Borcea a gasit documentele cu care e sigur ca scapa in Dosarul Transferurilor! Din vara, alaturi de Negoita in conducerea clubului Dinamo!
4 martie este ziua verdictului final in Dosarul Transferurilor
4 martie este ziua verdictului final in Dosarul Transferurilor. La fix 37 de ani de la cutremurul din 1977, un alt 'cutremur' poate zgudui fotbalul romanesc.
Procurorii cer 30 de ani de inchisoare pentru cei 8 inculpati in acest dosar: Victor si Ioan Becali, Cristi Borcea, George Copos, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu, Jean Padureanu, Mihai Stoica.
Fostul presedinte executiv al clubului Dinamo, Cristi Borcea, este convins ca va avea castig de cauza la termenul de marti si si-a facut deja planurile pentru viitorul apropiat: "Daca scap de dosarul transferurilor, ma intorc la Dinamo", s-a destainuit acesta apropiatilor.
In apararea lui, Borcea a prezentat in fata instantei documente care atesta faptul ca fiecare dintre cele 7 transferuri pentru care este anchetat au fost facute cu aprobarea Consiliului de Administratie al clubului Dinamo.
Mai mult, Borcea le-a explicat judecatorilor modul prin care au fost facute transferurile, toate in concordanta cu regulamentele FIFA de la acea vreme (perioada 1999-2005). In anii 2000, forul international permitea sistemul PPT (Proprietatea Partilor Terte), prin care drepturile comerciale ale jucatorilor puteau fi detinute de o societate privata, alta decat cele care administreaza cele doua cluburi implicate in transfer.
Iata mai jos cateva exemple:
► Cum s-a facut transferul lui PAUL CODREA - sistem PPT (firma olandeza)
In toamna anului 1999, drepturile comerciale pentru jucatorul Paul Codrea au fost cedate societatii Phoenix B.V. in schimbul a 70.000 de euro, cu aprobarea Consiliului de Administratie al clubului Dinamo.
Cristi Borcea explica: "In anul 1999, acest jucator era tanar, iesise din statutul de juniori abia de doua luni, nu era nici consacrat, nici titular in echipa de seniori. Clubul Dinamo l-a imprumutat la FC Arges pentru a se forma in continuare pe cheltuiala clubului. Agentul jucatorului, Ioan Becali, a informat clubul prin telefon direct dat dlui. Badea Nicolae, Presedintele Consiliului de Administratie, ca drepturile de transfer ale acestui jucator fara consacrare sportiva pot fi cumparate de o firma olandeza pentru suma de 70.000 USD."
"Presedintele Consiliului de Administratie, dl. Nicolae Badea, s-a consultat cu Directorul General, dl. Mircea Stoenescu si cu subsemnatul si toti trei am fost de acord asupra faptului ca ar fi o mare oportunitate sa obtinem pe un jucator necunoscut o suma considerabila - 70.000 USD, cu conditia ca, pana la data cand firma olandeza realiza un transfer, acesta sa-si continue serviciile pentru Dinamo."
In 2001, societatea olandeza Phoenix B.V. l-a transferat pe Paul Codrea la Genoa pentru 2.650.000 USD.
Cristi Borcea: "Pretul de 70.000 USD, foarte bun pentru Romania, a insemnat o situatie certa si favorabila a clubului Dinamo pentru un jucator care nu avea notorietate (antrenorul nu l-a retinut in lot, drept pentru care a fost imprumutat la FC Arges) si una incerta, cu risc comercial, al firmei Phoenix B.V., care nu putea sa conserve pregatirea fizica si sportiva a jucatorului pe parcursul anilor 1999-2001."
► Cum s-a facut transferul lui FLORIN CERNAT - sistem PPT (firma olandeza)
In acest caz, 'schema de transfer' de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev a implicat mai multe etape, in conditiile in care drepturile comerciale fusesera cedate integral, in 1999, de Otelul Galati catre societatea olandeza Phoenix B.V.
Cristi Borcea a explicat instantei: "S-au facut doua demersuri: unul catre clubul Otelul Galati, pentru transferul jucatorului la Dinamo, incepand cu sezonul 1999/2000 (ca urmare a detinerii drepturilor federative sportive de Clubul Sportiv Otelul Galati); si cel de-al doilea catre societatea olandeza Phoenix B.V., pentru a cumpara 50% din drepturile viitoare de transfer (drepturi economice, potrivit sistemului PPT), pentru pretul de 350.000 USD."
In luna decembrie a anului 2000, Florin cernat a fost transferat la Dinamo Kiev contra sumei de 1.000.000 USD. Cum Dinamo Bucuresti detinea 50% din drepturile comerciale ale jucatorului (cumparate de la societatea olandeza), in conturile clubului din Stefan cel Mare au intrat 500.000 USD.
Cristi Borcea: "Datorita acestei tranzactii comerciale, clubul Dinamo a castigat in timp foarte scurt un venit net de 150.000 USD."
Prin sistemul PPT, folosit in foarte multe tranzactii in anii 2000, cand FIFA permitea acest lucru, Dinamo i-a mai transferat pe Bogdan Mara, Dan Alexa si Adrian Mihalcea.
Cristi Borcea le-a prezentat magistratilor acte prin care demonstreaza ca toate tranzactiile au fost aprobate in Consiliul de Administratie al clubului Dinamo. Borcea a mai precizat ca nu ii cunoaste personal si nu s-a intalnit niciodata cu reprezentantii firmelor olandeze care au intermediat transferurile.
Cristi Borcea e convins ca ultimele documente depuse la dosar vor face ca verdictul de marti sa ii fie favorabil. Daca scapa de acest dosar, Borcea este hotarat sa revina in conducerea clubului Dinamo, alaturi de Ionut Negoita.
La ultimul termen de judecata in Dosarul Transferurilor, procurorul a solicitat pedepse de inchisoare cu executare pentru fratii Ioan si Victor Becali, George Copos si Cristian Borcea, in cazul lui Mihai Stoica precizand ca faptele s-au prescris conform noului Cod Penal. Pentru Gheorghe Popescu, Jean Padureanu si Gheorghe Netoiu, procurorul a cerut inchisoare cu suspendare.
Concluziile procurorului au fost urmatoarele:
► George Copos - pedeapsa de inchisoare cu executare pentru o perioada de la 1 la 5 ani;
► Jean Padureanu - pedeapsa de trei ani cu suspendare, asa cum a decis anterior Curtea de Apel;
► Mihai Stoica - in cazul sau faptele incriminate sunt prescrise conform noului Cod Penal (intrat in vigoare la 1 februarie);
► Cristian Borcea - pedeapsa cu executare de sapte ani, asa cum a decis anterior Curtea de Apel ;
► Ioan Becali - pedeapsa cu executare de opt ani, asa cum a decis anterior Curtea de Apel;
► Victor Becali - sapte ani cu executare, asa cum a decis anterior Curtea de Apel;
► Gheorghe Netoiu - aceeasi pedeapsa stabilita de Curtea de Apel, trei ani cu suspendare;
► Gheoghe Popescu - s-a solicitat pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, la fel ca in precedenta solutie a Curtii de Apel
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News