Șeful TRAS a explicat cum pot ataca americanii decizia TAS în scandalul din gimnastică: ”Se poate prelungi cu 7-8 luni!”

Jordan Chiles Ana Maria Barbosu Cristian Jura Jocurile Olimpice JO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 12 August 2024, 14:05
Data actualizarii: Luni 12 August 2024, 14:05

Scandalul din gimnastică de la Jocurile Olimpice este departe de a se fi terminat.

Ana Maria Bărbosu a recuperat la TAS medalia de bronz pe care o pierduse pe 5 august la scurt timp după anunțarea rezultatelor finale. În primă instanță, gimnasta încheiase pe locul al treilea cu un punctaj de 13.700 și sărbătorea deja performanța.

Cum pot ataca americanii decizia TAS în cazul Jordan Chiles

După afișarea rezultatelor, americanca Jordan Chiles, care terminase pe cinci, a depus o contesație și a urcat pe podium în locul româncei, care  coborât pe locul patru, în fața Sabrinei Voinea, care a fost depunctată pentru o greșeală care nu a existat.

Ulterior, FRG și COSR au depus memorii la TAS, iar instanța de la Lausanne a decis ca medalia de bronz să revină la gâtul Anei Maria Bărbosu, deoarece contestația americancei a fost depusă după expirarea termenului limită de un minut. Mai precis, antrenoarea Cecile Landi a depășit limita cu patru secunde. În cazul Sabrinei Voinea, TAS a respins apelul fără nicio explicație. Dacă acesta ar fi fost admis, Sabrina ar fi câștigat medalia.

La două zile după verdictul sosit de la Lausanne, Federația Americană de Gimnastică a anunțat că a trimis o nouă probă video care atestă că antrenoarea lui Jordan Chiles nu a depășit termenul limită și ar fi depus contestația după doar 47 de secunde, motiv pentru care americanii sunt deciși să atace decizia TAS.

Cristian Jura, șeful Tribunalului Român de Arbitraj, a explicat că americanii au o singură modalitate prin care pot ataca decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv și anume să facă apel la Tribunalul Federal Elvețian. Federația Americană de Gimnastică poate face apel în termen de 30 de zile, însă Cristian Jura spune că americanii au șanse foarte mici, sub 1%, să aibă câștig de cauză.

Jocurile Olimpice s-au terminat, astfel că Tribunalul ad-hoc creat în interiorul TAS şi-a încheiat şi el activitatea. A început să funcţioneze în prima zi a Jocurilor Olimpice, şi-a terminat misiunea în ultima zi a competiției.

Astfel, singurul lucru pe care pot să-l facă americanii, în temeiul regulamentului Tribunalului ad-hoc, este să meargă la Tribunalul Federal Elveţian. Au un termen de 30 de zile, ce începe să curgă de la publicarea motivării deciziei prin care medalia de bronz i-a revenit sportivei din România.

Dar Tribunalul Federal Elveţian nu mai judecă fondul problemei, va judeca anumite chestiuni legate de procedură. De exemplu, li s-a cerut punctul de vedere tuturor părţilor implicate? Li s-a cerut. A avut jurisdicţie Tribunalul ad-hoc? A avut, evident.

 

La Tribunalul Federal Elveţian, rata de reuşită a acestor recursuri este de sub 1 la sută. Cred că acest caz al Anei Maria Bărbosu se mai poate prelungi cu 7-8 luni”, a spus Cristian Jura pentru Sport pe Surse.

Reacția FRG după ce americanii au anunțat că vor ataca decizia TAS

Prin prezentul comunicat de presă dorim să vă informăm că Federația Română de Gimnastică este la curent cu poziția emisă recent de către Comitetului Olimpic al Statelor Unite referitor la demersurile pe care aceștia doresc să le urmeze.

Federația Română de Gimnastică, alături de partenerii săi, evaluează situația actuală și vă va informa periodic cu privire la acțiunile intrepreinse.

Având în vedere situația juridică sensibilă în care ne aflăm, dorim să vă informăm că poziția noastră va fi transmisă exclusiv prin intermediul comunicatelor de presă. Facem un apel la dumneavoastră în sensul de a înțelege această situație și de a ne acorda liniștea necesară pregătirii următorilor pași pentru a ne susține sportivele la cel mai înalt nivel posibil”, se arată în comunicatul emis de FRG.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!