Mihai Covaliu: „O concluzie foarte clară!" Președintele COSR a dezvăluit ce urmează în cazul Anei Bărbosu: "Am discutat cu președintele Federației Internaționale”

Mihai Covaliu Ana Maria Barbosu Medalie de bronz Sabrina Voinea JO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 10 August 2024, 21:37
Data actualizarii: Sambata 10 August 2024, 21:37

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), a oferit primele declarații după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis în favoarea gimnastei românce Ana Maria Bărbosu, acordându-i medalia de bronz în urma finalei la sol de la Jocurile Olimpice. 

Cu toate că este încântat de o nouă medalie pentru România, Covaliu a explicat că această decizie evidențiază problemele persistente de arbitraj din gimnastică.

În cadrul declarației sale, Covaliu a menționat că, deși TAS a dat o decizie favorabilă, medalia de bronz nu este încă oficială până când Federația Internațională de Gimnastică nu o va valida și nu va actualiza clasamentul final. Președintele COSR a vorbit despre problemele grave din sistemul de arbitraj, probleme care au fost discutate și în cadrul audierilor de la TAS. 

Mai mult, Covaliu a dezvăluit că a discutat cu președintele Federației Internaționale de Gimnastică, care a recunoscut existența acestor probleme și a propus utilizarea inteligenței artificiale pentru a analiza exercițiile, în scopul de a asigura un sistem de arbitraj mai echitabil.

Mihai Covaliu: "O concluzie foarte clară!"

"În primul și în primul rând, România a câștigat o medalie de bronz la gimnastică. Este o decizie pe care Federația Internațională de Gimnastică trebuie să o pună în aplicare, iar vom vedea clasamentul final după această decizie a TAS. Au apărut deja în spațiul public detalii legate de această decizie. Mie îmi place să vorbesc atunci când avem un clasament final, deși el se poate intui clar în acest moment. Am fi putut avea chiar două medalii de bronz; sportiva din America putea și ea să obțină o medalie de bronz, dar avem, în schimb, această decizie. Sunt încă foarte multe probleme, și aceasta a fost o concluzie foarte clară care s-a desprins în toată această perioadă, în cadrul audierilor TAS: există încă multe probleme de arbitraj. V-am mai spus că, din discuția cu președintele Federației Internaționale de Gimnastică, Domnia sa mi-a spus că este la curent cu aceste situații. A propus chiar un sistem de analiză a exercițiilor cu ajutorul inteligenței artificiale. Ne dorim, mai ales la Jocurile Olimpice, să nu mai existe sportivi nedreptățiți, să fie lucrurile foarte clare după evoluțiile din competiții, astfel încât acțiunile ulterioare să nu aducă niciun fel de emoții negative sau stări care, din cauza momentului, sunt confuze sau nu sunt în acord cu realitatea.

Așa cum am spus, este o medalie pentru România, dar este foarte adevărat că, pe de o parte, ne bucurăm, iar pe de alta, suntem triști. Avem două sportive care, după foarte mult timp, pot concura de la egal la egal cu cele mai bune sportive din lume. Știți cu toții cât de aprigă este concurența în gimnastică. De asemenea, se poate vedea că ceea ce spun este foarte adevărat; a fost un concurs cu foarte multă încărcătură emoțională. Un concurs care a început cu proba de bârnă, în care principalele favorite au ratat. După aceea, au urmat băieții la bară fixă, unde au fost ratări foarte mari. Apoi a venit concursul la sol, care, eu cred că, dacă s-ar fi desfășurat în condiții normale de arbitraj, clasamentul ar fi fost evident de la început. În momentul de față avem o decizie, așteptăm să vedem clasamentul final, iar după aceea vom vedea toate datele modificate în clasamentele care se fac aici, la Jocurile Olimpice.

Sunt mai multe discuții acum cu Federația Internațională și cu Federația Română de Gimnastică. Când vom ști exact care este procedura de acordare a medaliei, vom fi anunțați. De aceea am așteptat puțin și nu am făcut declarații imediat, pentru că avem nevoie de toate argumentele pentru a prezenta cazul de la un capăt la celălalt, astfel încât să fie foarte clar pentru toată lumea.

S-ar putea ca Ana să vină la Paris, de aceea v-am spus că nu știu încă care este procedura. Va trebui să contactăm Federația Internațională de Gimnastică pentru a vedea exact cum se va desfășura acest eveniment. Se poate întâmpla mâine, înainte de ceremonia de închidere; nu știu să vă răspund acum, vom afla când va fi momentul, sunt sigur că veți fi informați. Toate canalele sunt deschise, și în momentul în care avem ceva clar, veți afla.

Bineînțeles că îmi pare rău pentru Sabrina, exercițiul ei a fost unul foarte bun, mai bun decât cel din proba pe echipe la sol. Sunt probe video în acest sens. Dacă a primit 13.900 în proba pe echipe, în proba individuală a primit 13.700. Nu fac parte din nicio comisie care să decidă cine este mai îndreptățit să fie pe podium, de aceea avem comisii de regulamente, Tribunalul de Arbitraj Sportiv, și de aceea avem o federație internațională care trebuie să emită un comunicat de presă final.

Este o soluție care, practic, ne aduce în poziția în care eram de la început, aceea în care una dintre sportivele noastre câștigă o medalie de bronz într-un fel sau altul", a spus Mihai Covaliu.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!