Amenintat cu moartea! 50.000 de dolari pe capul lui Becali!
Avocata Alina Ciul, trimisa in judecata alaturi de Gigi Becali, arata in cererea de stramutare, ca "in martie 2008 o persoana a carei identitate a ramas necunoscuta, a postat pe un blog un mesaj prin care anunta ca ofera suma de 50.000 de dolari celui care «va grabi sfarsitul lui Gigi Becali»".
"In scurt timp vom avea 50.000 de dolari stransi si ii vom pune ca recompensa pentru cine ii va grabi sfarsitul lui Becali. Becali trebuie sa moara", este mesajul postat de presupusul suporter clujean, citat in cererea de stramutare inaintata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Fata de aceasta situatie Alina Ciul mentioneaza, in documentul citat, ca la vremea respectiva s-a facut o plangere penala pentru instigare la omor si amenintare, care se afla pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 5.
Avocata mai spune in cererea de stramutare a dosarului "valiza" ca "asemenea manifestari nu sunt de neglijat si pot degenera in situatii critice de conflict fiind cunoscut faptul ca suporterii acestui sport pot da uneori dovada de atitudini excesive, violente si chiar fanatice".
Un alt motiv pentru care Ciul solicita stramutarea este cel al influentei pe care o pot avea unele persoane publice din municipiul Cluj-Napoca.
"In speta de fata, in orasul de resedinta al instantei Curtiia de Apel Cluj, care solutioneaza dosarul, sunt rezidente cele doua cluburi rivale ale Stelei, Universitatea Cluj si CFR Cluj 1907. Cele doua cluburi sunt sustinute de persoanlitatile locale cu influenta in viata publica a Clujului prin functiile pe care le detin in structurile publice locale datorita implicarii directe in activitatea unor partide politice cu structuri la nivel national", se arata in cererea de stramutare.
Alina Ciul spune, in cerere, despre actualul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Alin Paunel Tise, ca din noiembrie 2007 acesta a devenit si manager general al Fotbal Club "Universitatea Cluj". Ea mai arata despre Tise ca in perioada 2004 - 2005 a detinut functia de consilier local al Clujului din partea Partidului Democrat iar in perioada 2005 - 2007 a fost prefect al judetului Cluj.
Un alt caz prezentat de Ciul in cererea de stramutarea este cel al procurorului Florin Maghiar de la DNA Teritorial Cluj, despre care arata ca este cumnatul lui Daniel Buda, care in perioada iunie - decembrie 2004 a fost consilier in Consiliul Local Cluj-Napoca, iar din noiembrie 2004 are calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei din partea PDL - filiala Cluj, fiind si presedintele acestei structuri.
Alina Ciul mentioneaza despre cei doi ca sunt finii premierului Romaniei, Emil Boc.
Un alt motiv invocat in cererea de stramutarea este acela ca, recent, Consiliul Local Cluj-Napoca a devenit actionarul majoritar al clubului Universitatea Cluj, precizand totodata ca pot fi influentate actiunile justitiei prin presiunile publice la nivel local.
"Martorii acuzarii sunt jucatori si membrii ai cluburilor de fotbal din municipiul Cluj Napoca care ar putea afecta actiunile justitiei prin influenta mediatica a acestor persoane asupra opiniei publice, asupra suporterilor celor doua echipe locale, unii fiind adevarate simboluri pentru fanii lor", arata Alina Ciul.
Instanta suprema a stabilit termen de judecata pentru aceasta cerere in 27 februarie.
O alta cerere de mutare a procesului de la Cluj a formulat-o George Becali, socilitare care are ca termen de judecata 11 februarie.
Curtea de Apel Cluj - unde miercuri a avut loc primul termen al dosarului "valiza", in care sunt inculpati Gigi Becali, Victor Piturca si Teia Sponte, a amanat judecarea cauzei, cei trei cerand ragaz pentru a-si angaja avocati. Curtea a stabilit un nou termen in acest proces pentru 18 februarie.
In decembrie anul trecut, finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost deferit justitiei de procurorii anticoruptie in dosarul "valiza", alaturi de alte cinci persoane, intre care si selectionerul echipei nationale de fotbal, Victor Piturca.
Gigi Becali este acuzat de doua infractiuni de dare de mita si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.
Selectionerul Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului. Vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita. Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, este acuzata de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Lui Radu Marino, procurorii anticoruptie ii imputa doua fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata, el fiind acuzat totodata si de favorizarea infractorului. Tot pentru favorizarea infractorului va fi judecat si Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in 11 mai 2008, finantatorul clubului Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.
Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare - acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", sustine DNA.
"In realizarea activitatii infractionale mentionate anterior, Becali Gheorghe a fost sprijinit de Sponte Teia, vicepresedintele Consiliului de Administratie al FC Steaua Bucuresti SA, care, in perioada 6-7 mai 2008, s-a deplasat in municipiul Cluj-Napoca avand asupra sa suma de 1.700.000 de euro, reprezentand obiectul ofertei financiare pentru jucatorii de fotbal ai Universitatii Cluj. Astfel, acesta garanta, in numele finantatorului clubului Steaua Bucuresti, atat existenta banilor, cat si posibila remitere a acestora in functie de rezultatul meciului dintre Universitatea Cluj si CFR 1907 Cluj", informa DNA.
Procurorii mai sustin ca, ulterior, pentru "a fi exonerat de o posibila raspundere penala sau disciplinara in legatura cu fapta de coruptie", Becali "a initiat si a participat nemijlocit" la intocmirea in fals a doua antecontracte de vanzare-cumparare. Antecontractele false ar fi fost incheiate in 19 mai 2008
"Inscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atat in prezenta cauza penala, cat si in cadrul anchetei disciplinare efectuata de organismele jurisdictionale ale Federatiei Romane de Fotbal. Inculpatii Marino Gheorghe Radu, Ciul Alina Florentina, Volcinschi Raul si Piturca Victor au actionat cu buna stiinta, din initiativa inculpatului Becali Gheorghe, la perfectarea frauduloasa a celor doua antecontracte de vanzare-cumparare, avand un continut falsificat, iar ulterior in cadrul prezentei anchete au dat declaratii mincinoase, confirmand variantele false de aparare ale inculpatilor Becali George si Sponte Teia, in scopul de a zadarnici urmarirea penala si de si de a-i ajuta sa scape de o posibila raspundere penala", potrivit DNA.
Procurorii amintesc si de faptul ca banii gasiti in valiza aflata la Teia Sponte, 1,7 milioane de euro, au fost sechestrati printr-o ordonanta din 8 mai 2008.
Tot Curtea de Apel Cluj a fost investita sa judece procesul in care Gigi Becali cere recuperarea banilor confiscati in cazul "valiza", dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea in acest sens formulata de DNA, avand in vedere ca dosarul principal a fost trimis, pentru judecare, judecatorilor clujeni.
In urma deciziei instantei supreme, se va stabili carei instante ii revine competenta de solutionare a celor doua procese.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News