a atras atenția lumii sportive prin performanțele sale remarcabile și potențialul de a readuce România în elita gimnasticii mondiale. Sabrina Maneca-Voinea are doar 17 ani, dar este considerată vedeta echipei României la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Sabrina Voinea este fiica unei gimnaste de excepție

Sabrina Voinea pare predestinată pentru măreție în gimnastică. Este fiica Cameliei Voinea, o fostă gimnastă de elită care a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice din 1988. Încă de mică, Sabrina a fost fascinată de talentul mamei sale și de lumea gimnasticii.

Fiică a fostei gimnaste de performanță Camelia Voinea, medaliată cu argint la Olimpiada din 1988, Sabrina a crescut respirând aerul sălii de gimnastică. Încă de la o vârstă fragedă, ea și-a manifestat pasiunea pentru acest sport, începând antrenamentele serioase la doar 5 ani sub îndrumarea mamei sale.

Această expunere timpurie și pasiunea înnăscută pentru sport au pus bazele unei cariere promițătoare. La vârsta de 8-9 ani, după ce a câștigat prima sa medalie la un concurs în Onești, orașul natal al Nadiei Comăneci, Sabrina și-a dat seama că vrea să continue pe drumul performanței. "A fost momentul în care am realizat că drumul meu poate să continue și să fie un drum lung și frumos", spune ea.

Mama ei, Camelia Voinea, este și antrenoarea ei principală, oferindu-i nu doar expertiză tehnică, ci și înțelegere emoțională. "Mie mi-e mai ușor să lucrez cu mama pentru că mă înțeleg bine cu ea și când nu îmi iese ceva mai bine, când sunt obosită, mă pune să fac metodică", explică Sabrina. Alături de Camelia Voinea, Larisa Iordache, o fostă gimnastă olimpică, completează echipa de antrenori a Sabrinei.

Ascensiunea meteorică în elita gimnasticii mondiale

Cariera Sabrinei Voinea a luat avânt rapid. La doar 15 ani, ea a debutat la senioare la Cupa Mondială de la Doha, intrând în istoria sportului românesc cu două medalii de aur, la bârnă și la sol. Acest succes timpuriu a fost urmat de o medalie de bronz la sol la Campionatele Europene de Gimnastică din Antalya în aprilie 2022.

La Jocurile Olimpice de la Paris 2024 Sabrina a obținut în calificări cel mai mare punctaj din echipa feminină de gimnastică a României, exercițiul ei la bârnă fiind punctat cu nota 13.800. Ea a reușit și calificarea în două finale pe aparate, bârnă și sol.

Dedicare, sprijin și visuri olimpice 

În spatele succesului Sabrinei stau ore nenumărate de muncă grea și dedicare. Programul ei de antrenament este intens: șase zile pe săptămână, cu două antrenamente pe zi, de luni până sâmbată. Chiar și în ziua ei liberă, duminica, Sabrina își găsește timp pentru o altă pasiune, însoțindu-și tatăl la Galele MMA.

În ciuda presiunii și a dificultăților inerente unui sport atât de solicitant, Sabrina rămâne determinată. "Nu m-am gândit niciodată: <<Gata, mă las>>, pentru că uneori ne vine și nouă greu pentru că sportul nu e ușor", spune ea. "Trebuie de multe ori să te autodepășești, pentru că antrenamentele sunt destul de intense. Și abia când o să fii mare îți vei da seama de munca din urmă".

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!