ANALIZA - Prabusirea zborului 343, pe drumul spre Finala Europa League | Cei trei jucatori care trebuie sa vina in iarna la Palat: 2 atacanti si un fundas dreapta!

ANALIZA - Prabusirea zborului 343, pe drumul spre Finala Europa League | Cei trei jucatori care trebuie sa vina in iarna la Palat: 2 atacanti si un fundas dreapta! Superliga

Astazi vorbim toata ziua despre Steaua 1-5 Stuttgart! Comenteaza LIVE pe www.sport.ro si participa la discutie! Cele mai bune (si civilizate) comentarii vor fi analizate.

Analizeaza impreuna cu Florian Ceafalau motivele si urmarile dezastrului din meciul Stelei cu Stuttgart! Cum s-a prabusit visul unei finale de Europa League la Amsterdam, dupa cea mai spectaculoasa infrangere din istoria Stelei!

Episodul 1 - 3 reguli incalcate de Reghe
Episodul 2 - transferul lui Reghe si fantoma lui Ilie Dumitrescu in Ghencea
Episodul 3 - dezavantajele celor 80kg de pe bara lui Chiriches
Episodul 4 - de ce are Tatarusanu dreptul sa le arate degetul coechipierilor
Episodul 5 - trei jucatori care trebuie sa vina la Palat in iarna 
_________________________________

  • Analiza Prabusirea Zborului 343 Bucuresti Amsterdam Cele Trei Reguli Vechi Ca Alex Ferguson Pe Banca Lui

Indiferent ca va continua sa joace 3-4-3 sau va reveni la 4-2-3-1, Reghe are nevoie de cel putin 3 transferuri in iarna!

In momentul de fata exista doar Dumitras ca varianta pentru postul de fundas dreapta, insa acesta nu este agreat de patron. Desi are un lot puternic si bine dublat pe posturi, Steaua sufera in atac, acolo unde, in afara lui Rusescu, restul jucatorilor nu se ridica la nivelul celorlalti titulari.

Nikolici este folositor doar cu echipele care se apara aglomerat, pe post de pivot.

Rocha este gras si abia se misca, plus ca nu poate juca mai mult de 60 de minute. (Ce pacat, brazilianul are super calitati!)

Machado a revenit in lot dar nu a apucat sa evolueze.

Mihai Costea a fost reprofilat extrema stanga, fiind rezerva lui Tanase.

Rusescu este singurul atacant al Stelei care se ridica la nivelul pretentiilor, insa acesta da randament mai bun ca al doilea varf!

Oricum ar fi, Steaua nu se poate baza pe un singur atacant de clasa, daca vrea un parcurs lung in Europa si titlul in vara.

Posturile dublate la Steaua

Portari: Tatarusanu/Stanca
Fundasi centrali: Chiriches, Szukala / Gardos, Martinovici
Fundasi stanga: Latovlevici, Parvulescu
Fundasi dreapta: Gerogievski, Matei (accidentati) / Dumitras
Mijlocasi la inchidere: Bourceanu, Pintilii / Prepelita, Filip
Extreme: Tanase, Chipciu, Adi Popa, Mihai Costea
Al doilea varf: Rusescu / Balan
Atacant: Nikolici / Rocha, Machado

Ce transferuri trebuie sa faca Steaua pentru obiectivele propuse:

1. Atacant
- in primul rand Steaua are nevoie de un marcator veritabil, un jucator care sa joace varf impins, in fata lui Rusescu.
2. Atacant - in al doilea rand Steaua are nevoie de o rezerva "buna" pentru atacantul titular. Singurul care da randament din postura de rezerva este Nikolici, insa muntenegreanul nu se pliaza prea bine pe sistemul 3-4-3.
3. Fundas dreapta - nu in ultimul rand, Reghe are nevoie de un fundas dreapta titular, pana isi revine Georgievski.
 

Cum a fost Reghe tradat de sistemul cu 3 fundasi! Unde s-a pierdut meciul:

Sistemul Stelei a esuat fabulos cu Stuttgart. Nemtii au stiut sa castige duelurile pe flancuri, acolo unde au reusit sa trimita de fiecare data mingea in spatele mijlocasilor Chipciu si Latovlevici.

Faza de la golul 4 este un exemplu perfect de cum au fost depasiti stelistii pe flancuri!

O alta greseala a stelistilor a venit din partea fundasilor si a inchizatorilor. Chiriches a comis cel putin 3 greseli enorme dupa ce a trimis mingea la adversari, golul 4 fiind de altfel marcat dintr-o asemenea greseala.

VINA nu este 100% a jucatorilor, aceste automatisme (despre care am vorbit mai jos) fiind din vechiul 4-2-3-1, cand fundasii centrali trimiteau mingea inchizatorilor, acestia fiind insarcinati cu pasarea balonului in atac.

In 3-4-3 insa, mingea trebuie sa circule direct pe flancuri, acolo unde Chipciu si Adi Popa + Latovlevici si Tanase ar fi trebuit sa fie principalele "cupluri" de unde trebuiau sa plece atacurile Stelei, nu Bourceanu - Pintilii, jucatori care au fost mereu sub pressing.

O alta greseala a lui Reghe e ca a insistat sa joace pe flancuri desi nemtii au blocat excelent benzile terenului. De altfel, singurul gol al Stelei a venit dupa o intrare in centru a lui Adi Popa!

Cum s-au dat golurile:
Golul 1: faza fixa
Golul 2: faza fixa
Golul 3: De pe flandul drept
Golul 4: De pe flancul stang
Golul 5: De pe flancul stang
Golul Stelei: Intrare in centru a lui Adi Popa, pasa decisiva Mihai Costea

Partea proasta a celor 80kg de pe bara lui Chiriches! De ce se rup stelistii pe banda rulanta:

Jucatorii au inceput sa se accidenteze unul dupa celalalt. Motivul este unul simplu: stelistii nu au un fizic facut sa reziste la o asemenea uzura intr-un timp atata de scurt! Chiar si cu antrenament adecvat, corpului uman ii trebuie o perioada de adaptare la un efort mult mai mare decat cel cu care era obisnuit.

Este clar ca Reghe a impus un ritm draconic la antrenament si la meciuri, stelistii alergand cum nu au facut-o in toata cariera lor. Reghe se lauda ca jucatorii lui au ajuns sa lucreze cu 80 de kilograme pe bara! Chiar si cu suplimente si refacere ca la carte, jucatorii Stelei nu au rezistat mai mult de 4 luni, de la startul campionatului!

Acestia au inceput sa aiba probleme musculare, din cei 7 jucatori care sunt sau au fost accidentati in acest sezon, 5 au acuzat probleme musculare datorate uzurii!

Georgievski - fractura de peroneu
Gabi Matei - ruptura de ligamente

Tanase - accidentare tendon glezna
Chiriches - probleme musculare
Parvulescu - contractura
Szukala - contractura
Nikolici - intindere musculara

Ce se intampla in timpul efortului intens!
Antrenamentele dure si timpul scurt de refacere intre meciuri, fie ca au fost in Cupa Romaniei, in Liga 1, Europa League sau la Nationala, au dus la problemele musculare ce ii face pe stelisti sa ia loc pe banca de rezerve, cu randul. Practic, la nivelul musculaturii apar micro fisuri musculare ce se pot transforma in leziuni mult mai grave daca nu sunt tratate prin recuperarea de dupa efort si o suplimentare adecvata a alimentatiei.

„Cauzele cele mai frecvente ale durerilor musculare sunt traumatismele, ruptura fibrelor musculare si contracturile de cauza interna sau externăa, spune medicul specialist Radu Leon George. (Sursa: Adevarul)

SOLUTIA: stelistii au nevoie de o perioada in care corpul lor sa se obisnuiasca la acest volum de efort si sa se refaca mai repede intre meciuri! Acestia vor ajunge cel mai probabil la capacitate musculara maxima si perioada de refacere minima in startul sezonului viitor! Pana atunci, Reghe trebuie sa fie atent la suprasolicitare pentru ca efectele incep sa se vada in aceste ultime etape din tur.

 

ILUZIA vanduta de Reghe patronului: "Daca il luam pe asta, nu ne mai da nimeni gol!"

Meciul Stelei cu Stuttgart a scos in evidenta un punct slab al defensivei: fazele fixe! Culmea este ca ultimul transfer al lui Reghe, Szukala, a fost facut tocmai pentru a acoperi acest deficit.

"Reghe mi-a zis ca daca il luam pe Szukala nu ne mai da nimeni gol. Ca doar din faze fixe putem lua noi gol si Szukala da bine cu capul", a spus Becali dupa transferul acestuia.

Suna cunoscut declaratia? Un alt tehnician al Stelei a facut o declaratie asemanatoare in urma cu cateva sezoane:

"Ilie mi-a spus, cu Brandan vom fi ca Barcelona"
, a dezvaluit Gigi Becali, la palatul din Aleea Alexandru dupa transferul mijlocasului la Steaua de la Unirea Urziceni.

Ca si antrenorul de atunci, Ilie Dumitrescu, iluzia vanduta patronului nu a tinut prea mult timp. Numai ca Barcelona nu a jucat Steaua :)

La fel se intampla si in cazul lui Reghe si Szukala, polonezo-germanul ratand interventia CU CAPUL la 3 dintre cele 5 goluri ale lui Stuttgart!

Golul 1: Eroare de plasament, Szukala lasa centrul careului liber! Tasci inscrie cu capul!

Golul 2: Szukala trece pe sub minge! Harnik inscrie cu capul!

Golul 4: Greseala de plasament + saritura pe sub minge! Okazaki inscrie golul 4!

Cele trei reguli vechi ca Alex Ferguson pe banca lui United, incalcate de Reghe:

"Este o infrangere usturatoare, dupa un meci slab din care trebuie sa invatam. Explicatii sunt multe, au fost greseli personale, nu ne-a iesit absolut nimic, a lipsit acea determinare si vitalitate din meciurile anterioare. Dar e normal sa apara si un astfel de meci dupa 27 de partide oficiale si avand in vedere ca ne-a lipsit si Georgievski. A contat enorm lipsa lui Georgievski, intr-adevar avem o problema mare pe partea dreapta. Din pacate jucatorii nu s-au ridicat la nivelul pe care stiam toti ca-l au.", a apus Reghecampf dupa meci. 

Problema nu e neaparat ce au jucat jucatorii, ci ce i-a pus Reghe sa joace. Steaua a avut succes in mare parte din cele 27 de meciuri oficiale de care pomeneste si antrenorul Stelei, tocmai din cauza asezarii: 4-2-3-1. 

Inca dinainte "sa ne lipseasca Georgievski", Reghe a schimbat sistemul in 3-4-3. "Sa punem in valoare mai bine mijlocasii de banda", spunea acelasi Reghe. Deci antrenorul Stelei a dat un sistem castigator pe un experiment, doar ca sa le faca loc in teren celor 3 aripi atat de laudate: Chipciu, Adi Popa, Tanase.

Aici intervine prima mare greseala a lui Reghecampf, una veche de cand lumea: "Daca ceva merge bine, nu-l schimba". Sigur, de cand s-a rupt Georgievski nu mai poate juca cu 4 fundasi, ca nu are pe cine sa bage pe dreapta (Alo, Meme? Mai cumparam si noi un fundas dreapta?), dar asta e si greseala staff-ului, care s-a bazat ca rezerva pe un Matei rupt de cand a venit la Steaua. Dar Reghe a schimbat sistemul cu mult inainte sa se rupa Georgievski, inca de la Molde.

A doua regula de aur incalcata de Reghe este: "Nu schimbi sistemul in mijlocul campionatului". Un sistem inseamna omogenitate si relatii de joc. Dupa aproape un tur in care jucatorii si-au creat reflexe si automatisme in 4-2-3-1, Reghe i-a dat peste cap si i-a pus sa invete un nou sistem, 3-4-3. Daca voia neaparat sa treaca la un sistem nou, trebuia sa astepte cel putin pana in iarna, cand avea timp sa implementeze noile relatii de joc.

A treia regula de aur si poate cea mai importanta pe care a incalcat-o Reghe: "Nu ataci o echipa de trei ori mai scumpa decat a ta cu 7 oameni". Aroganta lui Reghecampf s-a materializat intr-un final in acest esec epocal. Doar pentru ca a batut aproape toate echipele din liga 1 (majoritatea dintre ele in cel mai slab sezon din ultimii ani) si ca a strans 10 puncte cu 3 victorii deloc impresionante, antrenorul Stelei a crezut ca o poate calca in picioare pe Stuttgart, echipa care daduse cate 2 goluri pe meci, in ultimele 3 partide, 4 dintre ele in deplasare. Nu degeaba valoreaza Stuttgart aproape 100.000.000 de euro si Steaua doar 30.000.000 de euro! 

Sa ataci Stuttgart cu 7 oameni este sinucidere curata, ceea ce s-a si intamplat joi seara pe National Arena. Steaua s-a sinucis dupa mai multe greseli facute de Reghecampf. Din orgoliu, din lipsa de variante, din spirit de invingator, din dorinta de a-si impresiona patronul, cine stie. Cert este ca Steaua nu trebuia sa schimbe sistemul in mijlocul campionatului si nici nu trebuia sa stea intr-un singur fundas dreapta tot campionatul!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!