Victoria Biancăi. O altfel de poveste pe ruta Roman - Tokyo

Victoria Biancăi. O altfel de poveste pe ruta Roman - Tokyo Jocurile Olimpice

Sport.ro vă prezintă azi povestea atletei Bianca Perie-Ghelber (31 de ani), sportiva care și-a propus încă de când a ieșit cu fiica sa, Victoria, pe poarta maternității, să mai ajungă la o ediție a Jocurilor Olimpice. Cu determinare, sacrificiu și antrenamente interminabile, sportiva de la Steaua a reușit să-și îndeplinească visul. 

de Andru Nenciu 

UPDATE 1 august / 6:00 Bianca Perie Ghelber s-a calificat în această dimineață în finala probei de aruncarea ciocanului, după ce s-a clasat pe 7 în Grupa B, cu un rezultat de 71,72 m. Finala va avea loc marți. Celelalte încercări ale elevei Mihaelei Melinte au măsurat 69,78 m și 70,80 m.

--------------------------------------------------------------------------

Bianca Perie (31 de ani), reprezentanta României la Tokyo în proba de aruncarea ciocanului, va participa la cea de-a treia ediție a Jocurilor Olimpice din carieră.

Sportiva din Roman concurează duminică dimineață (4:40) în calificările probei, la o zi după ce fiica sa, Victoria, a împlinit azi șase ani.

Ediția japoneză a competiției celor cinci cercuri are o semnificație specială pentru eleva Mihaelei Melinte, fostă deținătoare a recordului mondial. Când era însărcinată, Bianca Perie și-a făcut o poză-vintage

Bianca Perie-Ghelber: "Viața ți se schimbă când devii mamă"

 

Are 31 de ani, dar pare de-o viață în sport, la cel mai înalt nivel. Bianca Perie-Ghelber e singura cvadruplă campioană mondială de juniori din sportul românesc. Mezină a lotului național la finalul anilor 2000, sportiva descoperită de Lucică Cucoș a făcut rapid pasul spre seniori.

"Parcă sunt două lumi diferite, deși trăiesc în același sport și fac aceeași probă. Viața ți se schimbă când devii mamă, ai alte priorități, dar am încercat mereu să-mi întrețin pasiunea pentru această probă grea, dar frumoasă", spune atleta.

În urmă cu vreo 14 ani, Biancăi îi tresărea inima când citea câteva rânduri despre performanțele sale în publicațiile de profil. Nu existau focurile de artificii de pe rețelele de socializare când își punea la gât medaliile de aur, doar își trimitea mama dis-de-dimineață să-i cumpere cele câteva publicații ale vremii.

"Abia așteptam să ajung acasă, ai mei le au și acum, au o colecție întreagă", continuă atleta de la Steaua. Se bucura când găsea un potop de apeluri în telefon sau când deschidea ferestrele pline de felicitări din Yahoo Messenger 

Acum, timpul se scurge înnebunitor de încet pentru Bianca în Tokyo. A avut o tinerețe aspră, cu perioade lungi de cantonament, în Snagov sau la Slănic Prahova, în salina despre care profesorul Dan Serafim spunea că e un loc ideal pentru aruncători.

În Satul Olimpic din Tokyo, atleta în vârstă de 31 de ani Își sprijină bărbia în palme și își privește prin intermediul smart-phone-ului fiica, Victoria. Când a adus-o pe lume, în urmă cu șase ani, și-a promis și i-a promis că va mai ajunge să concureze la o ediție a Jocurilor Olimpice.

N-a ajuns la prima - Rio de Janeiro -, dar cu ambiție și perseverență a reușit acum o calificare last-minute prin care-și demonstrează că poate juca ambele roluri: de sportivă pe scena Ovalului Magic și de mamă.

"I-am spus Victoriei că ea îmi va da putere să mai prind o ediție a JO"

 

În urmă cu șase ani, de pe poarta maternității Bianca ieșea cu Victora în brațe și cu o dorință mare scrijelită pe un bilețel. Îi șoptea soțului său, Viorel, că are o motivație suplimentară pentru a se mai califica la o ediție a JO și visa. Un zâmbet aprobator al soțului îi oferea o pojghiță de speranță. 

"La o zi după ce am devenit mamă, i-am spus Victoriei că ea îmi va da putere să mai prind o ediție a JO. La doar două luni după ce am născut-o pe Victoria, m-am întors la antrenament. Am încercat, dar a fost greu", spune Bianca Ghelber, cu o voce gâtuită.

Atleta pornea într-o cursă nebună de calificare pentru Rio de Janeiro. Mintea îi dicta că trebuie să urmeze programele obișnuite de pregătire, dar organismul îi spunea să se oprească.

A înțeles cu greu semnalele date de un corp slăbit și a renunțat. "Abia după trei ani am reușit să revin la calitatea aruncărilor de dinainte, să prind din nou încredere, să simt că am putere de a concura", se confesează Bianca. 

Gândurile de revenire nu-i dădeau pace, inima îi bubuia în piept de fiecare dată când urmărea un concurs de aruncări pe laptopul în care-și arhivase toate pozele de pe podiumuri și tot spera.

"Aruncătoarele celebre mă întrebau dacă am greșit vestiarul"

 

A trecut prin focul înfrângerilor la început, dar și-a hrănit apoi moralul cu victorii timide, la concursuri naționale. "Nu mi-am pierdut niciodată speranța, cam asta a fost cheia. Nu a fost ușor când nu-mi mai recunoșteam fostele adversare în vestiarele internaționale. 

Când am făcut pasul în elită, aruncătoarele celebre se uitau la mine și mă întrebau dacă am greșit vestiarul. Se vedea că sunt un copil, dar ușor-ușor am devenit respectată. Acum, sunt multe fete tinere specialiste în această probă grea. A trecut repede timpul și, din mezina concursurilor am devenit componentă a grupului veteranelor. Schimbul de generații, nu poți ține timpul în loc..."

Momentele când fiica i se cuibărește la piept, cu pleoapele grele de somn, îi lipsesc. Dar trage tare la antrenamente pentru că i-a promis Victoriei că va reveni acasă cu o medalie.  

Cu o voce veselă și nerăbdătoare, atleta de la Steaua parcă amestecă secvențele din filmul vieții ei. Trailerul conține imagini din concursuri păstrate și acum pe retină, antrenamente pe o vreme câinoasă, dar mai ales imaginile noi, din noua sa viață.

"Parcă a trecut o viață de când fac atletism, dar nu pot renunța la proba asta, e adrenalină pură. Totul se petrece într-un minut de când intri în cercul probei. Fac cele patru piruete și finalul, lansarea ciocanului", încheie Bianca, pentru www.sport.ro.

Accederea la JO 2020 e pentru Bianca o victorie pe care i-o dedică fiicei sale, Victoria. Dar calificarea în finala de 12 ar căpăta deja alte conotații pentru o mamă care și-a petrecut mai mult de opt luni din an în cantonamente, cu gândul la fiica sa, dar și la visul Tokyo.

- 73,52 m e recordul personal stabilit de Bianca Perie

- 76,07 m e recordul național stabilit de Mihaela Melinte, acum antrenoare a Biancăi

- 4 kilograme cântărește un ciocan în proba feminină 

- E format dintr-o bilă de oțel și dintr-o sârmă de peste 1 m

- 2 metri și 13 cm este diametrul cercului probei de aruncarea ciocanului

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!