Care e azi cel mai mare salariu de la Astra si legatura dintre Romania si prima tara din Europa care ar putea opri transferurile
Performanta atrage bani, iar pentru performanta ai nevoie de ei. Asa arata, pe scurt, ciclul fotbalului care ar putea baga unele tari intr-un adevarat faliment.
In Romania, majoritatea cluburilor traiesc din banii din drepturile TV. Patronii sunt achetati pentru dosare grele, iar datoriile catre jucatori sunt o problema reala.
Astra, unul dintre cluburile de top din Liga I in 2014, calificata in grupele Europa League si contracanditata Stelei la titlu, a reusit sa se ridice in ultimii numai dupa ce miliardarul Niculae a decis sa creasca salariile.
Narcis Raducan vorbeste astazi despre zeci de mii de euro pe luna atunci cand aduce vorba despre cel mai mare salariu de la Astra.
"Trebuie sa recalibram putin bugetul. Nu va fi revolutie in toata regula pentru ca nu dorim sa neglijam perfomanta, dar nu prea e realist locul in clasament cu ceea ce cheltuim si m-as bucura foarte mult sa degrevez putin patronul cat si clubul. Avem si jucator care castiga 20.000 de euro net, ceea ce nu este un salariu realist tinand cont de taxele ce avem sa le platim. Imaginati-va ca se depasesc 30.000 de euro net pe un singur jucator", a declarat acesta pentru DolceSport.
Astra incearca sa-si echilibreze salariile. Clubul vrea sa fie sigur ca va putea sa si le plateasca. Un exemplu de criza a salariilor in fotbal vine chiar de langa Romania. Fotbalul din Serbia trece prin cea mai grea perioada in 2014. Jumatate dintre cluburile din prima Liga au conturile blocate de catre Banca Nationala, in timp ce jucatorii lui FK Radnicki 1923 Kragujevac sunt in greva si refuza sa evolueze pana cand nu-si vor primi restantele (nu au mai fost platiti din luna august). Unii dintre acesti jucatori au fost dati afara din case din cauza problemelor financiare.
Astfel, sindicatul international al jucatorilor de fotbal, FIFPro, le recomanda fotbalistilor sa nu semneze cu echipe din Serbia, deoarece "risca sa nu-si primeasca salariul", informeaza France Football.
"Rolul nostru este sa protejam jucatorii. Acestia nu au mai fost platiti de luni si au serioase probleme financiare. Unele cluburi sunt in pragul falimentului", a declarat Theo Van Seggelen, secretar general al FIFPro.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News