Istoria MMA, partea a III-a! Cum a ajuns MMA-ul in toate colturile lumii: Australia, China, Brazilia, Suedia! Care sunt urmatoarele tari pe lista:
► In numele lui Maradona: Napoli - Porto, joi 22:00, IN DIRECT Sport.ro si voyo.ro
Mixed Martial Arts (MMA) a aparut acum 20 de ani prin infiintarea UFC-ului, o promotie care insemna o cusca in care intrau 2 oameni si se bateau fara reguli si fara limita de timp, pana renunta unul. Era voie orice, inclusiv degete in ochi si tras de par! Ideea a fost a familiei Gracie, celebrul clan brazilian care a dezvoltat si popularizat Jiu Jitsu Brazilian in toata lumea. Acestia erau cei mai cunoscuti batausi din Brazilia, o tara in care BJJ-ul si Luta Livre (o alta forma de arta martiala fara reguli) au dus un razboi sangeros in arene timp de zeci de ani de zile.
Helio Gracie, seful familiei, a vrut sa demonstreze intregii lumi eficienta stilului lor, adus in anii '80 in USA. Acestia au reusit ce si-au propus, Royce Gracie, unul dintre cei mai slabi si mai putin atletici membri ai familiei, finalizandu-si toti adversarii timp de 3 gale la rand, devenind cel mai bun luptator din lume la acea vreme.
CITESTE SI: Istoria MMA, partea I: Cum s-a nascut acest sport si care au fost primii campioni!
CITESTE SI: Istoria MMA, partea a II-a: Cum a ajuns UFC-ul sa valoreze 3 miliarde de dolari!
La 20 de ani de la acel moment, UFC a ajuns sa se confunde cu MMA-ul la nivel global, fiind singura promotie gigant din intreaga lume. Sefii companiei au profitat de acest lucru si s-au extins cu promotia in toata lumea, alegand tarile cu potential maxim de incorporare a acestui sport in retelele de TV mainstream.
Prima tinta a americanilor a trebuit sa fie tara vecina, Canada. Expansiunea promotiei s-a bazat foarte mult pe Georges St. Pierre, un canadian care a dus in spate marketingul timp de peste 5 ani de zile! Acesta a devenit un adevarat erou iar canadienii s-au indragostit de UFC.
EUROPA: Anglia, Suedia, Germania
Prima oara cand UFC-ul a trecut oceanul pentru a pune bazele unei piete de desfacere a produsului lor, a fost cand au venit in Europa. Acestia au "omorat" inata in UK atunci cand au cumparat si inchis Cage Rage, devenind singura promotie mare care organizeaza gale in Anglia. Manchester, Newcastle si Londra sunt locatiile preferate, iar englezii lupta mereu cu casa inchisa, chiar la ei acasa. De altfel, Anglia a produs multi luptatori de top, numai daca ne gandim la Michael Bisping, Ross Pearson, Jimmy Manuwa sau Dan Hardy.
Surprinzator sau nu, cel mai bun luptator din istoria Angliei, in MMA, nu este pe aceasta lista, ci se numeste Alistair Overeem. Olandezul s-a nascut in Anglia, la Londra, iar apoi s-a mutat cu familia in Olanda, tara pe care o reprezinta acum, el fiind insa englez, daca luam locul de nastere.
O alta piata mare de deschidere pentru UFC este Suedia. Nordicii au produs multi luptatori bun de-a lungul timpului in sporturile de contact, insa steagul il tine in acest moment Alexander Gustafsson, considerat unul dintre cei mai buni luptatori din lume dupa ce a fost aproape sa ii fure centura lui Jon Jones, numarul 1 in lume in acest moment. Suedezii sunt mult mai calmi fata de englezi, care canta la gale ca la meciurile de fotbal, insa cumpara biletele la galele UFC in cateva ore de cand s-au pus in vanzare.
Nici Germania nu a scapat UFC-ului, insa nemtii nu s-au dovedit a fi un succes atat de mare precum englezii si suedezii, asta si pentru ca MMA-ul in tara lor este la un nivel destul de jos. Pe langa cele 3 tari, UFC-ul incearca sa intre si pe piata din Italia, Spania si Franta, insa lucrurile nu intainteaza asa cum si-ar dori conducerea UFC-ului.
ASIA: China, Japonia, Emirate
Continentul cu cel mai mare numar de locuitori, Asia, nu putea sa scape sefilor UFC. Acestia au acaparat piata din China in 2013, dupa organizarea show-ului The Ultimate Fighter acolo, iar Japonia tinde sa devina urmatoarea tinta importanta. Chiar daca au organizat gale in Japonia, sefii UFC o vad ca pe o nuca tare din cauza concurentei locale cu alte promotii dar si a reticientei japonezilor fata de "occident".
O dovada a faptului ca japonezii nu sunt interesati de galele americanilor este faptul ca cei mai buni luptatori din Japonia au refuzat sa lupte in UFC. Shinya Aoki a declinat ofertele americanilor de mai multe ori, luptand doar in Strikeforce. O alta tara din Asia in care au ajuns americanii este UAE. Arabii chiar au oferit o suma impresionanta de bani pentru a cumpara o parte din actiunile UFC-ului, dupa gala disputata in Abu Dhabi in urma cu mai multi ani. Atunci, Anderson Silva si-a batut joc de adversar in finala, Demian Maia fiind pus si implu batjocorit de un adversar mult mai bun decat el. Prestatia lui Silva ar fi putut sa omoare din start piata din Abu Dhabi, dupa cum a declarat Dana White, insa lucrurile s-au calmat intre timp.
Planurile de extindere ale organizatiei se indreapta acum catre India, o tara cu un potentia mai mic decat vecinele ei, insa o tara cu un numar mare de oameni, iar asta nu poate fi decat un plus pentru UFC, care merge pe principiul "cu cat mai multi fani, cu atat mai bine", singura problema fiind pretul biletelor si puterea de cumparare, tichetele fiind destul de scumpe la o gala UFC.
AMERICA DE SUD: Brazilia si in curand Mexic
Probabil cea mai mare piata de desfacere a UFC-ului, dupa USA, a devenit Brazilia. Cei mai buni luptatori din lume sunt brazilieni iar tara lui Pele a umplut practic stadioanele la primele gale organizate pana acum, formand cozi kilometrice la casele de bilete. Nici sefii UFC-ului nu se asteptau sa aiba un succes atat de mare in Brazilia, insa lucrurile au mers atat de bine incat acestia au inceput sa organizeze unele meciuri mari in Brazilia, desi pana acum singurele locatii erau Las Vegas si Canada, atunci cand lupta Georges St. Pierre.
Expansiunea UFC-ului tinteste acum Mexicul, o tara cu o traditie enorma in sporturile de contact, in special box, insa mexicanilor le lipsesc sportivii din UFC in acest moment. MMA-ul este totusi un sport nou pentru mexicani iar acest lucru se vede. Singurul luptator de origine mexicana ce a ajuns in top este Cain Velasquez, insa acesta reprezinta USA in cusca, facand parte dintr-o familie ce a emigrat in USA atunci cand Cain era mic.
AUSTRALIA
Daca americanii au mers in toata lumea, atunci Australia nu putea sa le scape acestor "colonialisti". Cu o traditie indelungata in K-1 mai ales, acolo unde Ray Sefo si Mark Hunt au scris istorie, australienii le-au urat bun venit americanilor si octogonului lor, umpland pana la refuz arenele.
Si cum americanii "marcheaza" teritoriul cucerit cu cate un show TUF, Australia nu a scapat nici ea. George Sotiropoulos, Soa Palelei, Anthony Perosh, James Te Huna, Mark Hunt dar si Hector Lombard, sunt cele mai tari superstaruri din UFC, care provin din aceasta zona, chiar daca Lombard este brazilian. Acesta este unul dintre cei mai iubiti luptatori din Australia, incepandu-si cariera pe taramul cangurilor.
CITESTE SI: Istoria MMA, partea I: Cum s-a nascut acest sport si care au fost primii campioni!
CITESTE SI: Istoria MMA, partea a II-a: Cum a ajuns UFC-ul sa valoreze 3 miliarde de dolari!
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News