ANALIZA // Cele 5 mize ale calificarii in play-off. De ce e atat de important sa ajungi intre primele 6 din Liga 1

ANALIZA // Cele 5 mize ale calificarii in play-off. De ce e atat de important sa ajungi intre primele 6 din Liga 1 Superliga

CFR Cluj, FCSB, Craiova, Astra si Sepsi sunt deja calificate in play-off, iar Botosani, Viitorul si Poli Iasi se lupta pentru ultimul loc la "masa bogatilor".

1. Bani mai multi din drepturile tv
In acest moment, lupta se da in principal pentru diferentele in privinta banilor incasati din drepturile TV. In acest sezon, campioana va primi 3.7 milioane de euro, vicecampioana - 3.5 milioane euro, iar ocupanta ultimei pozitii a podiumului va incasa 3.3 milioane de euro. Celelalte 3 echipe calificate in play-off vor lua, in ordine, 3 milioane de euro, 2.8 si 2.6 milioane de euro. Campioana play-out-ului va primi 2.4 milioane de euro, urmatoarele clasate trebuind sa se multumeasca cu 2.2, 2.1, 2, 1.8, 1.7, 1.5 si 1.5 milioane de euro.

Desi diferenta de bani castigati pentru ocuparea locului 6, ultimul din play-off, si primele 3 pozitii din play-out este de doar 200.000, 400.000, respectiv 500.000 de euro, aceasta suma poate reprezenta fondul de salarii de la 3 luni pana la jumatate de an. Daca pentru CFR Cluj, FCSB sau Craiova sumele nu sunt absolut necesare pentru supravietuire, celelalte cluburi au drepturile tv ca principala sursa de finantare, ponderea acestora in bugetul anual sarind la peste 50% in cazul a jumatate dintre competitoare, cu Gaz Metan campioana la acest capitol (> 80%). In conditiile in care majoritatea cluburilor din Liga 1 au un plafon salarial lunar total cuprins intre 60.000 si 100.000 de euro, cateva locuri mai sus sau mai jos in clasamentul final al Ligii 1 poate reprezenta diferenta dintre normalitate, supravietuire, austeritate, insolventa sau faliment.

2. Calificarea in play-off iti poate aduce prieteni bogati
In ultimele sezoane, oamenii de fotbal si jurnalistii au acuzat ca unele echipe sunt dorite in play-off pentru ca ar face parte din sferele de influenta ale diverselor cluburi care s-au luptat pentru titlul de campioana. In teorie, ai mai multe sanse sa castigi campionatul, daca ai mai multi "aliati" in play-off, care joaca "la relanti" cu tine si isi dau viata pe teren ca sa-ti incurce rivalele. Contracandidatele la suprematie in Liga 1 s-au acuzat intre ele ca folosesc transferurile supraevaluate pentru a ascunde pretul "serviciilor" si au condamnat numeroasele zvonuri despre fotbalistii doriti de echipele puternice chiar inaintea partidelor importante. Pentru majoritatea echipelor romanesti, care supravietuiesc greu de la un sezon la altul, sa vanda un jucator mediocru pentru cateva sute de mii sau chiar milioane de euro si sa-si asigure un buget echilibrat pentru editia viitoare de campionat, in detrimentul fair-play-ului, al rezultatelor sportive si al respectului pentru fani, pare sa fi devenit regula si nu exceptia.

3. Cota mai buna de transfer pentru fotbalisti
In Liga 1 exista doar 2-3 cluburi care vand fotbalisti in strainatate pe sume mari si inca 2-3 care ii dau pe sume decente, aproape toate calificate an de an in play-off. Daca celelalte echipe vor sa ocoleasca mijlocitorii, sa nu-si vanda fotbalistii acestora pe sume ridicole si sa pastreze intregul profit, nu pot face acest lucru decat daca se califica in play-off si daca termina pe un loc decent. Fotbalistii fara o cota mare, construita prin evolutii personale bune (de preferat si cu selectii la loturile nationale) si rezultate notabile ale echipei sale, nu mai pot fi transferati pe sume decente nici macar la echipe din spatiul ex-sovietic, Europa de Est sau Orientul Mijlociu. Locul pe care se afla echipa de la care te transferi ajuta si la negocierea unor salarii mai mari, din moment ce ai o alta "greutate" ca fotbalist, daca echipa ta tocmai a terminat sezonul pe locul 3-4 sau a esuat pe 10-12.

4. Interesul pentru meciuri e mult mai mare
Sumele incasate din vanzarea de bilete, abonamente, materiale promotionale si publicitate sunt mult mai mici in play-out, asa cum au constatat cei de la Dinamo in sezonul trecut. Fara meciuri cu miza impotriva unor echipe ca FCSB, CFR Cluj, Craiova, Viitorul sau Astra, interesul pentru partide scade si incasarile se injumatatesc, in cel mai bun caz. Fara incasari care sa acopere macar costurile de organizare ale partidelor, atunci clubul trebuie sa acopere aceste cheltuieli din bugetul de salarii sau din cel al academiilor, care duce la scaderea calitatii lotului. Se ajunge astfel la un cerc vicios, din care unui club care rateaza cateva sezoane consecutive calificarea in play-off ii este tot mai greu sa iasa.

5. Fara play-off, adio cupe europene
Fara calificarea in play-off, nu ai sanse sa te califici in grupele cupelor europene. Cele 3 competitii europene (Champions League, Europa League si UEFA Super Cup) au in actualul sezon un buget cumulat de 3.25 miliarde de euro, din care 2.55 miiarde de euro este suma neta impartita cluburilor participante (CL - 2.04 miliarde euro / EL - 510 milioane euro). O calificare in grupele Champions League este foarte greu de indeplinit acum de un club romanesc, dar poate aduce completarea bugetului pentru 3-4 sezoane. O calificare in grupele Europa League este mult mai la indemana si aduce si ea sume substantiale: 2.92 milioane euro pentru calificare, 570.000 euro pentru fiecare victorie si 190.000 euro pentru fiecare egal, 1 milion euro pentru castigarea grupei, 500.000 euro pentru locul doi in grupa, 500.000 pentru calificarea in "16-imile" competitiei, o suma conform "coefficient ranking" (in functie de coeficientul echipei, intre 71.430 euro si 3.42 milioane euro), o suma conform "market pool" (168 milioane euro, impariti dupa coeficientul tarii / in 2017, FCSB a primit 2 milioane de euro), o suma conform "solidarity payments" (pentru dezvoltarea academiilor / Turul I preliminar - 240.000 euro, Turul II - 260.000 euro, Turul III - 280.000, Play-off - 300.000 euro). Deci, la un calcul simplu, o echipa romaneasca calificata in grupele Europa League poate incasa de la 5 pana la peste 10 milioane de euro, doar din premiile date de UEFA.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!