- Atacantul slovac Timotej Jambor (21 de ani) pleacă de la Rapid în țara natală, la MSK Zilina, după șase luni de la transferul de un milion de euro, perioadă de timp în care a dat cu piciorul fiecărei șanse pe care a primit-o în Giulești.
- Dan Șucu rămâne cu o gaură importantă în buget, iar Jambor devine unul dintre primele mari eșecuri ale departamentului de scouting al clubului de lângă Podul Grant în noua eră.
Văzut ca un pariu riscant încă din momentul transferului realizat de directorul sportiv Daniel Sandu, Jambor lasă în urma sa puțin peste 400 de minute în vișiniu, 11 meciuri și o singură pasă de gol oferită în meciul cu CFR Cluj. Și merge la Zilina, sub formă de împrumut cu opțiune de cumpărare definitivă, pentru a nu pierde Europeanul Under 21 găzduit chiar de Slovacia.
Cum a ajuns Rapidul să arunce pe geam o sumă imensă în cazul internaționalului de tineret slovac?
Cifra de transfer a pus presiune din start
Tranzacția de un milion de euro, așa cum a fost ea anunțată în presa de sport din România, a fost una surprinzătoare pentru fanii rapidiști, conducerea preferând să plătească o sumă enormă pentru un fotbalist tânăr, cu calități, dar care nu demonstrase mare lucru în afara unor cifre bune la naționalele de juniori și cea de tineret a Slovaciei. Mutarea s-a făcut devreme în vară, într-un moment în care ofertele pentru Albion Rrahmani curgeau și clubul, știind că-l va vinde pe golgheterul kosovar, avea nevoie de un înlocuitor timpuriu.
Cu eticheta pusă și așteptările create din cauza banilor foarte mulți plătiți în schimbul său, Jambor nu a fost niciodată privit ca un transfer obișnuit, ci ca un jucător care trebuie să demonstreze din primul minut că-și merită banii. Nu a avut parte de clemență din partea fanilor, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul tinerilor fotbaliști proveniți din propria pepinieră, iar tânărul slovac s-a prăbușit sub presiunea Giuleștiului și a zerourilor din dreptul sumei de transfer. A părut de multe ori timorat, a ratat ocazii mari din poziții foarte bune, unele pe care în alte circumstanțe, cel mai probabil, le-ar fi transformat în gol.
Riscul neadaptării la o vârstă fragedă, neluat în calcul
Până la 21 de ani, Jambor evoluase doar pentru Zilina și adunase 30 de goluri și 14 pase decisive în 112 meciuri jucate în prima și a doua ligă din Slovacia. Trecuse pe la toate naționalele de tineret ale Slovaciei, de la Under 16 până la Under 21, și adunase cifre bune, dar cariera sa era încă la început de drum. Nu ieșise din Slovaci, nu era învățat cu un club la care răbdarea nu există și, cu atât mai puțin, nu era pregătit să facă pasul spre o echipă în care problemele au apărut devreme în sezon și care a schimbat antrenorul în etapa a șasea.
Despre slovac se poate spune fără loc de greșeală că nu s-a putut adapta în România. La fel cum mulți tineri talentați români pleacă devreme în Vest doar pentru a face drumul înapoi în SuperLigă, la fel și Jambor a dat peste un campionat și o țară pe care nu le cunoaște și în care i-a devenit aproape imposibil să livreze din start. Are scuza vârstei, puține fiind cazurile în care fotbaliștii tineri sau foarte tineri reușesc să se impună într-un campionat străin încă de la primele meciuri și să capete doza de moral necesară pentru a se transforma în transferuri reușite.
Șumudică nu a avut cum să-i dea încredere
O altă cauză a transferului ratat al lui Jambor e legată de modul în care s-a desfășurat prima parte a sezonului Rapidului, cu Lennon alungat și Șumudică chemat pentru a repara ce mai era de reparat și a asigura calificarea în play-off.
Venit în etapa a șaptea într-un moment foarte greu, Șumi a preferat să meargă pe mâna lui Borisav Burmaz, un atacant mult mai experimentat, iar tânărul Jambor a primit doar minute pe final și a fost folosit titular doar în partida cu FC Botoșani, pierdută cu 2-0, în care a dezamăgit.
Odată cu trecerea timpului, pragmatismul lui Șumudică a crescut, nevoia de puncte a crescut și ea, iar venirea lui Aaron Boupendza în Giulești a făcut ca Jambor pur și simplu să nu mai aibă unde să joace, devenind a treia opțiune pentru postul de atacant, după vârful gabonez și după Burmaz.
Începând cu etapa a 13-a, slovacul nu a mai prins niciun minut în SuperLigă, a stat pe bancă sau în afara lotului, Șumi negăsind momente în care să-i ofere timpul de joc necesar. Asta și pentru că Rapidul a jucat mai mereu cu sabia ratării play-off-ului deasupra capului și, în afara meciului cu Farul (5-0), în care Jambor nu a fost în lot, nu se putea ivi o altă ocazie în care un fotbalist tânăr să poată intra relaxat pe teren și să arate ce poate.
Anatomia unei afaceri ratate. Cum a risipit Dan Șucu o sumă mare pentru fotbalul românesc