Reacția sociologului Gelu Duminică despre controversele ridicate de ”Cina cea de Taină” de la Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice 2024 cina cea de taina Gelu Duminica Jocurile Olimpice
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 29 Iulie 2024, 09:59
Data actualizarii: Luni 29 Iulie 2024, 09:59

Jocurile Olimpice 2024 de la Paris au început cu un moment extrem de controversat.

În timpul ceremoniei grandioase de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost reinterpretată celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, ”Cina cea de Taină”. A fost un moment extrem de controversat, care a împărțit întrega lume în două. O parte a aplaudat inițiativa și curajul organizatorilor de a pune în scenă un moment unic, în timp ce alții au fost de-a dreptul revoltați.

Reacția sociologului Gelu Duminică după momentul ”Cina cea de Taină” de la Jocurile Olimpice: ”Libertatea de exprimare artistică este suverană!”

Motivul? În timpul show-ului DJ-ului din Paris, Barbara Butch, au fost invitate mai multe personaje LGBTQ+ și au recreat în mod inedit celebra pictură murală. Îmbrăcați care mai de care mai extravagant, personajele travesti au reprodus ”Cina cea de Taină”, iar momentul nu a fost deloc gustat de publicul creștin.

Sociologul Gelu Duminică a comentat momentul printr-o postare pe rețelele sociale, unde a subliniat că este vorba doar despre o altă viziune a picturii ”Cina cea de Taină”, iar spectacolul de la Jocurile Olimpice nu are nimic de a face cu personajele biblice.

Pentru corectitudine: aseară, la Olimpiadă a fost reinterpretată reprezentarea lui Leonardo da Vinci a momentului biblic ’Cina cea de taină’, nicidecum ultima cina a Fiului cu apostolii. Ultima cină a avut zeci de interpretări făcute de zeci de artiști însă toate nu sunt decât niște interpretări.

Pot înțelege pe cei ce s-au simțit lezați. Îi înțeleg și accept că unele simboluri de-ale lor au fost chestionate. Însă, libertatea de exprimare artistică e suverană.

Dacă am fost ’Charlie’ trebuie să fim de acord și când principiul libertății de exprimare artistică chestionează simbolurile noastre. Nu de alta, însă altfel pervertim principiul.

Later edit: înțeleg că nici măcar nu e vorba de reinterpretare Cinei. Atunci de ce aruncăm cu atâtea lături înspre celălalt?”, a scris Gelu Duminică pe Facebook.

 

Ce au spus organizatorii Jocurilor Olimpice despre momentul ”Cina cea de Taină”

Directorul de comunicare al Jocurilor Olimpice de la Paris, Anne Descamps a reacționat după valul de critici apărut după momentul ”Cina cea de Taină”.

În mod evident, nu a existat niciodată o intenție de a arăta o lipsă de respect față de un grup religios. Din contră, am dorit să arătăm toleranță și comuniune. Dacă oamenii s-au simțit ofensați, ne cerem scuze!”, au spus organizatorii JO 2024.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!