ANALIZĂ | Lupta pentru titlu: necruțătoarea CFR, echilibrarea FCSB și exuberanța ofensivă a Universității
Lupta pentru titlu se dă între cele trei mari echipe ale campionatului, CFR Cluj, FCSB și CS Universitatea Craiova. E greu de crezut că Botoșani, Voluntari sau Farul se pot implica în această cursă de anduranță.
de Florin Caramavrov
Să le analizăm pe rând, cu plusuri și minusuri:
1. CFR 15 13 0 2 23-8 39p
După câțiva pași greșiți, se pare că Petrescu a reușit să regleze mecanismele de joc, iar CFR arată din nou ca o sperietoare pentru toate grupările din Liga 1. Eșecul cu Rapid (0-2) i-a trezit pe Camorra și Compania. Au urmat trei victorii la rând, 6 goluri marcate și niciunul primit.
- Fundași centrali puternici, greu de depășit, cu liderul Burcă, poate cel mai bun din țară pe postul său. Graovac și Bouhenna sunt doi jucători pe care Dan Petrescu se poate baza oricând și care au evoluții constant bune. Mai e și Cestor aici, dar mie mi se pare că acesta gafează destul de mult. Oricum, postul de fundaș central e bine acoperit.
- Fundașii laterali au experiență și acoperă bine faza de atac. Atât Manea și Susic în dreapta, cât și Camorra și Florin Ștefan în stânga pot face oricând rocada, mie mi se par la fel de valoroși. Camorra e greu de dat la o parte, dar, când intră, Ștefan arată că și-ar merita și el locul în primul 11. Greu de luat o decizie privind titularizarea a doi dintre cei 4, iar acesta este un atu important al lotului ceferist. Și apropo de apărare, cea a lui CFR e cea mai bună din campionat până acum, cu numai 8 goluri primite!
- Cei trei de la mijloc, iarăși greu de ales. Boateng, Bordeianu și Deac au jucat foarte bine cu Dinamo, dar mai sunt Păun și Culio, ultimul fiind preferatul antrenorului. Un alt compartiment cu o concurență serioasă.
- Și în atac, Bursucul are multe soluții. Cu Dinamo, i-a băgat pe Sacko, Debeljuh și Omrani, ultimii doi au și marcat. Alibec a rămas pe bancă, iar Costache a intrat și el pe final.
- Poarta nu e acoperită precum celelalte posturi. Bălgrădean a gafat de mai multe ori, Hindrich e încă tânăr, se simte nesiguranța, deși parcă are mai multă calitate decât „Pufi”. Plecarea lui Arlauskis a creat aici o mare problemă, CFR are nevoie de un goalkeeper de valoarea lituanianului.
- Insistența cu care Petrescu îl folosește pe Culio titular. Se vede valoarea argentinianului, însă acesta nu mai are claritatea și eficiența de acum câțiva ani. Eu cred că el trage echipa în jos.
- Accidentările repetate ale lui Alibec și Omrani, care nu pot lega 3-4 meciuri în care să se și simtă prezența lor în joc. De altfel, primul n-a mai înscris din august, dar e convocat la națională!
2. FCSB 15 9 4 2 24-12 31p
FCSB nu are consistență în joc, s-a văzut cel mai clar la Voluntari. În fața unei echipe solide, bine organizate, bine așezate în teren, agresivă, „domnișoarele” lui Edi au jucat cu frică, fără să-și creeze mari oazii de gol și fără să reușească măcar câteva șuturi pe poartă.
Plusuri
- Venirea lui Vinicius a stabilizat centrul defensivei. Brazilianul se completează foarte bine cu Iulian Cristea. De altfel, FCSB a primit un singur gol în ultimele 5 partide!
- N-am cum să nu-l trec la plusuri și pe Edi Iordănescu. Acesta a echilibrat echipa, a stopat haosul instaurat de Becali și a redus distanța față de lider. Echipa a avut 7 victorii la rând în campionat până la meciul cu Voluntari, iar constanța asta i se datorează în primuil rând antrenorului, care a rezolvat, cel puțin deocamdată, și influența negativă a patronului în deciziile tactice.
- Seriozitatea și profesionalismul lui Keșeru, un exemplu pentru mai tinerii lui coechipieri. Acesta este un adevărat lider, de care FCSB avea nevoie de mai mult timp. Poate fi un atu important în lupta pentru titlu.
- Pezența activă pe teren a „mânjilor” Octavian Popescu și Ianis Stoica, un impuls și pentru ceilalți tineri din lot de a pretinde un post de titular sau măcar intrări constante în echipă.
Minusuri
- Venirea lui Budescu nu a adus plusul de viziune la mijlocul terenului, mijlocașul nemaireușind acțiunile decisive de altădată.
- Regresul lui Olaru după accidentarea suferită. Nu mai e același jucător incisiv, cu prezențe la finalizare.
- Echipa nu are consistență în atac, înscrie destul de puțin în ultima vreme. Victorii scurte, la limită, și realizate cu greutate, unele pe final de meci, un singur gol marcat în ultimele două jocuri.
- Și Tănase parcă nu mai e la nivelu din anii trecuți, poate resemnat și el din cauza faptului că nu a reușit transferul în străinătate.
- Deja Becali a ieșit cu atacuri la adesa lui Edi Iordănescu și a jocului echipei.
3. Universitatea Craiova 15 9 1 5 28-13 28p
Părea cea mai în formă echipă din ultimul timp, până la sincopa cu Farul, din ultima etapă a turului. Reghecampf găsise ritmul, soluțiile defensive și ofensive, dar apar astfel de meciuri, în care băieții lui nu se pot concentra.
Plusuri
- Ca și CFR, Universitatea are multe soluții în centrul defensivei. Găman a devenit punctul fix, jucând foarte bine meci de meci. Reghecampf, a cărui influență e vizibilă în jocul echipei, l-a tras pe Screciu lângă experimentatul fundaș central, și se pare că lucrurile funcționează, deși mai are soluțiile Marius Constantin și Bălașa – acesta din urmă folosit cu Voluntari la mijlocul terenului -, dar și Pap, care a fost, ce-i drept, accidentat în ultimul timp.
- Bancu este pilonul din stânga defensivei, echipa începe cu el, e și căpitan, dar și în dreapta sunt variante bune, ultima găselniță, după accidentarea lui Vlădoiu, fiind Căpățînă, cu evoluții constant bune pe acest post.
- Mijlocul, cu Houri, Crețu și Nistor, plus variantele Roguljic și Fedele, e unul care creează multe ocazii, participă cu bune rezultate la faza ofensivă.
- Atacul este cel mai bun din campionat (28 de goluri marcate în 14 runde), cu spiridușul Gustavo, cu vitezistul Ivan în mare formă, și cu Markovic sau Koljic în centru.
- Poarta este și ea asigurată. Pigliacelli are evoluții constant bune, nu gafează, iar pe bancă Lazar e de aceeași valoare, paote intra oricând.
Minusuri
- Nu s-a găsit încă un înlocuitor de valoarea lui Cicâldău, Alexandru Crețu mai are nevoie de timp pentru a-și intra într-un ritm mai vioi.
- Nistor nu are o dublură pe post care să intre când acesta se blochează.
- Teama de reaccidentare a lui Koljic, care nu mai găsește poarta ca în edițiile trecute.
CFR pare în continuare principala favorită la titlu, se vede și distanțarea din clasament.
FCSB are nevoie ca Budescu să fie mai activ și mai eficient. Dacă acesta își intră în ritm, putem vedea o echipă mai spectaculoasă, care să înscrie mai mult.
CS Universitatea deține multe atuuri pentru titlu, dar trebuie să elimine episoadele „moarte”, gen meciul cu Farul.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News