Avocatul Rapidului: "Pariurile în sine nu reprezintă o problemă sau o amenințare la adresa fotbalului profesionist"
Vezi care este poziția juridică a Rapidului, în privința pariurilor, ca fenomen economic și social, dar și ce s-ar întâmpla dacă fotbaliștii lui Adi Mutu ar fi prinși jucând la pariuri.
După scandalul de la Petrolul, unde fundașului Cosmin Achim i s-a reziliat contractul pentru a fost prins jucând compulsiv la pariuri și ajunsese să aibă datorii imense către clanuri interlope din București, care făceau presiuni asupra lui și îl amenințau, oficialii Rapidului au ținut să ofere punctul de vedere al clubului în privința fenomenului pariurilor, per ansamblu, dar și a posibilității ca fotbaliștii giuleșteni să parieze. Printre partenerii clubului Rapid se găsește și Superbet, casă de pariuri care are peste 1.000 de agenții în România.
"Pariurile consumate în mod responsabil sunt o activitate plăcută, recreativă"
"Pariurile în sine nu reprezintă o problemă sau o amenințare la adresa fotbalului profesionist, să fim clari. Sunt o activitate perfect legală, reglementată. Excesul, însă, poate crea situații neplăcute, pe care nu ni le dorim. Vedem la știri exprimări de genul 'alcoolul ucide anual x oameni'. E clar că acolo e vorba, de fapt, de un consum în exces, de o iresponsabilitate a oamenilor față de ei înșiși.
Cam așa e și în cazul pariurilor: consumate, ca să zic așa, în mod responsabil, sunt o activitate plăcută, recreativă. Chiar pot crește suspansul unui meci, de exemplu. Dar când apar mize foarte mari, când cineva nu mai vrea să lase rezultatul final doar la mâna hazardului și vrea să intervină, de exemplu, atunci lucrurile pot degenera foarte rapid. Cheia e în responsabilitate și moderație, de asta și toată lumea promovează un joc responsabil.
"Ca să poată paria, un jucător își riscă mai mult decât viitorul în interiorul clubului"
Din punctul nostru de vedere, ce era de făcut, am făcut de mult: i-am scos din acest circuit, al pariurilor, pe toți cei din clubul Rapid. E o dovadă de responsabilitate față de întreaga industrie, scoțându-i din circuit am urmărit să creștem încrederea în integritatea echipei. Ca să poată paria sau, și mai rău, încerca să influențeze rezultatul unui joc, un jucător își riscă mai mult decât viitorul în interiorul clubului.
Și atunci, odată eliminată reaua-credință din ecuație, atunci când mai apar greșeli individuale sau rezultate surpriză, dispare tentația de a acuza pe cineva de rea-voință. Concret, ai un jucător care face o greșeală greu de explicat, nici nu te mai gândești că ar fi făcut-o intenționat. Ai încredere în el mai ușor, treci peste, îl susții în continuare și așa mai departe. Toată lumea are de câștigat din faptul că jucătorii Rapidului nu pariază.
"Ne-am întoarce împotriva lui în plan civil, disciplinar și penal"
Fără să dăm foarte mult din casă, dacă un astfel de caz ar fi dovedit, un jucător în această situație și-ar pierde, în primul rând, contractul cu clubul. În trecut, am reacționat și ne-am apărat imediat jucătorii vizați de anumite acțiuni disciplinare, am făcut scut în jurul lor. L-am susținut, de exemplu, pe Alex Ioniță până în pânzele albe în lupta cu ANAD, anul trecut, și, într-un final, i-am demonstrat nevinovăția.
În cazul acesta, al unui jucător care joacă la pariuri, însă, reacția ar fi inversă: odată eliminat din club, ne-am întoarce împotriva lui în toate planurile, civil, disciplinar și, de ce nu, penal. Este o politică nediscutabilă din partea conducerii clubului", a declarat Mihail Marian, avocatul clubul Rapid.
Foto - Gabriel Chirea / fcrapid.ro
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News