Lupta la sol din MMA, explicata pe intelesul tuturor! Care sunt cele mai intalnite pozitii si finalizari si cum se executa! VIDEO

Lupta la sol din MMA, explicata pe intelesul tuturor! Care sunt cele mai intalnite pozitii si finalizari si cum se executa! VIDEO Kombat

Lupta la sol in MMA este total diferita de cea in picioare si asta dintr-un motiv simplu. Daca in picioare oricine poate da cu pumnul si tine garda sus cat de cat, la sol, daca nu stii ce faci, e ca si cand te-ai bate in picioare cu mainile legate la spate.

Lucrul acesta a fost demonstrat de Royce Gracie in primele UFC-uri, atunci cand a finalizat la sol in cateva minute adversari mult mai mari si mai grei decat el. Eficienta grapplingului este atat de mare incat uneori nu este nevoie sa iti lovesti adversarul pentru a-l pune la somn cu o tehnica strangulatorie sau pentru a-i rupe o mana sau un picior.

Un alt aspect important al luptei la sol este "controlul" asupra adversarului, iar acesta se face aplicand presiune cu greutatea propriului corp asupra adversarului. De asemenea, controlul este cu atat mai bun cu cat unul dintre luptatori se afla intr-o pozitie dominanta, acolo unde miscarile adversarului sunt limitate.

Pozitiile de baza: Garda, Demigarda, Control Lateral, Control Deasupra (Mount) si Control Spate

 1. Garda  - in aceasta pozitie cel de deasupra are sanse minime de a-si finaliza adversarul cu o tehnica de grappling insa are avantaj in ceea ce priveste loviturile. Cel de dedesubt nu poate lovi eficient dar are o gama variata de atacuri sau inversari la dispozitie, putand sa isi foloseasca si bratele si picioarele.

 2. Demigarda  - este jumatate de garda, luptatorul de deasupra avand doar un picior intre picioarele adversarului, si nu ambele picioare si soldurile, ca in cazul garzii inchise. Pozitia este foarte buna pentru cel de deasupra sa trimita lovituri pentru ca isi poate tine adversarul pe loc cu piciorul prins de acesta intre picioare, dar nu este o pozitie foarte buna pentru a ataca finalizari pe maini sau pe gat. Pentru cel de pe spate pozitia este buna pentru a incerca sa inverseze pozitia dar este periculoasa pentru ca te expune loviturilor de pumn. De asemenea, pentru cel de jos, pozitia este foarte periculoasa in cazul tranzitiilor spre alte pozitii, putand aparea mai multe "capcane", adica strangulari sau prize pe brate.

 3. Controlul Lateral - desi este o pozitie foarte buna in grappling, in MMA controlul lateral nu este cea mai folosita pozitie. De obicei se cauta pozitia de crucifix (foto) care ofera o sansa buna de a castiga meciul prin TKO, dar finalizarile sunt destul de rare si asta pentru ca adversarul are foarte multe iesiri la dispozitie. De obicei controlul lateral este folosit pentru a stabiliza pozitia dupa depasirea garzii (sportivul de sus a trecut de picioarele celui de jos) si pentru a avansa in pozitii mai dominante, control deasupra sau spate.

 4. Control Deasupra (Mount)  - pozitia este stabilita atunci cand luptatorul de deasupra este "calare" peste cel de jos, cu ambii genunchi pe sol. Este o situatie foarte buna de control iar de obicei din aceasta pozitie urmeaza TKO-ul pentru ca luptatorul de jos are sanse foarte mici de a se apara de loviturile adversarului.

 5. Controlul Spate  - este cea mai periculoasa pozitie la sol si asta din doua motive. In primul rand ca nu te poti apara de loviturile adversarului (prima poza), fiind cu spatele la el si in al doilea rand ca ii ofera acestuia o pozitie foarte buna de a ataca cea mai intalnita strangulare la sol, Rear Naked Choke-ul, adica strangularea de la spate.

La controlul spate sunt foarte importante picioarele, care vin ca niste carlige in interiorul coapselor adversarului, ajutand la mentinerea pozitiei si a controlului asupra adversarului.

 

    Principalele tehnici la sol  

 

   Luxari pe brate   

 Armbar 

Este cea mai des intalnit tehnica de finalizare la sol in MMA si asta datorita faptului ca se poate executa din aproape orice pozitie la sol. Armbar-ul inseamna hiperextensia incheieturii cotului si poate fi executata in mai multe feluri, in functie de pozitia din care se incearca finalizarea.

Cea mai des intalnita forma este armbar-ul din garda dar finalizarea mai apare si din control deasupra, control lateral sau din diferite tranzitii intre pozitii. Unii dintre luptatorii care au facut tehnica celebra sunt Rodrigo Nogueira, cu 11 victorii prin Armbar in cariera si Fedor Emelianenko, cel care are nu mai putin de 6 meciuri castigate prin acest procedeu.

Armbar din control lateral

Armbar din tranzitie

Tehnica se apara cel mai usor prin preventie, fiind atacata de cele mai multe ori in urma unei greseli a unuia dintre luptatori. Metodele de a iesi din aceasta tehnica sunt diverse insa cele mai "corecte" sunt impachetarea adversarului, pentru a-l impiedica pe acesta sa extinda bratul, sau rotirea si indoirea bratului in exterior, pentru a scapa de presiunea exercitata asupra cotului.


 

Kimura 

Denumita dupa unul dintre cei mai buni judoka din toate timpurile, Masahiko Kimura, tehnica este de fapt un ude-garami inversat din Judo, insa procedeul i-a luat numele japonezului. Tehnica exercita o forta deosebita atat asupra cotului, cat si asupra umarului, in functie de felul in care se pune presiune de cel care ataca prin aceasta tehnica.

Kimura a fost facuta celebra mai intai de cel caruia i-a luat numele, care l-a prins in aceasta finalizare pe marele Helio Gracie, inventatorul Jiu Jitsului Brazilian, despre care se spunea ca este invincibil la sol. Un alt episod la fel de cunoscut este cel in care nepotul lui Helio, Renzo Gracie, a suferit o fractura de cot foarte urata in urma unei tehnici Kimura aplicata de un alt japonez, Sakuraba, cel care a devenit celebru dupa ce a invins mai multi membri ai familiei Gracie in meciuri de MMA.

Sakuraba vs Renzo

Cea mai buna metoda de a apara Kimura este prin intinderea bratului si scaparea din priza adversarului, care este una destul de incomoda, finalizarea aparand in majoritatea cazurilor in control lateral sau in garda.

 Americana 

Este o tehnica similara ca principiu cu Kimura insa frecventa ei este multa mai redusa din cauza usurintei cu care se apara, extinderea bratului sau executarea unui pod in directia opusa adversarului fiind de cele mai multe ori de ajuns pentru a iesi din finalizare.

   Strangulari   

 

 Rear Naked Choke 

Este cea mai des intalnita strangulare in MMA si asta pentru ca vine dintr-o pozitie de control foarte buna si anume din control spate. Strangularea a fost facuta celebra de Royce Gracie, care a castigat majoritatea luptelor de la inceputul UFC-ului prin Rear Naked Choke, demonstrand superioritatea si eficienta BJJ-ului asupra altor forme de arte martiale.

Tehnica se executa in mai multe feluri insa varianta clasica inseamna introducerea unui antebrat sub gatul adversarului, pana acesta ajunge in "V"-ul format de antebrat si brat. Palma se prinde de bicepsul celeilalte maini, a carei palma se duce in spatele capului adversarului. Chiar daca pare complicat, tehnica se executa foarte usor odata ce este invatata dinamica.

Sansele de aparare din aceasta strangulare sunt foarte mici odata ce adversarul a prins priza finala.



 Ghilotina 

O alta tehnica strangulatorie este Ghilotina. Aceasta este intalnita in special in cazul intrarilor la picioare pentru takedown, atunci cand luptatorii isi expun gatul unei astfel de tehnici.

Ghilotina are mai multe variatii insa in principiu inseamna prinderea capului adversarului la subrat, cu un antebrat bagat sub gatul acestuia. Un luptator care a facut celebra aceasta tehnica este Cody McKenzie (foto jos), care are nu mai putin de 11 din cele 14 victorii prin ghilotina!

Apararea la ghilotina este destul de complexa si se face in functie de felul in care finalizarea este executata, putand insemna sa iti impingi capul la subratul adversarului, sa tragi de mainile acestuia sau sa iti rasucesti capul. Principiul de baza este sa scapi de presiunea exercitata de adversar asupra gatului si sa il duci pe acesta intr-o pozitie in care sa nu poata pune forta maxima pe finalizare.

 Triunghiul 

Tehnica se poate executa in doua feluri, cu picioarele si cu bratele, cele doua avand insa acelasi principiu si anume exercitarea de presiune pe o parte si pe cealalta a gatului.

Mai des intalnit este triunghiul cu picioarele, in special din garda, acolo unde unul dintre luptatori speculeaza lipsa de postura a adversarului. Finalizarea este foarte eficienta in special impotriva celor proveniti din lupte libere din cauza obiceiului acestora de a se lasa pe adversar in loc sa faca postura din garda.

Iesirea din triunghi se realizeaza facand postura si punand presiune pe gleznele adversarului, iar in cazul in care triunghiul este inchis complet apararile difera insa sansele de iesire din triunghi sunt foarte mici. Triunghiul este insa o tehnica capricioasa care nu li se potriveste celor cu picioarele scurte si nici celor de la categorii mari de greutate, fiind nevoie de o mobilitate destul de mare a soldurilor.

 Neck Cranks 

Aceste tehnici reprezinta fortarea gatului in mai multe directii, fie ca este vorba de zona laterala sau de cea cervicala. Neck Crancks-urile provin de obicei din tentative de strangulari executate gresit, ce pun presiune pe coloana in loc sa exercite presiune asupra cailor circulatorii sau respiratorii, provocand o durere foarte mare ce poate duce la o accidentare serioasa.

Aceste tehnici pot duce foarte usor la accidentari atunci cand adversarul nu renunta si nu bate, insa sunt destul de usor de aparat, neavand o baza tehnica de executie, fiind in principiu o pozitie din care se exercita foarte multa forta asupra gatului.

 

 

   Luxari pe  picioare   


  Heel Hook 

Cea mai des intalnita finalizare pe picioare dar si cea mai periculoasa tehnica per total din lupta la sol este Heel Hook-ul, sau carligul pe calcai, in traducere libera. Acesta inseamna torsiunea genunchiului prin blocarea acestuia si actionarea unei forte pe calcaiul adversarului, tehnica avand sanse mari sa duca la o accidentare din cauza faptului ca actioneaza direct pe ligamente si nu pe oase sau muschi, iar adversarul nu simte nicio durere pana cand nu se rup ligamentele.

Un sportiv celebru pentru tehnicile pe picior este Rousimar Palhares, care a si fost dat afara din UFC pentru ca tragea prea mult de calcai chiar si dupa ce arbitrul oprea meciul, accidentand mai multi adversari.


 Knee Bar 

Tehnica este de asemenea una brutala, insemnat pentru picioare cam acelasi lucru pe care il semnifica armbar-ul pentru brate. Knee-bar-ul pune presiune pe genunchi, hiperextinzand incheietura pana in momentul in care aceasta se da peste cap.

Un exemplu celebru de Knee-bar a fost in meciul dintre Frank Mir si Brock Lesnar, atunci cand Mir, unul dintre cei mai buni luptatori la sol din istoria MMA-ului, aproape ca i-a rupt piciorul lui Brock Lesnar.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!