Ce s-a intamplat cu copilul minune din fotbalul romanesc! Era considerat urmasul lui Hagi si a fost inclus in top 50 PUSTI din lume
Inainte de Dennis Man si Adrian Petre, fotbalul aradean a avut un alt "copil-minune", considerat mai bun decat Mata, Kroos sau Ozil.
Dumitru Copil (28 ani) a inceput fotbalul la Atletico Arad, fiind descoperit la varsta de 8 ani de antrenori intr-o localitate aflata la 20 de kilometri de oras. Talentul sau a facut ca Atletico sa ii plateasca zilnic drumul pentru a se putea antrena cu echipa de juniori. Ulterior, jucatorul a petrecut o perioada la Centrul de Formare Luceafarul Bucuresti si a fost dorit, la inceputul anului 2007, de academiile lui FC Liverpool, Celtic Glasgow si Heart of Midlothian FC, pe cand era considerat cel mai valoros jucator al reprezentativei U17 a Romaniei.
In cele din urma, desi Celtic era favorita, lupta pentru semnatura sa a fost castigata de Hearts. Clubul din Edinburgh a platit 125.000 de lire sterline, i-a propus un contract pe 2 ani cu optiunea de prelungire pentru alti 5 ani, i-a adus si familia in Scotia, pentru a face acomodarea juniorului roman cat mai usoara, iar presa scotiana scria ca jucatorul primea un salariu mai mare decat cel oferit public de Celtic, 1.000 de euro pe saptamana. Dupa doar cateva luni, parintii sai s-au intors in Romania, deoarece nu au gasit de lucru in Scotia.
In noiembrie 2007, revista World Soccer il includea pe locul 16 in topul celor mai buni 50 de tineri fotbalisti ai lumii, in fata lui Juan Mata, Marouane Fellaini, Toni Kroos, Mesut Ozil, Alexis Sanchez, Ivan Rakitici, Ever Banega sau Theo Walcott. Dupa doar cateva luni, in martie 2008, Copil disparea din Scotia dupa ce fusese schimbat intr-un meci al echipei de tineret. El a plecat in Romania, motivand dorul de casa si frustrarea ca nu fusese promovat mai repede la echipa de seniori, dupa ce i se promisese ca va sta doar 6 luni la formatia secunda. El a fost convins sa se intoarca, dar, dupa inca un sezon in care antrenorii de la echipa mare au considerat ca nu a progresat indeajuns si ca nu poate face fata in Scottish Premier League, patronul clubului, un miliardar ruso-lituanian, a decis sa nu ii activeze clauza de prelungire pe cinci ani a contractului, scadent in iarna lui 2010.
In speranta ca va putea recupera o parte din suma investita in juniorul roman, Hearts i-a prelungit intelegerea cu inca un an. Clauza de reziliere de 150.000 de euro nu a fost acceptata de FCSB, Dinamo sau Gloria Bistrita, echipele de Liga 1 interesate de el, insa a fost achitata de Gloria Arad, club de Liga 3, care avea ambitii de promovare in primul esalon si care i-a oferit un contract pe 4 ani si jumatate.
In martie 2010, Copil a stat in Anglia o saptamana, pentru a sustine probe de joc la Swindon Town, club de liga a treia, insa s-a renuntat la el dupa ce FA nu i-a dat dreptul sa fie folosit intr-un meci oficial al echipei de tineret. Intors in tara, atacantul a fost imprumutat la UTA (2010), FC Bihor (2010-2012), Jiul Petrosani (2012), Soimii Pancota (2013) si CS Ineu (2013-2014). In vara lui 2014, el a devenit liber de contract si a semnat cu UTA, iar un an mai tarziu ar fi fost tentat, dupa cum scria presa locala, sa accepte propunerea unui club din liga a sasea austriaca, care ii propuse un salariu triplu fata de cei 500 de euro pe care i-ar fi castigat la Arad. Mutarea a cazut si a petrecut urmatoarele doua sezoane la UTA, inainte sa fie lasat liber de contract, dupa ce aradenii au ratat promovarea in Liga 1, in barajul cu ACS Poli Timisoara.
Dupa aceeea, Copil a mai evoluat in diviziile inferioare din Vestul tarii, la Soimii Lipova (2017), Gloria Lunca Teuz Cermei (2018), din 2018 fiind legitimat la Progresul Pecica, liderul Ligii a 4-a Arad, unde este antrenat de Dan Stupar, fostul sau antrenor de la UTA. In 2017, fotbalistul s-a casatorit cu Ancuta Ioana, cei doi avand si o fetita in varsta de 2 ani.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News