Ce spune un specialist in autoaparare despre salvamontista batuta de interlop! 4 lucruri pe care trebuie sa le faci in asemenea situatii
Tudor Mihaita este antrenor de Arte Martiale. A introdus in Romania in 2003 Gracie Jiu Jitsu, cel mai eficient stil de arte martiale din lume, folosit de forte speciale din SUA, precum US Army, CIA, Navy Seal sau FBI. Este antrenor al clubului Absoluto, cel mai medaliat club romanesc de arte martiale in ultimii trei ani.
Cea mai buna arta martiala nu te poate salva din orice conflict. O tanara, Miruna Inel, a fost batuta brutal intr-un local din Straja (Valea Jiului), de un barbat cunoscut cu antecedente penale, Sorin Palesica. Imaginile difuzate pe posturile de televiziune sau pe internet au oripilat intreaga tara:
"Intrebarea pe care am primit-o a doua zi la cursul de autoaparare a fost “Ce trebuia sa faca fata?”. In primul rand, sunt cateva aspecte esentiale pe care trebuie sa le stii despre orice conflict, care aplicate corect iti pot salva viata." spune Tudor Mihaita.
Acesta a facut o analiza a situatiei din punct de vedere al dinamicii unui conflict (nu si din punct de vedere moral), punctand cateva principii de baza in artele martiale, valabile atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Intelege faza pre-conflict
Un act de agresiune in foarte putine situatii este complet arbitrar: mergi pe strada si cineva care nu te cunoaste te loveste din senin. Este adevarat ca exista si astfel de situatii, dar nu vom insista asupra lor. Ca o scurta paranteza, in aceste situatii atacul se bazeaza pe “elementul supriza”, scopul fiind de cele mai multe ori talharia. In astfel de situatii este foarte greu sa prevezi sau sa actionezi, pentru ca agresorul isi planuieste foarte bine atacul si va actiona fara sa iti arate vreun semn in prealabil al acestei intentii.
Ce se intampla in restul cazurilor, similare cu cel din imaginile video de mai sus? Exista intotdeauna o faza pre-conflict, de cele mai multe ori un conflict verbal. Aceasta poate fi un schimb de replici, o amenintare etc. Va dati seama care este faza pre-conflict vazand clipul? Barbatul sta la masa si este agresiv, dand cu pumnul in masa. Fata i se adreseaza, venind spre acesta. Sunt doua greseli pe care aceasta le face, despre care vom vorbi mai pe larg la punctul 2 si 3: nu escalada conflictul si nu sta in distanta de lovire. Miruna nu tine cont de faptul ca are in fata un barbat agresiv, masiv, cunoscut in zona ca interlop si decide sa nu ia in seama alcoolul consumat de acesta si orgoliul de care el poate da dovada. Mai mult decat atat, dupa ce i se adreseaza, se indreapta spre el, escaladand conflictul. Vine intr-o distanta foarte scurta (noi o numim in cursul de autoaparare “Distanta de lovire”). Dupa o prima lovitura de “dominare” a lui Palesica, fata ramane acolo, fara sa “cedeze”. La foarte scurt timp vine lovitura decisiva. Atentie!, precizez din nou ca articolul nu incearca sa emita valori de judecata: daca Miruna avea dreptate sau nu. Trebuie sa intelegem situatia prin prisma actiunilor posibile si, din pacate, concretizate, ale agresorului.
Distanta de lovire
In orice situatie de pre-conflict incearca sa nu fii in distanta de lovire. Aceasta este distanta la care agresorul te poate lovi. De cele mai multe ori cea mai “lunga” lovitura pe care o poate folosi este lovitura de picior.
autoaparare
Lovitura frontala de picior este una dintre cele mai intalnite lovituri in artele martiale, fiind considerata o lovitura din distanta mare
In plus, cu cat venim mai aproape de un agresor intram in zona lui de confort sau “spatiul personal”. E acea zona care ne face sa ne simtim stanjeniti cand ne aflam in lift alaturi de mai multe persoane. Intrarea in zona de confort a cuiva le da multora o stare de irascibilitate si in unele cazuri o simt ca pe o amenintare.
Distantele de "comfort" in viata de zi cu zi
Atunci cand observi semnele unui pre-conflict incearca sa mentii o distanta cat mai mare intre tine si agresor. Asa cum vom vedea la punctul 4, intotdeauna cea mai buna varianta este sa eviti conflictul. Chit ca asta inseamna sa fugi din acel loc.
Asa cum vedem in imaginea de mai jos, Miruna s-a aflat in faza de pre-conflict in distanta de lovire a agresorului. De altfel, acesta nici nu a fost nevoit sa se ridice in picioare de la masa pentru a o lovi prima data, cu un dos de palma/pumn.
Captura de pe filmarea surprinsa de camerele de supraveghere: prima lovitura pe care agresorul o aplica Mirunei
Captura de pe filmarea surprinsa de camerele de supraveghere: prima lovitura pe care agresorul o aplica Mirunei
Interesant este ca dupa ce o loveste, fata ramane in acceasi zona de confort si agresorul o imbranceste, inainte de a se ridica in picioare si a o lovi violent. Au fost iata doua “semnale”, o prima lovitura “de dominare” si o imbrancire, pana la lovitura decisiva. S-ar fi ajuns la aceasta situatie daca Miruna nu se indrepta spre el? Ar fi ajuns atat de departe cu violenta agresorul, daca Miruna se indeparta la prima lovitura? Nu putem sti, insa e clar ca actiunile fetei nu au fost cele mai potrivite pentru acel moment.
Citeste celelalte 2 principii in continuarea articolului - AICI
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News