ANALIZA / Caracatita lui Orban. Guvernul maghiar a bagat zeci de milioane de euro in echipe de fotbal din alte tari, printre care si Romania

ANALIZA / Caracatita lui Orban. Guvernul maghiar a bagat zeci de milioane de euro in echipe de fotbal din alte tari, printre care si Romania Superliga

Fondurile de la Budapesta au ajuns in toate tarile din Europa de Est in care exista o cat de mica minoritate maghiara.

Conform atlatszo.hu (watchdog ONG si publicatie online de investigatie, colaborator al Rise Project), incepand cu 2013, guvernul maghiar a investit din propriul buget aproximativ 50 milioane de euro in teritorii externe unde locuiesc comunitati maghiare importante - Slovacia (districtele Komarno si Dunajska Streda), Romania (Tinutul Secuiesc) si Serbia (Vojvodina). Fondurile au fost canalizate prin Federatia de Fotbal din Ungaria (MLSZ / Magyar Labdarugo Szovetseg) si prin Bethlen Gabor Fund (BGA), o extensie a statului ungar prin care acorda ajutor financiar etnicilor maghiari din tarile vecine. Din cei aproape 50 de milioane de euro s-au construit 4 stadioane, mai mult de 15 terenuri de antrenament si 4 cladiri.

De asemenea, aceeasi sursa scrie ca mai mult de 25 milioane de euro au ajuns sau urmeaza sa ajunga, la cluburi si academii din Croatia (Cantonul Osijek-Baranja), Slovenia (Prekmurje / Muravidek) si Ucraina (Zakarpattia Oblast). Si aceste fonduri au fost transferate tot prin intermediul MLSZ si BGA, iar banii au fost folositi pentru a plati constructia unui stadion, a mai mult de 10 terenuri de antrenament si a 3 cladiri noi.

Banii investiti par sa dea rezultate, din moment ce Sepsi OSK ocupa locul 4 in Liga 1 din Romania, are sanse foarte mari sa se califice in play-off si sa atace o calificare in cupele europene, iar ambitia declarata a oficialilor clubului covasnean e sa castige titlul de campioana in anii urmatori. De asemenea, NK Osijek ocupa locul secund in 1.HNL (L1) din Croatia, DAC Dunajska Streda se afla pe locul 2 in SuperLiga (L1) din Slovacia, FK TSC Backa Topola ocupa pozitia a 3-a in liga secunda din Serbia si are mari sanse sa promoveze in SuperLiga, iar NK Nafta Lendava are si ea sanse sa promoveze in prima liga slovena la finalul acestui sezon. Zecile de milioane de euro venite din Ungaria risca sa sugrume niste cluburi si campionate care se zbat din ce in ce mai mult in saracie si coruptie, pentru ca guvernul maghiar sa-si poata demonstra superioritatea la nivel regional.
 


ROMANIA

 

In Transilvania, totul a inceput in 2013, cand Zoltan Szondy, presedintele lui FK Csikszereda a cerut fonduri Departamentului de Afaceri Nationale din cadrul Ministerului pentru Afaceri Publice si Justitie din Ungaria. Cinci ani mai tarziu, la Miercurea Ciuc s-a inaugurat Csikszereda Academy, in prezenta lui Lorinc Meszaros, presedintele Puskas Ferenc Football Academy (PFLA) si a lui Tunde Szabo, adjunctul ministrului sportului din Ungaria. FK Csikszereda a primit 4 milioane de euro din partea BGA pentru marirea capacitatii si renovarea tribunei stadionului local si pentru un internat, dar si 1,5 milioane de euro pentru doua terenuri de antrenament si pentru acoperirea costurilor de operare. Alte fonduri, 5,6 milioane de euro, au venit din partea federatiei maghiare, pentru constructia a 3 terenuri de antrenament si pentru costuri de operare. In total, clubul si academia din Miercurea Ciuc au primit 11,1 milioane de euro, fiind in acelasi timp sponsorizate de compania de stat care opereaza loterie maghiara. In aceste conditii, eliminarea lui Dinamo din Cupa Romaniei de catre FK Csíkszereda nu mai pare intamplatoare, din moment ce clubul de Liga 3 pare ca dispune de o infrastructura mai buna si de un buget mai bogat decat unul dintre cele mai titrate cluburi din Liga 1.

Un alt club din Romania, care a primit bani in ultimii ani de la guvernul maghiar, este Sepsi OSK Sf. Gheorghe, respectiv 6,19 milioane de euro. Conform sursei citate, compania care opereaza Sepsi OSK are conexiuni cu Karoly Varga, un fost partener de afaceri al lui Lorinc Meszaros. De asemenea, 51% din club este detinut de Hodut Rom SRL, o filiala a companiei maghiare Hodut Kft., o societate de constructii specializata in constructia de drumuri, al carui beneficiar final in Ungaria ar fi acelasi Karoly Varga. Banii au fost destinati construirii unei noi baze de antrenament, a unei noi cladiri de birouri si a unui stadion modern cu 7.000 de locuri, a carui constructie urmeaza sa inceapa in acest an. Tot in Sfantul Gheorghe a fost renovata vechea arena, de doar 4.000 de locuri, pentru a se putea juca meciurile din Liga 1 in oras, dar aceasta este detinuta de statul roman, iar libertatea de actiune e limitata. Noul stadion a fost proiectat de compania maghiara Fejer Tervezo es Mernokiroda Kft., o subsidiara a Fejer-B.A.L. Zrt., detinuta de copiii lui Meszaros. Terenul privat unde se va construi noua arena este detinut de Hodut Rom SRL.
 


SLOVACIA

In sudul Slovaciei, 3 cluburi de fotbal au primit peste 18 milioane de euro de la guvernul maghiar. DAC Dunajska Streda este detinut de influentul om de afaceri Oszkar Vilagi, prieten cu Viktor Orban inca din anii ’90, CEO al rafinariei petroliere Slovnaft, membru in Consiliul de Administratie al companiei MOL si detinatorul unor pachete de actiuni ale unor companii importante din industria alimentara. In 2014, Vilagi a cumparat clubul DAC si a primit de la guvernul maghiar, in anii urmatori, 7,42 milioane de euro, bani cu care a construit o baza sportiva ce se intinde pe 18 hectare si are 10 terenuri de antrenament, dintre care 2 incalzite, si multe alte facilitati moderne. Stadionul local a fost reconstruit, intre 2016 si 2019, iar o mare parte din bani a venit din partea companiei maghiare MOL.

Un alt club care a primit bani este KFC Komarno, ocupanta locului 4 in liga secunda slovaca. Aceste este detinut de Attila Cziria, fost candidat la postul de primar din partea unei coalitii de partide ale etnicilor maghiari si un colaborator al lui Viktor Orban. Clubul a primit, incepand cu 2014, 5,57 milioane de euro pentru reconstructia stadionului (lucrarile au fost intarziate pentru ca arena din Komarno este detinuta de statul slovac, iar autoritatile au aprobat greu, abia la finalul anului trecut, concesionarea sa pentru 20 de ani) si alti 433.000 de euro pentru costurile de operare ale Revkomarom Sports Academy.

In vara anului 2017, au mai fost alocati de la bugetul de stat 31 de milioane de euro clubului Diosgyori VTK, dintre care 4,6 milioane de euro ar urma sa fie cheltuiti pentru infiintarea unei academii de juniori in Rimavska Sobota, in sudul Slovaciei. Lucrarile nu au inceput inca, iar proiectul a devenit controvesat din punct de vedere politic, consilierii locali slovaci si presa acuzand deja ca prin acesta se doreste "maghiarizarea orasului".
 


SERBIA


Pana la finalul anului trecut, autoritatile maghiare au cheltuit aproximativ 14 milioane de euro pentru a finanta cluburi din Vojvodina. Federatia maghiara a dat bani clubului FK TSC Backa Topola, al carui fost presedinte si actual sponsor principal este milionarul Janos Zsember, un apropiat al lui Viktor Orban. Bani sunt folositi pentru renovarea stadionului din Topola, pentru constructia terenurilor de antrenament si a unei academii de juniori, dar si pentru acoperirea costurilor de operare. Internatul si cladirea de birouri au fost inaugurate recent de insusi Orban.
 


CROATIA


La inceputul lui 2016, Lorinc Meszaros a cumparat clubul de fotbal NK Osijek, aflat acum pe locul secund in clasamentul 1.HNL, prima liga din Croatia. Imediat, acesta a primit din partea guvernului maghiar suma de 3,1 milioane de euro pentru echipa de seniori, apoi i-au mai fost transferati inca 3,1 milioane de euro pentru a dezvolta academia de juniori. Baza de pregatire se va intinde la final pe 15 hectare si va dispune de 8-10 terenuri de antrenament, dintre care unul ar urma sa fie acoperit si sa aiba o tribuna de 3.500 de locuri.
 


SLOVENIA

 


O alta academie de juniori din Slovenia a primit suma de 5,9 milioane de euro, tranzactia facandu-se, conform atlatszo.hu, prin intermediul unei asociatii care are legaturi cu omul de afaceri Gabor Vegh, patronul si presedintele clubului maghiar Zalaegerszegi TE (Liga 2) si un apropiat al aceluiasi Lorinc Meszaros. De altfel, compania lui Vegh, Pharos 95, a construit baza de la Felcsut (orasul in care a copilarit si a jucat fotbal la nivel de amatori Viktor Orban), unde se pregateste si joaca Puskas Akademia FC, condusa de insusi Meszaros.


De asemenea, NK Nafta Lendava, locul 6 in liga secunda slovena, a primit initial 1,9 milioane de euro prin intermediul asociatiei Muravideki Magyar Onkormanyzati Nemzeti Kazasseg (MMONK) a etnicilor maghiari din Prekmurje. Ulterior, Vegh a devenit presedinte al clubului, in vara lui 2017, la putin timp dupa ce guvernul maghiar i-a mai dat, prin intermediul MLSZ, 4 milioane de euro. Banii au fost investiti in principal in academia de juniori, pentru constructia unei baze sportive, care include 3 terenuri de iarba, 1 teren pentru beach soccer si mai multe cladiri cu sala de forta si birouri.
 


UCRAINA

In Ucraina, banii nu au fost investiti direct, din cauza relatiilor diplomatice foarte tensionate dintre cele doua tari (guvernul de la Budapesta il acuza pe cel ucrainean de incercare de deznationalizarea a comunitatii maghiare si incearca sa blocheze cooperarea Kievului cu NATO, in timp ce Ucraina acuza tara vecina ca ii incalca suveranitatea si ca incearca sa provoace tensiuni), ci prin intermediul Varda SE, o asociatie afiliata clubului maghiar de fotbal Kisvarda FC, care trebuia sa opereze o academie la Mukachevo. Aceasta a primit 8,2 milioane de euro prin intermediul MLSZ, dar, din cauza neintelegerilor cu autoritatile locale ucrainene, va fi construita cel mai probabil la Dertsen (terenuri fotbal, internat si alte cladiri), Uzhhorod (renovarea stadionului local Avangard) si Serednie (un teren de fotbal, internat). 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!