Palestina se prezintă la Jocurile Olimpice cu opt sportivi şi cu Gaza în suflet

Palestina se prezintă la Jocurile Olimpice cu opt sportivi şi cu Gaza în suflet Jocurile Olimpice

Opt sportivi palestinieni vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris începând cu 26 iulie. Într-un moment în care războiul face ravagii în Gaza, prezenţa sportivilor va servi drept "platformă" pentru a sensibiliza publicul cu privire la lupte, potrivit oficialilor palestinieni. După nouă luni de conflict, sosirea acestor sportivi, care se antrenează în condiţii precare, este aproape un miracol, relatează AFP.

Pentru a opta oară de la Atlanta, în 1996, Palestina va fi reprezentată oficial la Jocurile Olimpice. Dacă în urmă cu trei ani, la Tokyo au participat cinci sportivi, în această vară vor fi opt la Paris.

"Reprezentarea Palestinei la Jocurile Olimpice de la Paris este deja o victorie", a afirmat ministrul de stat pentru afaceri externe al Autorităţii Palestiniene, Varsen Aghabekian Shahin, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la 14 iulie, la Institutul Francez din Ramallah.

"Plecarea sportivilor noştri pentru Jocurile Olimpice din 2024 vine într-un moment foarte întunecat al istoriei noastre", a adăugat ea. "Voi nu sunteţi doar sportivi, ci şi (...) simboluri ale rezistenţei palestiniene", a insistat ministrul.

"Sportul palestinian a fost puternic afectat de război", a adăugat Nicolas Kassianides, consulul general al Franţei la Ierusalim, în cadrul aceluiaşi eveniment, asigurând că Parisul sprijină sportul palestinian cu un milion de euro în 2024.

Lumea sportului, grav afectată

Infrastructura sportivă a fost în mare parte distrusă în Gaza, în timp ce în Cisiordania ocupată sportul dă bătăi de cap. Potrivit lui Jibril Rajoub, preşedintele Comitetului Olimpic Palestinian, 400 de sportivi, voluntari şi lucrători din domeniul sportului au fost răniţi sau ucişi începând cu 7 octombrie. în teritoriul asediat de Israel.

Potrivit Le Monde, "la 14 noiembrie 2023, doi membri ai echipei naţionale de volei, Ibrahim Qusaya şi Hassan Zuaiter, au murit într-un bombardament asupra taberei Jabalia din Fâşia Gaza". La 18 decembrie 2023, Bilal Abu Samaan, antrenorul echipei naţionale de atletism, a fost ucis într-un raid aerian. În ianuarie 2024, Hani al-Masdar, antrenorul echipei olimpice palestiniene de fotbal, a fost ucis de o rachetă lansată de un avion israelian.

Pentru Jibril Rajoub, sportivii trebuie, prin urmare, să folosească expunerea mediatică oferită de Jocuri ca o "platformă" pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la campania militară a Israelului în Gaza. "Acesta este motivul pentru care trebuie să participăm", a spus el. Cu toate acestea, sportivii palestinieni trebuie să respecte regulile Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) care impun neutralitatea. În conformitate cu Carta olimpică, "niciun fel de demonstraţie sau propagandă politică, religioasă sau rasială nu este permisă în niciun loc de desfăşurare, sit sau altă locaţie olimpică".

Un singur sportiv s-a calificat direct

Aducerea acestor sportivi la Paris a fost o cursă cu obstacole. Doar unul dintre cei opt sportivi palestinieni prezenţi la Jocurile Olimpice s-a calificat conform criteriilor oficiale, ceilalţi şapte primind o invitaţie din partea CIO. Pentru prima dată în istoria delegaţiei palestiniene, Omar Ismaïl (taekwondo) a reuşit să obţină biletul pentru Jocuri direct la turneul asiatic de calificare de la Tai'an (China), fără a fi nevoit să treacă printr-o procedură de wild card. 

"Am visat la acest moment încă de când eram mic. Am fost foarte fericit să mă imaginez la Paris alături de cei mai buni sportivi din lume. Foarte fericit să-mi arăt steagul pe podium", a declarat în aprilie tânărul, care se antrenează în Dubai, pentru RMC Sport.

“Eu îi reprezint pe palestinieni. Sper că tinerii, când mă văd, îşi spun că îşi pot îndeplini visele, că pot lucra la ei înşişi, să fie ca mine sau chiar mai buni decât mine", a adăugat cel care ocupă în prezent locul 61 în lume la categoria sub 58 kg, deşi a recunoscut că "ar prefera să vorbească despre sportul său" decât despre situaţia geopolitică.

Printre sportivii palestinieni invitaţi se numără doi specialişti la 800 de metri, Layla al-Masri şi Mohammed Dwedar. Acesta din urmă a participat deja la Campionatele Mondiale de atletism de anul trecut, de la Budapesta, unde a terminat al nouălea în seria sa. Dar pentru el, important era în altă parte. "Prezenţa mea aici este deja un succes. Am reprezentat Palestina la un campionat important", a declarat pentru Courrier de l'Atlas acest alergător de fond din Jericho.

Participarea pentru un popor întreg

De asemenea, doi înotători palestinieni vor participa la competiţia de la Paris: Valerie Tarazi, la 200 de metri mixt, şi Yazan al-Bawwab, la 100 de metri spate, care a primit şi o invitaţie la Jocurile de la Tokyo din 2021. Născut în Arabia Saudită şi rezident în Dubai, sportivul în vârstă de 24 de ani are familia în Cisiordania. El speră să arate lumii că palestinienii merită "aceleaşi drepturi" ca toţi ceilalţi, după cum a explicat el pentru NBC. Pentru el, participarea la Jocuri înseamnă mult mai mult decât sport, este "un instrument pentru a demonstra lumii că şi noi suntem fiinţe umane".

Conaţionala sa Valerie Tarazi, care are şi cetăţenie americană, intenţionează de asemenea să profite de prezenţa sa la Paris pentru a vorbi în numele populaţiei din Gaza, unde trăiesc multe dintre rudele sale. În timp ce înotătoarea se concentrează asupra Jocurilor Olimpice, ea regretă că nu a putut face mai mult pentru poporul său. "Sunt unul dintre cei mai norocoşi palestinieni pentru că nu sunt acolo, dar în acelaşi timp sunt nefericită pentru că nu pot fi acolo. Este prea periculos", spune ea. "Ne apasă în fiecare zi".

Pregătire dificilă pentru sportivi

La box, delegaţia palestiniană va fi reprezentată de Wassim Abou Sal. În vârstă de 20 de ani, acesta se pregăteşte să devină primul boxer palestinian care participă la Jocurile Olimpice, după ce a primit o invitaţie, şi îşi imaginează deja că va câştiga prima medalie palestiniană. "A fost visul meu de când aveam 10 ani", a declarat el pentru AFP din sala sa de sport din Ramallah, în Cisiordania ocupată. "În fiecare zi, mă trezeam întrebându-mă cum voi ajunge la Jocurile Olimpice."

La categoria uşoară (sub 63 de kilograme), el va participa la primul său meci olimpic la 28 iulie, după ce se va antrena parţial de la distanţă cu antrenorul său Ahmed Harara, stabilit la Cairo, care îi supraveghează pregătirea din Egipt din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de Israel, care îl împiedică să se întoarcă în Cisiordania. "Îl văd doar atunci când călătoresc" pentru turneele internaţionale, a explicat tânărul boxer: "El îmi defineşte programul de antrenament în fiecare zi şi eu mă antrenez în fiecare dimineaţă".

La judo, Fares Badawi va intra de asemenea pe tatami la categoria sub 81 kg. În vârstă de 27 de ani, acesta a participat deja la campionate mondiale şi la turnee importante, precum Grand Slam-ul de la Paris. În sfârşit, la tir, în proba de skeet, Jorge Antonio Salhe, în vârstă de 49 de ani, a fost de asemenea invitat să concureze în culorile Palestinei.

Palestinienii sunt reprezentaţi oficial în CIO din 1995. Până în prezent, ei nu au câştigat nicio medalie olimpică.

news.ro

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!