Mama lui Jordan Chiles l-a desființat pe președintele FIG, care a spus că ce s-a întâmplat în finala de la sol a fost o "tragedie"
Mama gimnastei americane Jordan Chiles a reacționat dur după ce președintele Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe, s-a folosit de incidentul de sol pentru a anunțat modificări în regulament.
Gina Chiles i-a atras atenția lui Morinari Watanabe că nu ar fi trebuit să se folosească de experiența traumatizantă a fiicei sale pentru a anunțat modificările pe care vrea să le facă.
"Această afirmație este o tragedie. ChatGPT te-ar fi ajutat enorm aici. Este nepotrivit să folosești devastarea cauzată ca argument pentru o nouă tehnologie. Te rog să fii atent la context, domnule", a fost mesajul postat de mama lui Jordan Chiles pe rețelele de socializare.
This statement is a tragedy. ChatGPT would have done you wonders here ????????♀️. Way to use the devastation this caused as a pitch for new tech. Respectfully READ THE ROOM sir. https://t.co/Wn2uhvvomL
— Gina Chiles (@gina_chiles) August 24, 2024
Mesajul lui Morinari Watanabe
"În cele din urmă, aș dori să mă refer la tragedia care a avut loc în finala feminină a probei de la sol. Această tragedie nu trebuie să se mai întâmple niciodată.
De când am devenit președinte al FIG, am promovat utilizarea tehnologiei în arbitraj. Utilizarea tehnologiei în sport este acum considerată un lucru de la sine înțeles, iar FIG obișnuia să fie în fruntea introducerii tehnologiei în toate federațiile internaționale. Dar nu mai suntem un pionier.
Acest lucru e din cauza faptului că nu suntem capabili să ne rupem de propriile prejudecăți din cauza tradițiilor noastre.
Avem nevoie de schimbare. Avem nevoie de provocări. Și avem nevoie de curajul de a merge mai departe.
Lipsa curajului de a face acest pas înainte a dus la tragedia din Paris. Ce putem face pentru a preveni repetarea aceleiași tragedii? Depinde de noi să avem curajul de a ne schimba", a spus președintele FIG.
Ana Bărbosu a primit medalia de bronz câştigată la Paris în urma deciziei TAS
Gimnasta Ana Maria Bârbosu a primit medalia de bronz câştigată în finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, în urma deciziei Tribunalului de Arbitraj Sportiv, în cadrul unei ceremonii organizate vineri pe esplanada Casei Olimpice din Bucureşti, la care a participat şi premierul Marcel Ciolacu.
Medalia i-a fost decernată de către Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic pentru România, în timp ce mascota şi programul Jocurilor Olimpice de la Paris i-au fost înmânate gimnastei de către preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu.
COSR a subliniat în cadrul ceremoniei că medalia primită de Ana Bărbosu nu este aceeaşi pe care a purtat-o la gât pe podiumul de la Paris americanca Jordan Chiles.
"Astăzi nu s-a întâmplat decât un singur lucru, s-a făcut dreptate în acordarea medaliilor. A fost o luptă contracronometru pentru că procedurile sunt foarte stricte şi contestaţia (n.r. - la TAS) trebuia făcută în 24 de ore de la acordarea medaliei către gimnasta americană. Prin mandatul care mi-a fost conferit am putut să acord astăzi această medalie Anei. Mă bucur din suflet pentru gimnastica românească pentru că sunt 12 ani de la ultima medalie olimpică. E un semnal pe care gimnastica românească îl dă lumii. Gimnastica românească revine la locul care i se cuvine", a afirmat Morariu, potrivit Agerpres.
Ana Bărbosu a declarat în cadrul festivităţii că îşi doreşte să aducă în continuare medalii României la competiţiile internaţionale.
"E un moment emoţionant pentru mine. Îi auzeam pe campionii noştri de la Paris spunând că medalia este foarte grea, dar nu am realizat asta până acum. Le mulţumesc tuturor celor care au adăugat câte un pic de bronz la această medalie, pentru că rezultatul acesta a venit după mulţi ani de muncă în sala de gimnastică. Le mulţumesc antrenorilor fără de care nu aş fi reuşit. Mă bucur că sunt în posesia acestei medalii şi sper să continui să reprezint România la cel mai înalt nivel şi să îi aduc cât mai multe medalii", a spus gimnasta.
Ea a precizat că a fost susţinută de familie în momentele grele trăite până când a intrat în posesia medaliei de bronz.
"Aşteptarea a fost nu pentru a lua medalie, ci pentru a-mi face exerciţiul cât de bine pot şi am reuşit să fac acest lucru cât am putut, iar în urma acestui exerciţiu curat de la sol a venit şi medalia. Împreună cu familia, antrenorii şi federaţia m-au ţinut cu toţii într-o lumină pozitivă şi mi-au transmis gânduri bune. Astfel am reuşit să trec peste încercările mai grele. Sunt foarte bucuroasă şi recunoscătoare pentru tot ceea ce mi se întâmplă", a spus aceasta.
Ana Maria Bărbosu speră ca şi colega ei, Sabrina Maneca Voinea să primească în urma demersurilor internaţionale medalia de bronz, aşa cum solicitase Federaţia Română de Gimnastică.
"Vreau să le transmit tuturor că trebuie să aibă încredere şi dacă îşi doresc lucruri măreţe, se vor îndeplini, dacă se ţin de treabă şi îşi asumă munca grea. Eu mă bucur pentru această medalie primită astăzi, sper să fie o concluzie fericită şi pentru fete (Sabrina Maneca-Voinea şi americanca Jordan Chiles). Eu mă gândesc totuşi şi la ele chiar dacă astăzi doar eu am primit medalia de bronz. Ne întristează pe toţi să vedem că la un nivel atât de mare au existat astfel de probleme, pentru că noi, sportivii, nu am greşit cu absolut nimic. Noi ne-am prezentat exerciţiile în faţa lumii şi ne-am dorit să transmitem cât mai multă emoţie şi bucurie. Şi ne-am fi aşteptat şi ca arbitrele să îşi facă treaba la fel de bine", a declarata sportiva.
Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a decis ca medalia de bronz la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să revină gimnastei Ana Maria Bărbosu, în urma memoriilor făcute de Federaţia Română de Gimnastică şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.
În urma acestei decizii, Ana Maria Bărbosu a obţinut medalia de bronz la sol, în timp ce Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiţia pe locul 4.
Memoriul depus de FRG şi Sabrina Maneca Voinea a fost respins.
Pe 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că a terminat pe poziţia a treia. Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.
Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).
În urma deciziei TAS, Ana Maria Bărbosu încheie pe 3, cu 13,700, Sabrina Maneca-Voinea a ocupat locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles a terminat pe 5, cu 13,666.
România nu mai obţinuse o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.
Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 4 la sol, iar Ana Bărbosu pe 3 la sol.
România a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris cu nouă medalii, dintre care trei de aur, patru de argint şi două de bronz, clasându-se pe locul 23 în clasamentul pe naţiuni.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News