ANALIZA / Cui i-e frica de Regula U21? Cine vrea trofee si sa ramana in Liga 1 trebuie sa bage bani in juniori
Daca pana acum Regula U21 se mai putea "dribla", incepand cu sezonul viitor cluburile chiar vor trebui sa investeasca in juniori si sa promoveze jucatori tineri.
In august 2018, Comitetul de Urgenta al FRF a validat modificarea Regulii U21. Daca pana la finalul acestui campionat regula prevede obligativitatea unui singur jucator sub 21 de ani in echipa de start, din sezonul 2019-2020 cluburile din Liga 1 vor trebui sa aiba printre titulari minim 2 jucatori tineri, iar cel putin unul sa ramana pe teren pe toata durata partidei. De asemenea, tot incepand din sezonul viitor, lotul inregistrat de 25 de fotbalisti trebuie sa aiba in componenta macar 8 fotbalisti formati la nivel national si 2 formati la nivel de club.
Incepand cu sezonul 2020-2021, ponderea trebuie sa ajunga obligatoriu la 8 fotbalisti formati la nivel national si 4 formati la nivel de club. O alta reglementare prevede ca cluburile sa detina si o echipa de juniori U16, care sa fie angrenata intr-o competitie organizata sub egida FRF. La finalul anului 2018, FRF a decis ca echipele de Liga 2 trebuie sa aiba si ele 2 jucatori sub 20 de ani in primul "11" si nu 3 fotbalisti U22, ca pana acum.
Pentru echipele de Liga 1, vestea nu e tocmai buna, din moment ce multe dintre ele au eludat in ultimele doua sezoane politica FRF de a intineri efectivul de jucatori de la nivelul primei divizii si de a furniza un numar mult mai mare de jucatori pentru echipa nationala U19 si pentru cea de tineret. Multe cluburi nu au inteles ca urmeaza o schimbare profunda a strategiei fotbalului romanesc si ca trebuie sa faca un efort pentru a dezvolta academii performante, asa ca au preferat sa mearga in continuare pe mana fotbalistilor maturi sau chiar batrani, de cele mai multe ori straini care nu si-au mai gasit angajamente decente in campionate mai bogate, si au introdus printre titulari un singur jucator U21, cat sa nu fie sanctionate cu pierderea meciului la "masa verde".
Desi, teoretic, majoritatea cluburilor au acum in lot jucatorii U21 necesari pentru a se incadra in noul format cu 2 jucatori tineri titulari, trebuie tinut cont ca multi dintre acesti fotbalisti nu vor mai fi eligibili pentru convocarea la nationala de tineret din vara lui 2019. De asemenea, desi majoritatea jucatorilor tineri au fost folositi la limita varstei de 21 de ani, ei nu au fost considerati niciodata oameni de baza in echipele lor, capabili sa faca fata cu brio la nivelul Ligii 1, asa ca multi antrenori i-au privit mai degraba ca pe un handicap, nu ca pe o investitie pe termen lung.
O alta problema este cresterea numarul minim necesar de jucatori tineri aflati in lot pentru ca un club sa fie absolut sigur ca nu va avea surprize neplacute de-a lungul unui sezon. Daca pana acum multe echipe preconizau ca 2-3 jucatori decenti U21 sunt de ajuns ca sa fie respectat regulamentul, din sezonul urmator fiecare antrenor va trebui sa dispuna la fiecare meci de 5-6 fotbalisti sub limita de varsta, pentru a se putea face si schimbari tactice, si a se inlocui jucatorii obositi si accidentati. Asa ca impactul asupra loturilor va fi major: multi jucatori trecuti de 30 de ani vor fi pusi pe liber si se vor orienta probabil spre echipe din esaloanele inferioare, in timp ce tinerii cu meciuri in Liga 2 si Liga 3 vor fi "vanati" de cluburile de Liga 1. Probabil ca si salariile jucatorilor tineri vor creste si nu vor mai fi multumiti cu remuneratiile lunare de 3-400 de euro incasate acum.
Daca Viitorul sta excelent la acest capitol si nu va avea nici cea mai mica problema sa alinieze si 4-5 titulari sub 21 de ani, nu doar 2 cat cere regulamentul, alte cateva echipe (FCSB, Dinamo, Craiova, Sepsi, CFR Cluj) se vor adapta si ele relativ usor din moment ce au multi jucatori tineri imprumutati in primele doua divizii si dispun si de academii decente. Celelalte echipe, care s-au multumit sa fie la limita regulamentului in ultimele doua sezoane, se vor gasi intr-o situatie dramatica. Chiar daca vor promova la vara juniori din propriile centre sau vor cumpara fotbalisti tineri, acestia vor avea nevoie de o perioada lunga de adaptare, iar jocul echipei si rezultatele vor suferi destul de mult.
In mod clar, incepand cu sezonul viitor, campioana, echipele calificate in cupele europene si cele retrogradate vor fi stabilite si de modul in care managerii cluburilor se vor adapta la noua Regula U21, de strategia pe termen lung in aceasta privinta, de calitatea propriilor academii si de banii investiti in sectorul juvenil. Daca pana acum cluburile au mimat intinerirea si schimbarile au fost minore, din sezonul 2019-2020 modificarile la nivelul loturilor vor fi structurale.
Cati jucatori U21 au avut echipele de Liga 1 in lot la meciurile din ultima etapa a sezonului regulat:
Viitorul (9) - Virgil Ghita, Tudor Baluta, Ianis Hagi, Denis Dragus, Bradley de Nooijer (5 titulari), Andrei Ciobanu, Robert Boboc si Alexandru Matan (3 rezerve utilizate), Arpad Tordai (1 rezerva neutilizata)
Sepsi (6) - Florin Stefan, Adrian Rus, Yasin Hamed (3 titulari), Nicolae Carnat, Calin Popescu (2 rezerve utilizate), Andrei Santean (1 rezerva neutilizata)
CSU Craiova (5) - Alexandru Cicaldau (1 titular), Valentin Mihaila, Stephan Draghici (2 rezerve utilizate), Laurentiu Popescu, Razvan Popa (2 rezerve neutilizate)
FCSB (5) - Dragos Nedelcu (1 titular), Olimpiu Morutan (1 rezerva utilizata), Florinel Coman, Andrei Vlad, Radu Zamfir (3 rezerve neutilizate)
FC Voluntari (5) - Ion Gheorghe, Alexandru Tudorie (2 titulari), Mircea Leasa, Adelin Pircalabu, Florin Balan (3 rezerve neutilizate)
Dinamo (3) - Ricardo Grigore, Deian Sorescu (2 titulari), Denis Ciobotariu (1 rezerva neutilizata)
FC Botosani (3) - Razvan Oaida (1 titular), Marian Tarsa (1 rezerva utilizata), Andrei Chindris (1 rezerva neutilizata)
CFR Cluj (3) - Cristian Manea (1 titular), Valentin Costache (1 rezerva utilizata), Claudiu Petrila (1 rezerva neutilizata)
Poli Iasi (3) - Andrei Burlacu (1 titular), Patrick Petre (1 rezerva utilizata), Ionut Pantiru (1 rezerva neutilizata)
FC Hermannstadt (3) - Catalin Cabuz (1 titular), Claudiu Pamfile, Toma Niga (2 rezerve neutilizate)
Concordia Chiajna (2) - Andrei Radu (1 titular), Nicusor Fota (1 rezerva utilizata)
Astra Giurgiu (2) - Mihai Butean (titular), Valentin Gheorghe (1 rezerva utilizata)
Gaz Metan Medias (2) - Sebastian Mailat (titular), Paul Costea (rezerva utilizata)
Dunarea Calarasi (2) - Stefan Vladoiu (1 titular), Daniel Benzar (1 rezerva neutilizata)
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News