CFR-ul, pe mana unei companii de 120 de milioane de euro! Muresan a confirmat negocierile pentru preluarea fostei campioane
CFR Cluj, cea mai de succes echipa a ultimului deceniu in fotbalul romanesc, se afla intr-un mare impas financiar, dar poate fi salvata. O companie cunoscuta la nivel national doreste clubul.
Tripla campioana a Romaniei si reprezentanta a Ligii I in Liga Campionilor in mai multe randuri, CFR Cluj si-a castigat titlul de cea mai de succes echipa a ultimului deceniu din fotbalul romanesc.
Cu 8 trofee castigate in 13 ani si cu trei participari in cea mai importanta competitie intercluburi din lume, CFR-ul a devenit una dintre fortele fotbalului romanesc, insa ultimii doi ani au consemnat o cadere a formatiei ardelene din cauza limitarii investitiilor facute de Arpad Paszkany.
Aflata inca in lupta pentru podiumul Ligii I, CFR traverseaza o criza destul de grava, dar poate avea parte de salvare din partea unor oameni de afaceri cu averi deloc de neglijat.
Sufocata de datorii, CFR Cluj ar putea avea curand un nou patron, anunta presa clujeana, dar si presedintele Iuliu Muresan, cel care a recunoscut astazi ca negocierile pentru preluarea clubului sunt in desfasurare. Stefan Gadola, om de afaceri care a mai fost vazut in anturajul echipei in ultimele luni, dar si asociatii sai, Peter Pal si Ioan Socea, cu totii conducatori ai Energobit, sunt cei care vor sa cumpere clubul.
"Arpi a luat decizia sa se retraga din actionariatul clubului si am inceput sa avem probleme financiare. Am redus toate cheltuielile care putea fi reduse, dar situatia s-a acutizat. Jucatorii au incredere in mine si sper ca zilele viitoare sa se deblocheze totul si sa vina la club alti actionari.
Am avut zilele acestea multe intalniri cu cei care doresc sa preia clubul. Cred ca e o problema de zile pana cand situatia se va rezolva. Este vorba de cei de la EnergoBit, nu e un secret", a spus Iuliu Muresabn la Look TV.
Grup ce activeaza in domeniul energiei, EnergoBit este detinut in acest moment de trei oameni de afaceri - Stefan Gadola, Peter Pal si Ioan Socea.
Grupul a cunoscut o ascensiune importanta in ultimii ani, dublandu-si chiar cifra de afaceri intre 2006 si 2013, de la 50, la peste 100 de milioane de euro.
EnergoBit este unul dintre principalii producatori de echipamente electronice din Romania si cuprinde alte 15 companii, prinde care: Energobit Prod (producator de echipamente de distributie medie tensiune si joasa tensiune), Energobit Schreder Lightning (producator de echipamente de iluminat stradal si industrial), Enex (furnizor energie), Energolux (producator de echipamente si sisteme de iluminat interior si scenic).
Grupul EnergoBit este detinut de 3 fosti angajati ai RENEL (Regia Autonoma de Electricitate). Acestia s-au lansat in afaceri in urma cu 20 de ani si au ajuns sa gestioneze o companie cu o cifra de afaceri uriasa.
Stefan Gadola, unul dintre patronii grupului EnergoBit este cel care a acordat in urma cu o mai lunga perioada un interviu Ziarului Financiar, povestind ascensiunea sa.
"Lucram cu totii in acelasi departament si an de an faceam aceleasi liste de memorii tehnice justificative. Repetam aceleasi liste an de an. lipsa de libertate era mare, iar noi ne doream asta, sa facem ceea ce credeam noi ca este mai bine", spunea Gadola.
Cei trei s-au lansat in afaceri imediat dupa Revolutie si au pus bazele unei companii private: "In '89 lucram la RENEL Cluj. Acela a fost primul si ultimul job pe care l-am avut ca angajat. Am fost printre primele societati infiintate in Cluj. In aprilie 1990, cand am inceput, niciodata nu ne-am gandit ca vom ajunge aici. Nici macar nu visam la acest lucru, noi voiam sa facem consultanta", mai povestea Gadola.
Gadola povestea in Ziarul Financiar cum a pornit la durm cu "50 de dolari si un fax": "Lucram dupa-amiaza la mine acasa. Undeva in 1991 am reusit sa ne luam primul fax. Am pornit la drum cu 50 de dolari, echivalentul a 1.000 de lei si timp de un an nu am luat niciun ban din firma".
EnergoBit este condusa de un Patriarhat, iar Gadola spune ca "de la inceput am batut in cuie niste principii. Sotiile nu sunt implicate in conducerea firmei, iar cand doi ridica mana, al treilea zambeste indiferent de alegerea pe care ar fi facut-o".
EnergoBit are sapte sedii in Romania si peste 900 de angajati. De asemenea, in ultimii ani, Grupul s-a orientat si catre producerea energiei din surse alternative - energie eoliana. Astfel, compania a ajuns sa construiasca un parc eolian de 27 MW in judetul Tulcea si sa se intereseze de mai multe hidrocentrale mici.
In varsta de 61 de ani, Stefan Gadola detine 33,3% din actiunile grupului EnergoBit si ocupa functia de vicepresedinte. Cu toate acestea, afaceristul raspunde intr-un mod haios atunci cand vine vorba de cea mai inalta functie pe care a detinut-o: "Am fost sef de scara. Aveam cartea de imobil. In rest, am fost numai vicepresedinte".
Potrivit site-ului clujean stiridesport.ro, discutia finala pentru preluarea fostei campioane a Romaniei va avea loc saptamana viitoare, iar cei trei afaceristi si-ar putea da acordul pentru achitarea datoriilor care se cifreaza la 3 milioane de euro.
Gadola, Pal si Socea au averi cuprinse intre 25 si 37 de milioane de euro.
Averile din TOP 300 Capital
Arpad Paszkany, 43 de ani - 38-40 milioane de euro
Stefan Gadola, 61 de ani - 35-37 milioane de euro
Peter Pal, 62 de ani - 25-27 milioane de euro
Ioan Socea, 62 de ani - 25-27 milioane de euro
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News