ANALIZĂ Așa s-a ajuns la umilința din derby. Cinci dueluri-cheie care au decis Rapid - FCSB 4-0
Rapid - FCSB 4-0.
- Duelul tactic și al băncilor de rezerve: Bergodi l-a făcut K.O. pe Becali
- Duelul determinării și al căpitanilor: Săpunaru, peste inexistentul Olaru
- Duelul vedetelor: Rrahmani a încântat din nou, Coman a absentat
- Duelul Underilor: Tavi Popescu, dat dispărut
- Duelul "de EURO" al portarilor, pierdut de Târnovanu
Principala favorită la titlu a sucombat în fața a peste 40.000 de fani pe Arena Națională într-un meci în care Cristiano Bergodi a știut să expună toate minusurile unei echipe care a dat senzația că mărșăluiește prin campionat și că titlul e doar o chestiune de timp.
Acum, outsiderul vișiniu e la doar patru puncte (cinci cu tot cu rotunjire) de formația lui Becali și umilința din derby poate răsturna soarta unui sezon în care Coman și Olaru au părut deasupra tuturor. Avansul din clasament, liniștitor la un moment dat, s-a topit într-o seară de sâmbătă în care giuleștenii au câștigat cele mai importante dueluri ale unui derby de pus în propriile cărți de istorie.
Duelul tactic și al băncilor de rezerve: Bergodi l-a făcut K.O. pe Becali
Primul 11 al Rapidului e cristalizat în proporție de 90% și doar episoade precum cel provocat de Borza și Albu sau chestiuni de ordin tactic mai pot aduce modificări. Un antrenor conservator, Bergodi a știut din primul minut ce vrea de la Rapid - FCSB, iar omologul Becali a privit uluit cum toate încercările sale sunt sortite unui eșec până la urmă previzibil.
Bergodi a intrat cu Hromada și Oaidă la mijlocul terenului, l-a blocat eficient pe Darius Olaru, iar ziua proastă prinsă de Florinel Coman i-a ușurat misiunea strategului italian. Dincolo, Becali a insistat cu improvizația Ovidiu Popescu, a ratat bluful din start de meci cu Coman în dreapta, iar sistemul său, un 4-3-3 în care adversarii știu echipa dinaintea meciului, a fost previzibil și ușor de contracarat.
Lui Becali i-a luat peste o oră de joc pentru a-și da seama că trebuie să schimbe, iar atunci când a făcut-o a trimis în teren fie jucători tineri (Pandele), fie fotbaliști aflați sub presiunea de a demonstra (Luis Phelipe și Miculescu). În schimb, Bergodi a schimbat din nou târziu, prima dată în minutul 72, și a făcut-o doar post pe post. La Rapid au intrat Djokovic, Funsho, Petrila și Burmaz, patru jucători cu pretenții de titular care pot ataca oricând primul 11.
De partea cealaltă, FCSB a încercat prin Pandele, Phelipe, Miculescu și Alhassan, dar senzația este că slăbiciunea băncii de rezerve a roș-albaștrilor, expusă public și de rivalul Mihai Rotaru, e un mare minus în lupta pentru titlu.
Duelul determinării și al căpitanilor: Săpunaru, peste inexistentul Olaru
În plan mental, avantajul a fost din nou de partea vișinie a meciului, în principal pentru că gazdele au avut un lider care să-i motiveze atât în vestiar, cât și pe teren. De la înălțimea statutului de câștigător de Europa League cu FC Porto, Cristi Săpunaru a lăsat în spate greșeala de la Iași, s-a ridicat la nivelul meciului și a dat tonul agresivității și determinării. Matur, conștient de moment, "Săpun" nu a fost doar purtătorul de banderolă, ci catalizatorul unei echipe care a ieșit gata montată de la vestiare și care nu a făcut niciun pas în spate.
În tabăra adversă, liderul trebuia să fie Olaru, revenit după o suspendare de două meciuri, dar mijlocașul central a arătat că haina de conducător e prea mare în situații de presiune. Dacă Săpunaru a jucat ca la carte, Olaru a fost absent, șters și a influențat prea puțin ritmul de joc al echipei sal. Pe cale de consecință, nu a transmis mesajul corect spre restul colegilor.
Duelul vedetelor: Rrahmani a încântat din nou, Coman a absentat
Odată reglate corect chestiunile tactice și cele legate de determinare și ambiție, venea rândul oamenilor foarte valoroși să iasă în față și să facă diferența. Ar fi trebuit să fie o confruntare de la distanță între Albion Rrahmani și Florinel Coman, cei doi favoriți la câștigarea titlului de golgheter, dar bătălia nici nu a existat. Rrahmani a fost mereu alert, i-a ținut în priză pe Dawa și Ovidiu Popescu în prima repriză, iar în partea a doua s-a dezlănțuit chiar în fața Peluzei Nord.
A marcat cu două execuții de atacant, a avut un rol decisiv la reușita lui Krasniqi, iar dubla îi duce pe fani cu gândul că Grantul ar putea da, din nou, un golgheter al României. O performanță demnă de meciurile mari, una care l-a pus în umbră pe un Coman izolat între Braun și Krasniqi, incapabil să se conecteze cu colegii sau să ia meciul pe cont propriu.
Duelul Underilor: Tavi Popescu, dat dispărut
Un alt semn de întrebare era legat de importanța jucătorului U21 într-un astfel de moment, dar nici aici nu a existat vreo discuție. Bergodi a mers, logic, pe mâna lui Bădescu, aflat într-un moment bun, iar tânărul fundaș stânga nu a acuzat presiunea. Ajutat constant de Iacob și Papeau, s-a achitat aproape exemplar de sarcinile defensive, iar în prima repriză a avut chiar șansa de a deschide scorul, după ce Krasniqi l-a lăsat singur cu portarul. Puternic, jucând simplu, Bădescu i-a închis ușor pe Băluță și Octavian Popescu, iar prestația din derby pune mari semne de întrebare legate de viitorul pe termen scurt al lui Andrei Borza.
La polul opus, Octavian Popescu a părut mulțumit de accidentarea care l-a scos din joc pe Radaslavescu și a folosit Rapid - FCSB pentru a demonstra că nu se poate conta pe el în meciurile mari. Talentatul mijlocaș ofensiv a fost victimă sigură între Săpunaru și Iacob, a avut zero realizări și a pierdut majoritatea duelurilor, iar după 63 de minute s-a așezat pe bancă lângă Charalambous pentru a-i face loc lui Pandele. Nici acesta nu a avut un impact important, semn că jucătorul de regulă Under 21 poate fi un călcâi al lui Ahile pentru FCSB în meciurile decisive din play-off.
Duelul "de EURO" al portarilor, pierdut de Târnovanu
Nu în ultimul rând, Edward Iordănescu, prezent în tribune, a putut observa forma mai bună pe care o traversează Marian Aioani față de rivalul Ștefan Târnovanu. Cei doi se află în luptă directă pentru un loc în lotul de EURO 2024, iar derby-ul îl duce pe minus pe portarul roș-albaștrilor: Târnovanu a greșit când nu a ieșit decis pe centrarea lui Papeau de la golul lui Iacob și putea face mult mai multe la reușita lui Krasniqi, venită totuși pe colțul scurt, în ciuda execuției bune a kosovarului.
În schimb, Aioani continuă trendul ascendent de după transferul la Rapid, a ieșit la timp din poartă pentru a-l bloca pe Băluță în prima repriză, a respins singurul șut periculos al lui Florinel Coman și a degajat tot timpul siguranță și stăpânire. Aioani merge în sus de câteva luni bune, în timp ce asupra lui Târnovanu bântuie, deja, umbra lui Andrei Vlad. Din nou o diferență vizibilă!
CITEȘTE ȘI: Derby-ul în imagini
CITEȘTE ȘI: A greșit Târnovanu?
CITEȘTE ȘI: "Fără el sunteți oribili / Nu mă mir că a fost avalanșă de goluri"
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News